Luettelo Liedon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Liedon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Liedon kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Lietoon on liitetty Tarvasjoen kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ensimmäisen evakkoon lähdön muistomerkki[1] Tarvasjoen Hyvinvointikeskuksen piha, Hämeen Härkätie 610 Tarvasjoki 60.5834°N, 22.7329°E 1999 T-joki evakkoon lähdön muistokivi 1.jpg
Isänmaan puolustajille 1939-1945[1] Liedon kunnantalon puisto, Kirkkotie 13 60.5085°N, 22.4535°E 1997 Isänmaan puolustajille 1939-1945, Lieto.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Lieto[2] Liedon kirkon hautausmaa, Kirkkotie 14 60.5083°N, 22.4504°E 1954 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Lieto.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Tarvasjoki[2] Tarvasjoen hautausmaa, Kyröntie 30 a Tarvasjoki 60.5861°N, 22.7388°E 1959[3] Karjalaan jääneiden mm Tarvasjoki.JPG
Karjalakivi[1] Liedon kunnantalon puisto, Kirkkotie 13 60.5085°N, 22.4529°E Osara, OlaviOlavi Osara 1996 Karjala laulun maa.jpg
Kasvukaudet[4] Liedon Lukio, Opintie 1 60.5006°N, 22.4499°E Nissilä, MaaritMaarit Nissilä 1981 Maarit Nissilä Kasvukaudet.jpg
Kärmeorvonmäen muistokivi[5][6][7] Kärmeorvonmäki, Parmaharju Pokkola 60.532°N, 22.5602°E 1983 Karmeorvonmaen muistokivi.jpg
Liedon suden ampumispaikka[1] Parmaharju, Hiihtotie 60.5315°N, 22.5552°E Liedon suden ampumispaikan muistomerkki.jpg
Liedon veteraanikivi[1] Maamiesseurantalo Manttaali, Kärpijoentie 17 60.4996°N, 22.454°E 1998 Liedon veteraanikivi.JPG
Lieto 675 -muistomerkki[1] Liedon kunnantalon edustalla, Kirkkotie 13 60.5072°N, 22.4525°E 2006 Lieto 675 vuotta -muistomerkki.JPG
Muualle haudattujen muistomerkki, Lieto[1] Liedon kirkon hautausmaa, Kirkkotie 14 60.5079°N, 22.4485°E Muualle haudattujen muistomerkki Liedon kirkon hautausmaa.JPG
Muualle haudattujen muistomerkki, Keisvuori[1] Keisvuoren hautausmaa, Kirkkotie 25 60.5149°N, 22.4555°E Pekkala, TiinaTiina Pekkala 2006 Muualle haudattujen muistopaikka Liedon Keisvuoren hautausmaa.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki, Tarvasjoki[1] Tarvasjoen hautausmaan luona, Kyröntie 30 a 60.5861°N, 22.7382°E 2005 Muualle haudattujen muistomerkki Tarvasjoki.JPG
Ristinpellon kalmiston muistoristi[8][9][10][11] Ristinpelto, Sauvolantie 26 Sauvala 60.4939°N, 22.3804°E Salomies, IlmariIlmari Salomies 1999 (1964, 1888) Liedon Sauvalan Ristinpellon kalmiston muistoristi.jpg
Sankarimuistomerkki, Lieto[2] Liedon kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 14 60.5082°N, 22.4506°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1948 Lieto sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Tarvasjoki[1][12] Tarvasjoen kirkon sankarihautausmaa, Kyröntie 30 a Tarvasjoki 60.5858°N, 22.7392°E Siren, HeikkiHeikki Siren 1948 Tarvasjoki sankarimuistomerkki.JPG
Tarvasjoen asutuksen muistokivi[1] Tarvasjoen hautausmaa, Kyröntie 30 a Tarvasjoki 60.5862°N, 22.7387°E 1966 Tarvasjoen asutuksen muistokivi.jpg
Tarvasjoen Veteraanikivi[1] Kenttätuvan mäki, Salomäentie 10 Tarvasjoki 60.5825°N, 22.7503°E 1989 T-joki veteraanikivi 1.jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Lieto[2] Liedon kirkon hautausmaa, Kirkkotie 14 60.5079°N, 22.4498°E Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki, Lieto.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l Luonto- ja kulttuuriympäreistökohteita Liedon museo. Viitattu 9.12.2017.
  2. a b c d Liedon kirkon hautausmaa; Liedonseurakunta.fi
  3. Kaiverrus muistomerkissä.
  4. Liedon kunnan taidekokoelma Liedon museo. Viitattu 6.12.2018.
  5. Liedon historia Liedon museo. Viitattu 6.7.2020.
  6. Kärmeorvonmäki ym. Försvann någonstans. Viitattu 6.7.2020.
  7. Kärmeorvonmäki, Lieto Kyppi.fi. Museovirasto. Viitattu 6.7.2020.
  8. Lähdemäki, Helga: ”Kaikkihan Ristinpellon tietävät!” – vai tietävätkö sittenkään? Kalmistopiiri. 2.12.2012. Viitattu 19.6.2020.
  9. Virkkala, Margit: Ristinpellon Risti on muistomerkki. Turun Sanomat, 4.7.1999. Artikkelin verkkoversio Viitattu 19.6.2020.
  10. Ristinpelto Luontoon.fi. Metsähallitus. Viitattu 19.6.2020.
  11. Ristinpelto Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 19.6.2020.
  12. Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 291. Suomen mies, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]