Pyramidion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amenemhat III:n pyramidion Dahshurista

Pyramidion oli muinaisessa Egyptissä pyramidien ja obeliskien nelisivuinen lakikivi.[1][2] Sen egyptinkielinen nimi oli benben, mikä yhdistää sen myyttiseen benben-kiveen. Pyramidionit valmistettiin Vanhan valtakunnan aikaan hienosta kalkkikivestä, dioriitista tai graniitista ja peitettiin kullalla tai elektrumilla.[3] Keskivaltakunnan ajalla valmistusaineeksi vakiintui graniitti. Obeliskin pyramidion oli yhtä kappaletta varren kanssa[2].

Pyramidioneihin kaiverrettiin yleensä maagisia tekstejä. Esimerkiksi Amenemhat III:n pyramidionissa lukee: "Avattakoon kuninkaan kasvot, niin että hän näkee taivaanrannan herran (Horakhti) kun tämä kulkee taivaan poikki; antakoon hän kuninkaan loistaa kuin jumala, ikuisuuden herra ja tuhoutumaton."[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Reeves, Nicholas: Muinaisen Egyptin aarteet - Tärkeimmät löyöt vuosi vuodelta. Iso-Britannia: Otava, 2000. ISBN 951-1-17722-2.
  • Egypti: Faraoiden maa. (Ägypten: Die Welt der Pharaonen.) Toimittaneet Regine Schulz ja Matthias Seidel. Suomennos: Sonja Mäkinen ja Kaarina Niemi. Köln: Könemann, 2000. ISBN 3-8290-5710-5.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Reeves 2000, s.112
  2. a b Schulz & Seidel 2000, s. 518
  3. http://www.touregypt.net/featurestories/pyramidions.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]