Friggesby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Friggesby on kylä Kirkkonummella Porkkalantien varrella, noin kymmenen kilometriä kunnan keskustasta etelään.

Friggesbyn kyläkoulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Friggesbyn kyläkoulu on perustettu vuonna 1891. Alkuperäinen kyläkoulu sijaitsi Häggesbölen kylässä, kunnalle lahjoitettin kyläkoulua varten maatilkku Friggesbyystä.[1] Koulutalo on vanha keltainen puutalo, jossa on kaksi luokkahuonetta, ruokailuhuone, keittiö, veistosali, liikuntasali ja opettajanhuone. Alapihalla on urheilukenttä, joka toimii kyläläisten yhteisenä kokoontumispaikkana: kesällä siellä pelataan jalkapalloa ja talvella luistellaan.[2] Kun kunta tiedotti lakkauttavansa kyläkoulun järjestivät kyläläiset mielenosoituksia lakkauttamista vastaan.[3] Friggesbyn kyläkoulun toiminta Porkkalanniemellä loppui vuonna 2016.[4]

Friggesbyn lentokenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Friggesby kuuluu Porkkalan alueseen, joka annettiin Neuvostoliitolle vuonna 1944 Moskovan välirauhansopimuksessa merisotilaalliseksi tukikohdaksi.[5] Friggesbyn kylän lähelle rakennettiin vuonna 1954 Porkkalan tukikohdan lentokenttä. Lentokenttä oli tarkoitettu suihkukoneille, ja kiitotietä käytti mm. MiG-15-hävittäjälaivue. Kiitotien pituus oli 2 200 metriä, ja se oli päällystetty teräslevyillä sekä kestopäällysteellä.

Kenttäalueen reunoilla on yhteensä 33 betoniseinäistä suojaa ja seitsemän hiekkaseinäistä avointa suojaa, jotka ovat nykyisinkin löydettävissä. Alueelta löytyvät myös räjäytetty tiilirakennus sekä pellon keskellä sijaitseva suuri kaivo.

Lentokenttä ehti olla vain hetken käytössä, sillä jo vuonna 1955 Neuvostoliitto luovutti alueet takaisin Suomelle.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Friggesbyn koulun alasajolla tapetaan koko kylä ja sen kulttuuri! www.kirkkonummensanomat.fi. Viitattu 9.4.2020.
  2. Geocaching: Geocaching – The Official Global GPS Cache Hunt Site www.geocaching.com. Viitattu 9.4.2020. (englanniksi)
  3. Friggesby skola-Friggesbyn koulu Adressit.com. Viitattu 9.4.2020.
  4. Vuosien vääntö: Friggesbyn kyläkoulu lopetetaan Viisykkönen. Viitattu 9.4.2020.
  5. Porkkalan vanha lentokenttä – Urbanex Ninja Urbanex Ninja Urban Exploring. Viitattu 9.4.2020.
  6. Esoteerisen Maantieteen Koulu, Marko Leppänen: Esoteerinen maantiede ja periferiaterapia: Lentokentän kangastus: Friggesby ja muuta Porkkalaa Esoteerinen maantiede ja periferiaterapia. perjantai 28. syyskuuta 2012. Viitattu 9.4.2020.