Haapajärven kirkko (Kirkkonummi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kirkkonummen seurakuntayhtymän kirkkoa. Haapajärven seurakunnan kirkosta on artikkeli Haapajärven kirkko.
Haapajärven kirkko
Kirkko luoteesta.
Kirkko luoteesta.
Sijainti Haapajärvi, Kirkkonummi
Koordinaatit 60°15′10″N, 024°27′17″E
Seurakunta Kirkkonummen seurakuntayhtymä
Rakentamisvuosi 1823
Materiaali puu
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Haapajärven kirkko on Kirkkonummen Haapajärvellä oleva Kirkkonummen seurakuntayhtymän kirkko. Se on päätytornillinen ristikirkko.[1] Tämä pieni punamullattu kyläkirkko on alun perin rakennettu pitäjän kaukaisten pohjoisosien suomalaisten kirkoksi. Porkkalan vuokra-aikana 19441956 se oli seurakunnan pääkirkko, koska Kirkkonummen kirkko oli vuokra-alueella[2].

Kirkkonummen pohjoisosissa asui jo 1600-luvulla paljon suomalaisia, joilla ei kuitenkaan ollut omaa kirkkoa. Parantaakseen jumalanpalvelusolojaan kyläläiset tekivät aloitteen, jonka seurauksena 1700-luvulla määrättiin, että Kirkkonummen pappien oli matkustettava pitämään pohjoisosien suomalaisille jumalanpalvelus suomen kielellä. Asukkaiden oli huolehdittava papin majoituksesta ja muusta ylöspidosta sekä osittain kuljetuksesta, liikenneyhteydet olivat tuolloin vaikeat. Vuonna 1749 kyläläiset saivat luvan rakentaa oman kirkon ja jo samana vuonna valmistui ensimmäinen kirkko Haapajärven rantaan. Ajan kuluessa tulviva järvivesi vaurioitti kirkkoa. Tulipalo aiheutti lisää vahinkoa ja uusi kirkko rakennettiinkin kuivemmalle maalle talkoovoimin pääosin lähiseudun asukkaiden lahjoittamista rakennustarpeista. Jumalanpalvelukset nykyisessä kirkossa alkoivat 1823.[3]

Kirkonkello on vuodelta 1993 ja sitä soitetaan käsin. Urut ovat vuodelta 1975, ne on valmistanut Veikko Virtasen urkurakentamo. Alkuperäiset urut olivat poljettavat saksalaiset urut.

Kellotapuli on hiukan muuta kirkkoa nuorempi. Ensimmäinen kirkonkello oli vuodelta 1849, se jouduttiin vaurioituneena uusimaan.

Kirkossa järjestetään jumalanpalvelus kesäkuukausina joka sunnuntai. Talviaikaan kirkko on käytössä 1. adventista loppiaiseen ja pääsiäisen tienoilla palmusunnuntaista pääsiäispäivään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Haapajärven kirkko Rakennusperintörekisteri. 24.9.2010. Museovirasto. Arkistoitu 2.1.2014. Viitattu 5.9.2011.
  2. Hiekkanen, Markus: Kirkosta puna-armeijan klubiksi. Historia, 2006, nro 1.
  3. Haapajärven kirkko Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan sivuilla Kirkkonummenseurakunnat.fi. Arkistoitu 2.1.2014. Viitattu 5.9.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]