Masala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee suomalaista kylää. Masala on myös intialaisperäinen maustesekoitus, jota käytetään curry-ruokalajeissa.

Masala (ruots. Masaby) on kylä ja kunnanosa Kirkkonummen kunnassa. Se sijaitsee rantaradan varrella lähellä Espoon rajaa. Masala on myös aiempi taajama, mutta se on vuoden 1990 taajamarajauksesta lähtien ollut osa kuntarajat ylittävää Helsingin keskustaajamaa.

Masalan rautatieasema on kunnostettu vuonna 2005,lähde? ja sen turvallisuutta on parannettu. Entinen asemarakennus paloi kahdesti alkuvuonna 2011[1], sen paikalla on nyt pysäköintialue. Masalan keskustassa on kaksi päivittäistavarakauppaa, asiamiesposti, apteekki, kirkko, pizzeria, kolme parturi-kampaamoa, kauneushoitola, kirjasto ja ravintola.

Masalassa on viisi päiväkotia, kolme koulua: kaksi alakoulua ja yksi yläkoulu. Monitoimitalossa on nuorisotilat sekä Kirkkonummen kirjaston Masalan lähikirjasto. Urheilupuisto sisältää pelikenttiä sekä kuntopolun. Urheilupuistoa on tarkoitus laajentaa ja lisätä siihen virikkeitä.[2]

Lisäksi Masalassa on myös muita palveluita, kuten fysikaalinen hoitolaitos, hammaslääkäri, Majvikin hotelli, Masalan pizzapiste, terveysasema ja kaksi liikuntakeskusta (CrossFit Kirkkonummi sekä Lähitapiola Center). Masalassa toimivat Masalan nuorisoteatteri ja Masalan elävän musiikin unioni MELU ry. Masalassa toimii Masalan asukasyhdistys ja urheiluyhdistykset Masalan Kisa ry, Kirkkonummen palloseura ry ja ITF Masala ry.

Masalassa sijaitsee myös Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus.

Kirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Masalan kirkon on suunnitellut arkkitehti Erkki Pitkäranta. Se valmistui vuonna 2000.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]