Kaapo Wirtanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaapo Viljo Josef Wirtanen (26. kesäkuuta 1886 Tyrvää11. helmikuuta 1959 Helsinki)[1] oli suomalainen taidemaalari.

Kaapo Wirtasen vanhemmat olivat kauppias Josef Wirtanen ja Matilda Selvén. Hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1904–1907 ja osallistui taidenäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 1908 lähtien. Ulkomailla hänen töitään oli esillä Skandinavian maiden lisäksi Saksassa, Hollannissa, Belgiassa ja Italiassa. Kotimaassa Wirtasen maalauksia on useiden kaupunkien ja säätiöiden kokoelmissa sekä Ateneumissa.

Kaapo Wirtanen vietti 1920-luvulta lähtien kesiään Hyvinkään Kytäjällä. Aluksi hän asui kartanon mailta vuokraamassaan mökissä, kunnes hän rakennutti itselleen vuonna 1942 Hirvenkorva-nimisen huvilan. Talvet Wirtanen asui Helsingissä. Hyvinkään-Karkkilan junan matkustajat saattoivat usein kesäisin nähdä taiteilijan maalaustelineineen Kytäjärven rannalla. Kaapo Wirtanen kuului Kytäjän kartanon omistajan Väinö Vähäkallion lähimpiin ystäviin. Ensimmäisen vaimonsa kuoltua Wirtanen avioitui Vähäkallion sisaren Annin kanssa vuonna 1921.

Julkisissa tiloissa olevia Kaapo Wirtasen teoksia ovat muun muassa suuri seinämaalaus Valurit (vuodelta 1942) Karkkilassa, Lopen kirkon alttaritaulu (1929) ja Apostolit -maalaus Kytäjän kyläkirkossa (1938). Wirtanen teki myös runsaan määrän postikortteja, joiden aiheet hän otti pääasiassa maaseutuympäristöstä ja ihmisten arkisista askareista. Wirtasen postikortit ovat suosittu keräilykohde.

Kaapo Wirtanen maalasi lisäksi suuren määrän eri henkilöiden muotokuvia.

Kaapo Wirtanen on haudattu Helsingin Hietaniemen hautausmaalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan iso tietosanakirja, osa 9. Helsinki: Otava, 1965.
  • Pesonen, Aake: Kytäjä, kohtalon kartano. Helsinki: Kirjayhtymä, 1983.
  • Talvio, Väinö: Minun Kytäjäni. Hyvinkää: 1971 (omakustanne).
  • Harkoma-Laine, Riitta (toim.): Juuret Hyvinkäällä: Kertomuksia ja muistelmia Hyvinkäästä ja hyvinkääläisistä. Hyvinkää: Medialehdet, 1978.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuolinilmoitus. Helsingin Sanomat 20.2.1959, s. 4
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.