Aleksanterin puutarhan obeliski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva vuodelta 1914. Obeliskin pystytysseremoniassa laulettiin: Jumala, suojele tsaaria!

Aleksanterin puutarhan obeliski on Aleksanterin puutarhassa Moskovan Kremlin muurin länsipuolella sijaitseva obeliski, joka pystytettiin 10. heinäkuuta 1914 Romanovien hallitsijasuvun kolmesataavuotisen valtakauden kunniaksi. Se on tehty suomalaisesta graniitista arkkitehti Sergei Vlasevin piirustusten mukaisesti.[1]

Lokakuun vallankumouksen jälkeen obeliskille tehtiin Leninin monumentaalisen propagandan edellyttämiä muutoksia: sen huipulta poistettiin Venäjän kaksipäinen kotka, keisarikunnan alueelliset vaakunat hiottiin pois (vaakunoiden tyhjät pohjat jätettiin näkyviin), ja ennen muuta Romanov-sukuisten hallitsijoiden nimet vaihdettiin sosialististen tai muuten työläisten vapaustaisteluun jollain tavoin liittyvien ajattelijoiden ja poliitikkojen nimiin. Uusi nimilista, jonka Lenin hyväksyi henkilökohtaisesti, oli seuraava:

Obelisque alexander 3.jpg

Monumentin 19 nimestä vain viisi oli venäläisiä eikä yksikään ollut bolševikki. Muutettu monumentti paljastettiin virallisesti vallankumouksen ensimmäisen vuosijuhlan aikaan marraskuussa 1918. Jalustassa olleen tekstin paikalle oli vaihdettu lause: Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!

Obeliskia siirrettiin vuonna 1966, kun samaan puistoon alettiin rakentaa Tuntemattoman sotilaan hautaa. Obeliskin nykyisellä paikalla on ollut hetken aikaa vuonna 1918 Robespierren patsas, mutta se joko tuhottiin tai hajosi heikon rakenteen takia melkein heti pystyttämisen jälkeen.[2]

Vuonna 2013 Romanovien valtaannousun 400-vuotisjuhlan koittaessa monumentti muutettiin takaisin jotakuinkin alkuperäiseen muotoonsa, mutta muutostyö tehtiin arvostelijoiden mukaan huonosti. Tekstissä oli kirjoitusvirheitä, joita on myöhemmin korjattu, eikä hallitsijoiden nimien yläpuolella oleva Romanovien tunnus, aarnikotka, vastaa alkuperäistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The obelisk in the Alexander Garden progulyaemsya.ru. Viitattu 30.3.2019. (englanniksi)
  2. The Alexander Garden izi.travel. Viitattu 30.3.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]