Kaapelitehdas

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaapelitehdas
Kaapelitehdas vuonna 2007
Kaapelitehdas vuonna 2007
Osoite Tallberginkatu 1 C 15
Sijainti Salmisaari, Helsinki
Koordinaatit 60°09′43″N, 024°54′14″E
Rakennustyyppi Tehdas
Valmistumisvuosi 1943
Suunnittelija W. G. Palmqvist
Omistaja Kiinteistö Oy Kaapelitalo
Kerrosala 53 000 m²
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kaapelitehdas on Helsingin Salmisaaressa sijaitseva entinen Suomen Kaapelitehdas Oy:n tehdasrakennus, joka on nykyisin kulttuurikäytössä. Se rakennettiin kolmessa vaiheessa 1939–1954. Kaapeleiden valmistus alkoi vuonna 1943. Rakennuksen suunnitteli Wäinö Gustaf Palmqvist, jonka käsialaa oli myös Suomen Kaapelitehtaan aikaisempi tehdas, nykyinen Merikortteli Punavuoressa.

Tuotantotoiminnan lakattua Oy Nokia Ab:n ja Helsingin kaupungin välillä solmittiin vuonna 1987 sopimus rakennuksen jatkokäytöstä. Nykyään Kaapelitehtaan rakennus ja vanha teollisuusympäristö ovat suojeltuja. Valmistuessaan Kaapelitehdas oli Suomen suurin rakennus.

Kaapelitehdas on Suomen suurin kulttuurikeskus. Kaapelilla toimii muun muassa kolme museota, 13 galleriaa, kolme radiokanavaa, taidekouluja, tanssiteattereita sekä lukuisia kuvataiteilijoita, yhtyeitä, yhdistyksiä ja yrityksiä. Lyhytaikaisesti vuokrattavissa halleissa järjestetään konsertteja, näyttelyitä, messuja ja festivaaleja, ja siellä järjestetään vuosittain keväällä muun muassa Laserpoint-konemusiikkibileet. Kaapelitehdas on päivittäin noin 900 ihmisen työpaikka, ja lyhytaikaisesti vuokrattavissa tapahtumatiloissa vierailee vuosittain yli 500 000 ihmistä.[1] Jussi-palkinnot on jaettu vuodesta 2009 lähtien Kaapelitehtaalla.lähde?

Tehtaan kokonaispinta-ala on noin 53 000 neliömetriä, josta hiukan alle 35 000 neliömetriä on vuokrattu pitkäaikaisin sopimuksin yli 250 vuokralaiselle.lähde? Viittä suurinta hallia vuokrataan vuorokausi kerrallaan erilaisiin tapahtuma-, näyttely- ja esitystarkoituksiin.

Kokonaisuuden kehittämisestä, tilojen vuokrauksesta ja rakennuksen peruskorjaamisesta vastaa Kiinteistö Oy Kaapelitalo. Kaapelitehdas on riippumattomien eurooppalaisten kulttuurikeskusten Trans Europe Halles -verkoston jäsen. Verkostoon kuuluu 49 keskusta 25 maassa.lähde?

Tanssin talo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tanssin talo

Tanssin talo -työryhmä esitti loppuraportissaan,[2] että Tanssin talo toteutetaan Kiinteistö Oy Kaapelitalon yhteyteen rakennettavaan uudisrakennukseen. Tanssin talon uudisrakennus tulee Kaapelitalon omistukseen. Myös Kaapelitehtaan sisällä olevia tiloja peruskorjataan Tanssin talon käyttöön. Rakennustöiden on suunniteltu alkavan kesällä 2018. Tanssin talon on määrä valmistua syyskesällä 2020.[3]

Hankkeen etenemisen kannalta tärkeitä ovat olleet Jane ja Aatos Erkon säätiön, Suomen valtion ja Helsingin kaupungin päätökset osallistua Tanssin talon rahoitukseen. [4]

Kiinteistö Oy Kaapelitalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaapelitaloa hallinnoivan Kiinteistö Oy Kaapelitalo -yhtiön omistaa Helsingin kaupunki. Vuoden 2008 alusta yhtiö on hallinnoinut myös Suvilahden vanhaa voimalaitosaluetta, josta on kehittynyt kulttuurikeskus.

Toinen Helsingin kaupungin omistama yhtiö, aiemmin Lasipalatsi-rakennusta hallinnoinut Lasipalatsin Mediakeskus Oy, siirrettiin vuonna 2017 apporttijärjestelynä Kiinteistö Oy Kaapelitalon omistukseen[5]. Kaupunkikonserniin kuuluva yhtiö tarjoaa kiinteistöhallinnan, hankkeiden suunnittelun ja hallinnoinnin sekä digitalisaatiokehityksen asiantuntijapalveluja.

Museoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaapelitehdas luovuuden lähde. Evento-lehti, 25.10.2017, nro 5/2017. Artikkelin verkkoversio.
  2. Tanssin talo -työryhmä, loppuraportti 31.10.2015. Helsingin kaupunki.
  3. Tanssin talo -verkkosivu tanssintalo.fi.
  4. Tanssin talo, hankesuunnitelma, 2017 28.2.2017. Haahtela.
  5. Apporttijärjestely Kiinteistö Oy Kaapelitalon ja Lasipalatsin mediakeskus Oy:n kesken dev.hel.fi. Viitattu 11.10.2017.