Kaapelitehdas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaapelitehdas
Kaapelitehdas vuonna 2007
Kaapelitehdas vuonna 2007
Osoite Tallberginkatu 1 C 15
Sijainti Salmisaari, Helsinki
Koordinaatit 60°09′43″N, 024°54′14″E
Rakennustyyppi Tehdas
Valmistumisvuosi 1943
Suunnittelija W. G. Palmqvist
Omistaja Kiinteistö Oy Kaapelitalo
Kerrosala 53 000 m²
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kaapelitehdas on Helsingin Salmisaaressa sijaitseva entinen Suomen Kaapelitehdas Oy:n tehdasrakennus, joka on nykyisin kulttuurikäytössä. Se rakennettiin kolmessa vaiheessa 19391954. Kaapeleiden valmistus alkoi vuonna 1943. Rakennuksen suunnitteli Wäinö Gustaf Palmqvist, jonka käsialaa oli myös Suomen Kaapelitehtaan aikaisempi tehdas, nykyinen Merikortteli Punavuoressa.

Tuotantotoiminnan lakattua solmittiin vuonna 1987 sopimus Oy Nokia Ab:n ja Helsingin kaupungin välillä rakennuksen jatkokäytöstä. Nykyään Kaapelitehtaan rakennus ja vanha teollisuusympäristö ovat suojeltuja.

Kaapelitehdas on Suomen suurin kulttuurikeskus. Kaapelilla toimii mm. kolme museota, 13 galleriaa, kolme radiokanavaa, taidekouluja, tanssiteattereita sekä lukuisia kuvataiteilijoita, bändejä, yhdistyksiä ja yrityksiä. Lyhytaikaisesti vuokrattavissa halleissa järjestetään konsertteja, näyttelyitä, messuja ja festivaaleja, ja mm. Laserpoint-konemusiikkibileet järjestetään vuosittain keväällä Kaapelitehtaalla. Kaapelitehdas on päivittäin noin 900 ihmisen työpaikka ja jo lyhytaikaisesti vuokrattavissa tapahtumatiloissa vierailee vuosittain yli 500 000 ihmistä.[1]

Tehtaan kokonaispinta-ala on noin 53 000 neliömetriä, josta hiukan alle 35 000 neliömetriä on vuokrattu pitkäaikaisin sopimuksin yli 250 vuokralaiselle.lähde? Viittä suurinta hallia vuokrataan vuorokausi kerrallaan erilaisiin tapahtuma-, näyttely- ja esitystarkoituksiin. Valmistuessaan Kaapelitehdas oli Suomen suurin rakennus.

Kokonaisuuden kehittämisestä, tilojen vuokrauksesta ja rakennuksen peruskorjaamisesta vastaa Kiinteistö Oy Kaapelitalo. Yhtiön omistaa Helsingin kaupunki. Vuoden 2008 alusta yhtiö on hallinnoinut myös Suvilahden vanhaa voimalaitosaluetta, josta tulevien vuosien saatossa kehittyy omanlaisensa kulttuurikeskus.

Tanssin talo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunginjohtajan perustama Tanssin talo -työryhmä esitti loppuraportissaan 31.10.2015[2], että Tanssin talo toteutetaan Kiinteistö Oy Kaapelitalon yhteyteen rakennettavaan uudisrakennukseen. Tanssin talon uudisrakennus tulee Kaapelitalon omistukseen. Myös Kaapelitehtaan sisällä olevia tiloja peruskorjataan Tanssin talon käyttöön. Rakennustöiden on suunniteltu[3] alkavan kesällä 2018. Tanssin talon on määrä valmistua syyskesällä 2020.

Hankkeen etenemisen kannalta tärkeitä ovat olleet Jane ja Aatos Erkon säätiön, Suomen valtion ja Helsingin kaupungin päätökset osallistua Tanssin talon rahoitukseen. [4]

Mediakeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2017 toinen Helsingin kaupungin omistama yhtiö, aiemmin Lasipalatsi-rakennusta hallinnoinut Lasipalatsin Mediakeskus Oy siirrettiin apporttijärjestelynä Kiinteistö Oy Kaapelitalon omistukseen[5]. Kaupunkikonserniin kuuluva yhtiö tarjoaa asiantuntijapalveluja kiinteistöhallintaan, hankkeiden suunnitteluun ja hallinnointiin sekä digitalisaatiokehitykseen liittyen.

Kaapelitehdas on riippumattomien eurooppalaisten kulttuurikeskusten Trans Europe Halles -verkoston jäsen. Verkostoon kuuluu tällä hetkellä 49 keskusta 25 maassa.

Vuodesta 2009 lähtien Jussi-palkinnot on jaettu Kaapelitehtaalla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]