Kytäjän kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kytäjän kirkko
Kirkko toukokuussa 2008.
Kirkko toukokuussa 2008.
Sijainti Palkkisillantie 11, Hyvinkää
Koordinaatit 60°36′06″N, 024°40′54″E
Seurakunta Hyvinkään seurakunta
Rakentamisvuosi 1939
Suunnittelija Väinö Vähäkallio
Materiaali tiili
Istumapaikkoja 180
Tyylisuunta klassismi
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Sankarivainajien muistomerkki Tähtien lailla muistonne loistaa taivaalla Isänmaan vapaan

Kytäjän kyläkirkko on Hyvinkään seurakunnan pieni kirkko Hyvinkäällä Kytäjän kylässä. Museoviraston mukaan kirkko on "viehättävä esimerkki arkkitehtuuriltaan korkeatasoisesta paikallisen yhteisön rakennuttamasta kyläkirkosta". Museovirasto on määritellyt sen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[1]

Vaaleaksi rapatusta tiilestä 1939 rakennetun kirkon suunnitteli arkkitehti Väinö Vähäkallio, Kytäjän kartanon silloinen omistaja. Kirkon pinta-ala on 326 neliötä[2], istumapaikkoja kirkossa on 180. Kirkko on muodoltaan suorakaiteinen satulakattoinen pitkäkirkko. Sisäänkäynnin yllä on kampaniilityylinen kellotorni, jonka esikuva tulee italialaisista maalaiskirkoista. Tyyliltään kirkko edustaa klassismia. Hyvinkään seurakunnalle kirkko luovutettiin 1962. Alttaritaulun paikalla on krusifiksi. Saarnatuolin seinämässä on Kaapo Wirtasen Apostolit-maalaus, jonka malleina Wirtasella oli kytäjäläisiä miehiä, muun muassa Väinö Vähäkallion talvisodassa kaatunut poika Kai Väinö Vähäkallio. Kirkon vieressä on pieni hautausmaa ja veteraanien muistomerkki.

  1. Kytäjän kirkko Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  2. Markku Haapio, Laura Luostarinen (toim.): Suomen kirkot ja kirkkotaide 2, s. 71. Etelä-Suomen Kustannus, 1980. ISBN 951-9064-28-1.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.