Haapajärvi (Kirkkonummi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä koilliseen Lapinkyläntien ja Tampajantien risteyksestä.

Haapajärvi on kylä läntisellä Uudellamaalla, Kirkkonummen kunnan pohjoisosassa samannimisen järven itärannalla. Kylän pohjoispuolella on Veikkolan kylä ja Navalanmäen kukkula.

Kylän talot sijaitsevat pääosin yhdystien 1130 eli Lapinkyläntien varrella. Haapajärven tiloja ovat Nissilä, Seppälä, Pussila ja Skinnars sekä Navala ja Maula, joiden mailta on tehty kivikautisia muinaislöytöjä. Varhaisin maininta Haapajärven kylästä on vuodelta 1540, jolloin asutuksen yleisluettelossa mainitaan kylässä olleen kolme taloa.[1]

Kylässä on oma Haapajärven kirkko, joka toimi vuosina 1944–1956 Kirkkonummen seurakunnan pääkirkkona, koska Kirkkonummen kirkko oli suomalaisilta suljetulla Porkkalan vuokra-alueella.[2] Kylän entisen kappelin paikka sijaitsee nykyisestä kirkosta lounaaseen, Lapinkyläntien ja järven välisellä kumpareella.[1]

Kylän länsipuolella oleva Haapajärvi suojeltiin vuonna 2005.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jussila, Timo: Kirkkonummi Lapinkyläntien varren, välillä Veikkola-Haapajärvi, muinaisjäännösinventointi 2010, Mikroliitti Oy, Sito Oy, 2010. Viitattu 13.5.2017.
  2. Hiekkanen, Markus: Kirkosta puna-armeijan klubiksi. Historia, 2006, nro 1.
  3. Haapajärvi, Veikkolan vedet -sivusto, Veikkolan vesiensuojeluyhdistys Kirves ry ja alueen osakaskunnat. Viitattu 13.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]