Henri de Saint-Simon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henri de Saint-Simon

Claude-Henri de Rouvroy, Saint-Simonin kreivi (17. lokakuuta 1760 Pariisi19. toukokuuta 1825 Pariisi[1]) oli ranskalainen taloustieteilijä ja filosofi, jota pidetään ranskalaisen sosialismin perustajana. Saint-Simonin mukaan historia on jatkuva prosessi, jossa jokainen aikakausi lopulta muodostuu kehityksen jarruksi, josta on siirryttävä seuraavaan aikakauteen. Kehityksen välttämättömyyden syy on ilmiöiden sisältämissä ristiriidoissa. On suuntauduttava kohti parempaa tulevaisuutta.

Saint-Simon osallistui upseerina Yhdysvaltain vapaussotaan mutta menetti omaisuutensa Ranskan vallankumouksessa. Hän loi uuden omaisuuden 1798 mennessä mutta menetti myöhemmin senkin.[1]

Saint-Simon halusi vapauttaa työväenluokan. Hän piti välttämättömänä tuotannon suunnitelmallisuutta, tieteen ja teollisuuden yhteistoimintaa. Näin hän toivoi kehityksen lopulta johtavan valtiottomaan yhteiskuntaan. Puhuessaan työväenluokasta hän tarkoitti palkkatyötä tekevien lisäksi kaikkia tehtailijoita, kauppiaita ja pankkiirejakin. Hänen ajatuksissaan he edelleen säilyttäisivät hallitsevan aseman yhteiskunnassa. Saint-Simon teki tärkeän huomion, jonka mukaan Ranskan Suuressa vallankumouksessa vastakkain eivät olleet ainoastaan aatelisto ja porvaristo, vaan vallasta taisteli edellisten lisäksi myös omistamattomien luokka. Tämä kaikki osaltaan pohjusti nykyaikaisen sosialismin syntymistä.lähde?

Saint-Simon ei laatinut oppijärjestelmää, mutta hänen oppilaansa hyödynsivät hänen ajatuksiaan kehitellessään saintsimonismia.[1]

  1. a b c Otavan Iso tietosanakirja, osa 7, palsta 884. Helsinki: Otava, 1964.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ulf Niederwemmerr, Saint-simonismi: yritys teknoratian ajatuksen historiallis-systemaattiseksi määrittämiseksi, suom. Kari Palonen, Helsinki : Kriittisen rationalismin seura 1975. Sarja: Kriittisen rationalismin julkaisuja, 1975, 2.