Kellokosken kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kellokosken kirkko
Mariefors kyrka
Kellokosken kirkko ulkoa.
Kellokosken kirkko ulkoa.
Sijainti Männistöntie 5, Kellokoski, Tuusula
Koordinaatit 60°31′54.4″N, 025°06′14.6″E
Seurakunta Tuusulan seurakunta
Rakentamisvuosi 1800
Materiaali puu
Istumapaikkoja noin 150
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kellokosken kirkko (ruots. Mariefors kyrka) valmistui ruukinkirkoksi vuonna 1800. Kirkko on rakennushistoriallisesti erikoinen ja sijaitsee Tuusulan Kellokoskella Keravanjoen länsirannalla.

Kirkon urut.

Kirkko on suorakaiteen muotoinen ja rakennettu puusta. Istumapaikkoja kirkossa on noin 150. Pitkäkirkolla on taitekatto ja sen pohjoispäädyssä on pieni torni, jossa oleva kello on vuodelta 1930.

Kirkossa ei ole alttaritaulua vaan sen sijaan iso, puinen ja kullattu risti. Kunnostuksen yhteydessä se sai taivaansinisen taustan ja molemmille puolilleen valkoiset pylväät. Kirkon kattokruunut ja lampetit ovat 1800-luvulta.

Ensimmäiset urut kirkkoon lahjoitti Nummenkylän neulomaseura vuonna 1930. Vuonna 1964 kirkossa otettiin käyttöön urkurakentamo Veikko Virtasen rakentamat urut. Nykyiset urut on rakentanut saksalainen Paschen Kiel Orgelbau GmbH 2005 ja niissä on 17 äänikertaa.

Kirkon pitkillä sivuilla olevien ikkunoiden päällä ulkopuolella on suuret maalatut kruunut. Ne muistuttavat Ruotsi-Suomen ajasta. Kirkon katolla olevassa viirissä on tehtaan nimeen viittaavat kirjaimet MB (Mariefors bruk = Kellokosken ruukki) sekä vuosiluku 1800, jota pidetään kirkollisen toiminnan alkamisvuotena Kellokoskella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.