Gesterby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kylää Kirkkonummella. Myös Sipoossa ja Kemiössä on Gesterby-niminen kylä.

Gesterby on kylä Kirkkonummen keskustasta pohjoiseen. Asukkaita on noin 1 500. Kylä on rakenteeltaan kumpuilevaan maastoon rakennettu tiivis kerrostaloalue. Gesterbyhyn kuuluvat myös kerrostalojen eteläpuolella, Kantohaan länsipuolella sijaitseva rivitalokortteli sekä Gesterbyntien länsipuolella sijaitsevat Gesterbyn koulukeskuksen alue ja Gesterbyn omakotialue, johon kuuluvat Hevoshaan ja Hevosmäen alueet.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskiajalla 1200-luvulla Kirkkonummelle alkoi muuttaa Ruotsista uusia asukkaita. Nimi Gesterby vihjaa, että kylän ensimmäiset asukkaat tulivat Gästriklandista, nimen antoivat todennäköisesti aiemmin seudulle muuttaneet naapurit. Gesterby oli Kirkkonummen ensimmäisiä alueita, joita lännestä tapahtunut muutto koski.[1]

Gesterby kuului Porkkalan vuokra-alueeseen vuosina 1944–56, jolloin se oli vuokrattuna Neuvostoliitolle.

Kirkkonummi halusi osansa suuresta 1960-luvun suuresta maaltamuutosta ja osti vuonna 1965 noin 85 hehtaarin Gesterbyn kartanon ja kaavoitti alueelle asuintaloja.[1] Rakennusoikeus annettiin Helsingin Asuntokeskuskunta Hakalle "avaimet käteen" -periaatteella. Rakentaminen aloitettiin elokuussa 1967 niin kiivaasti, että ensimmäiset talot piti tehdä poikkeusluvalla. Uusi asuntoalue kerrostaloineen rakennettiin valmiiksi 1970-luvun puoliväliin mennessä. Asuntoja on noin 3 000 asukkaalle. Kirkkonummella ja etenkin sen kunnanvaltuustossa vastustettiin nukkumalähiön rakentamista. Vuokra-asunnot täyttyivät kuitenkin nopeasti muualta Suomesta tulleista työläisistä, jotka kävivät töissä Nokian kaapelitehtaalla ja muissa teollisuuslaitoksissa.

Gesterbylle on ehdotettu suomenkielistä nimeä Kestilä.lähde?

Väestönrakenteen muutos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maatalousvaltaisessa ja suurelta osin ruotsinkielisessä kunnassa 1970-luvun suomenkieliset muuttajat aiheuttivat hämmennystä.lähde? Rakennemuutos keskittyi Gesterbyn kylään. Juurettomuuden vaivaamien vuokra-asukkaiden sosiaaliset ongelmat aiheuttivat pilkkanimen "Gangsterby".lähde? Vuosien kuluessa tilanne kuitenkin rauhoittui ja alueelle 2000-luvulla muuttavat hakevat omistusasuntoja. Myös väestön ikääntyminen ja heterogenisoituminen ovat olleet merkittävästi vaikuttamassa alueen rauhoittumiseen.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella on kampaamo, useita päiväkoteja ja suuri Gesterbyn koulukeskus, johon kuuluu ruotsinkielinen peruskoulu (Winellska skolan) ja lukio (Kyrkslätts gymnasium), suomenkielinen ala-aste ja erityiskoulu. Alueella oli aiemmin Siwa-lähikauppa, jonka Kesko lakkautti vuonna 2017[2]. Koulukeskuksen vieressä sijaitsee Gesterbyn museoalue. Uimahalli ja urheilukeskus sijaitsevat kylän välittömässä läheisyydessä. Myös kuntoratoja löytyy koulukeskuksen ympäristön metsistä. Lähistöllä sijaitsee myös viljelypalsta.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjolan Liikenne ajaa Kirkkonummen keskustaan ja sieltä Helsinkiin 1–2 kertaa tunnissa, lisäksi HSL:n linja-autovuoroista seuraavat palvelevat Gesterbytä:

  • 171 - Matinkylä/Mattby (M)
  • 172 - Matinkylä/Mattby (M)
  • 173 - Upinniemi/Obbnäs
  • 174Z - Gesterby

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Backman, S. & Ihrcke-Åberg, I: Vanha Kirkkonummi. Kyrkslätts hembygdsförening r.f., 2006.
  2. Viisiykkönen.com viisykkönen.com.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]