Mäntsälän kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mäntsälän kirkko
Mäntsälän kirkko, sankarihaudat
Mäntsälän kirkko, sankarihaudat
Sijainti Vanha Porvoontie 8, Mäntsälä
Seurakunta Mäntsälän seurakunta
Rakentamisvuosi 1866
Suunnittelija Ernst Lohrmann ja Jean Wik
Materiaali tiili
Istumapaikkoja 1500
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Mäntsälän kirkko on Mäntsälässä sijaitseva kirkko, joka on valmistunut vuonna 1865 ja vihitty käyttöön vuonna 1866. Sen ovat suunnitelleet intendentinkonttorissa arkkitehdit Ernst Lohrmann ja Jean Wik,[1] joka on suunnitellut myös Orimattilan kirkon. Rakennustyyliltään Mäntsälän kirkko on länsitornillinen pitkäkirkko.

Kirkon alttaritaulun "Paimenten kumarrus" (1861) on tehnyt saksalainen Bernhard Reinholdin ja sen on lahjoittanut Mäntsälän kirkolle paikallisen Ylikartanon omistaja Hugo von Qvanten vuonna 1874. Alttaritaulun kehysten kultauksen maksoivat paikkakunnan muut säätyläiset.

Mäntsälän kirkosta löytyy neljän vahvasti paikalliseen kartanolaiskulttuuriin liittyvän aatelisen hautajaisvaakunat. Omat vaakunansa kirkkoon ovat saaneet Hautjärven kartanon omistaja luutnantti von Vietinghoffin sekä Mäntsälän kartanoon historiaan liittyneet Anders Möller, Peter Nassokin ja Johan Thewitz.

Mäntsälän kirkkoa kunnostettiin viimeksi vuonna 1991, jolloin kirkkoon saatiin Koivisto-seuran lahjoituksena kookas kullatusta pronssista tehty kattokruunu, joka oli vuodesta 1903 saakka koristanut Koiviston kirkkoa.

Kirkon ulkopuolella on sankarihauta-alue ja sen yhteydestä professori Heikki Varjan tekemä muistomerkki ”Karjalan neito” Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi. Kirkossa on myös muistomerkki vuoden 1918 sisällissodan molemmille osapuolille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mäntsälän kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]