Kantvik

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kantvik on kylä ja asuinalue Kirkkonummella, joka on saanut alkunsa 1960-luvulla Suomen Sokerin hankittua suuret maa-alueet ja rakennettua tehtaan Kantvikiin, Pikkalan lahden perukkaan. Kantvikin alkuperäiset asukkaat olivat pääosin sokeritehtaan työntekijöitä. Vuonna 2001 Dansuckerin ostettua Suomen Sokerin, maa-alueet myytiin pääosin Kirkkonummen kunnalle, joka on kaavoittanut alueelle uusia asuinalueita vuonna 2003 valmistuneen Meri-Kantvikin ideasuunnitelman pohjalta.

Kantvik on viime vuosinamilloin? kasvattanut suosiotaan lapsiperheiden asuinpaikkana, ja se on yksi Kirkkonummen nopeimmin kasvavia kyliä.lähde? Kantvikissa on teollisuutta kuten Suomen Sokerin tehdas, Novelpack ja Mildola[1]. Urheilua Kantvikissa harrastetaan muun muassa jalkapallo-, koripallo- ja jääkiekkokentällä, jotka sijaitsevat lähellä ala-astetta. Vuoden 2019-22 aikana jalkapallokentän ja jääkiekkokaukalon alueelle tullaan rakentamaan monipuolinen lähiliikunta- sekä koirapuisto.

Kantvikissa on myös Sale-lähikauppa. Kantvikissa on ala-aste sekä päiväkoti. Muut palvelut kuten terveydenhuolto ovat Kirkkonummen keskustassa, joka on noin viiden kilometrin päässä Kantvikista.

Kantvikissa on Kirkkonummen kunnan nuorisotila, jonka yhteydessä on mm. kunnan omistama äänitysstudio bändeille[2]. Nuorisotilassa on paljon aktiivista musiikinharrastusta[3]. Kantvikiin pääsee Kirkkonummen keskustasta linja-autolla.

Kantvkissa toimii aktiivinen asukasyhdistys, jonka tavoitteena on kehittää Kantvikista asukaslähtöinen asuntoalue.

Sokeritehtaan sataman yhteydessä on pieni pienvenesatama, jossa toimii kesäisin Cafe Purje. Satamassa Kirkkonummen soutajat ry harjoittelee kirkkoveneillä osallistuakseen mm. Sulkavan Soutu-tapahtumaan. Satamaa pitää kotisatamanaan Kantvikin Purjehtijat.

Kantvikiin Stömsbyn teollisuusalueelle suunnitellaan suurta veneiden talvisäilytysaluetta Helsingin kaupungin tarpeisiin sen omistamalle maalle[4].

Kantvikin rahtisatamassa käy noin 200 rahtilaivaa vuosittain.[5] Vuosittain sataman kautta kulkee keskimäärin 850 000 tonnia rahtia. Rahdista pääosa on hiiltä, kipsiä ja raakasokeria.[6]

Luonto ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantvik on merenläheinen kylä, jonka läheisyydessä sijaitsee uimaranta. Uimaranta sijaitsee noin 2 km päässä Kantvikista Syväjärven rannalla. Meren rannalla uimarantoja ei toistaiseksi ole. Kantvikissa on myös useita röykkiöhautoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Verkkonummi.fi - Mildolan Neito on vähän ujo mutta hyvin kaunis
  2. Verkkonummi.fi - Kantvikissa nuoria musiikintekijöitä hemmotellaan hienoilla tiloilla ja alan asiantuntijoilla
  3. Verkkonummi.fi - Kanttula Rock 2010
  4. Verkkonummi.fi - Helsingin kaupunki haluaa Kantvikiin veneiden talvisäilytystä
  5. Kustannustehokasta ja luotettavaa palvelua Kantvikin satamassa Kantvikin satama, kantvikshipping.fi. Viitattu 7.4.2013. (suomeksi)
  6. Ulkomaan meriliikenteen kuukausitilasto - Joulukuu 2012 (pdf) (Kohta 2. Ulkomaan tavaraliikenne satamittain, sarake Tammi-Joulukuu 2012: Yhteensä) Suomen virallinen tilasto, ISSN 1795–5106. 2013. Liikennevirasto, liikennevirasto.fi. Viitattu 7.4.2013. (suomeksi), (ruotsiksi), (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.