Benu-lintu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Bennu” ohjaa tänne. Bennu on myös asteroidi.
Benu-lintu – hieroglyfein
G31
 
G32
Benu-lintu

Benu-lintu (käytetään myös nimiä Bennu ja Benhu) on egyptiläisen mytologian pyhä lintu. Kreikkalaiset yhdistivät sen feeniks-lintuun.[1] Benu on harmaahaikara, joka tunnettiin auringonjumala Ran ruumiillistumana tai sieluna.[2] Benun palvontapaikka oli Heliopoliin kaupunki. Linnun uskottiin palaavan sinne joka viidessadas vuosi.[2] Herodotos kertoo Benun kiertelevän eksoottisissa maissa keräämässä yrttejä. Yrtit lintu toi mukanaan Heliopoliin alttarille rakentaakseen niistä nuotion, jossa sitten poltti itsensä tuhkaksi herätäkseen jälleen uuteen elämään. Linnun sanottiin nousevan tuhkasta kolmen päivän kuluttua. Benu liittyi läheisesti egyptiläiseen ajanlaskuun, ja sen temppelit oli varustettu lukuisilla aikaa mittaavilla laitteila.

Benu-lintu symboloi tulvivaa Niiliä, uudelleensyntymää ja Aurinkoa.

Benu-lintua hyödynsivät myöhemmin myös katoliset kirkkoisät, jotka näkivät Benussa kuolemattoman sielun symbolin sekä vertauskuvan Kristuksen ylösnousemuksesta kolmantena päivänä tuonelaan astumisensa jälkeen. Benua ja Kristusta yhdistivät myös neitseellinen syntymä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anthony S. Mercante: Who's Who in Egyptian Mythology. Toinen painos. Yhdysvallat: Metrobooks, 2002. ISBN 1-5866-3611-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mercante 2002, s.21
  2. a b Mercante 2002, s. 22

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.