Sundsberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sundsberg on kylä ja asuinalue Kirkkonummella. Se sijaitsee Kehä III:n varrella, Espoonlahden länsirannalla lähellä Masalaa.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sundsbergin palveluita ovat Kartanonrannan koulu- ja päiväkoti, jotka valmistuivat vuonna 2009. Lisäksi Sundsbergissä on kolme yksityistä päiväkotia sekä kuntosali. Alueelta löytyy myös pieni uimaranta, luontopolku, ulkoliikuntapaikka, koirapuisto ja lukuisia eri leikkipuistoja. Masalan keskustaan on matkaa pari kilometriä, ja sieltä löytyy kaksi elintarvikeliikettä, posti, useita parturi-kampaamoja, apteekki, kaksi ravintolaa, kaksi pizzeriaa, sisäliikuntahalli, kuntosali, keilahalli (sisäliikuntahallin yhteydessä), kirjasto, terveyskeskus, hammashoitola, neuvola, nuorisotilat, Masalan nuorisoteatteri, Masalan kirkko, Nissnikun koulu ja Masalan koulu. Vuonna 2019 Sundsbergissa avattiin K-market Kartanonranta.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moottoritien valmistuminen 2013 välillä Kivenlahti–Kirkkonummi toi paremmat liikenneyhteydet muun muassa Helsinkiin, jonne on matkaa Sundsbergistä noin 25 kilometriä. Helsinki-Vantaan lentoasemalle on matkaa Kehä III:a pitkin noin 35 kilometriä. Kirkkonummen keskustaan on matkaa noin 9 kilometriä, ja Espoonlahteen 6 kilometriä.

Masalan rautatieasemalle on matkaa Sundsbergistä noin 2 kilometriä. Lisäksi linja-autot kulkevat usein Sundsbergin edustalla. Masalan rautatieaseman vieressä on taksitolppa.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2015 Sundsbergissä asui 1 576 ihmistä. Lisärakentamisen myötä asukasmäärä on jatkuvassa kasvussa.

Tilastokeskuksen postinumeroalueittaisten tietojen mukaan Sundsbergin asukkaista 57,4 prosenttia kuului ylimpään tuloluokkaan vuonna 2016. Osuus oli kaikista Suomen postinumeroalueista suurin.[1]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sundsbergissä on aktiivinen asukasyhdistys ja paljon paikallisten asukkaiden toimintaa, muun muassa jokavuotiset kesäjuhlat ja lahjoituksilla kustannettava ammattilaistason ilotulitus uudenvuodenaattona. Asukasyhdistys vuokraa myös rantasaunaa ja kasvimaapalstoja sekä järjestää liikuntavuoroja.

Sundsberg oli Suomen neljänneksi paras asuinalue Tekesin järjestämässä kilpailussa vuonna 2009.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]