Luettelo Helsingin metron taideteoksista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Helsingin metron taideteoksista sisältää Helsingissä ja Espoossa metroasemilla ja niiden läheisyydessä olevat taideteokset.

Useimmat Helsingin metron asemilla tai niiden läheisyydessä olevat taideteokset on suunniteltu erityisesti tiettyä paikkaa varten. Poikkeuksena teoksista vanhin Aimo Tukiaisen metallireliefi Torielämää Hakaniemessä (1961), joka on asennettu metroaseman sisäänkäyntitason seinälle. Se valmistui aikoinaan toimitalon ulkoseinään Siltasaarenkadulla.

Helsingin metron ensimmäinen taideteos, Ipi Kärjen värikäs seinämaalaus Maa, ilma, tuli ja vesi (1985)[1] Kampin metroaseman liukuporraskuilun yläpään seinäkkeessä siirrettiin pois aseman muutostöiden yhteydessä. Myös Kampin aseman läheisyydessä ollut Anu Matilaisen veistosaltaasta nouseva sommitelma Liike (1985)[2] siirrettiin varastoon uuden Kampin rakennustöiden alta kesällä 2002.

Määräaikainen teos oli Mikko Karvisen installaatio Toinen todellisuus, joka oli Mellunmäen asemalla vuosina 2004–2009.[3] Teos siirrettiin metroaseman korjauksen yhteydessä läheiselle Laakavuoren ala-asteelle.

Vuonna 2014 Helsingissä oli neljätoista metrotaideteosta. Niistä jotkut ovat syntyneet kilpailun tuloksena, jotkut suorina hankintoina tai komissioina taiteilijoilta. Veikko Turtiaisen Puureliefi Mellunmäessä on lahjoitus.[4]

Länsimetron kaikille kahdeksalle asemalle suunniteltiin taideteoksia, mutta suunnitelluista kolme toteutettiin.[5]

Asema Sijainti Teoksen nimi Tekijä/t Valmistumisvuosi Kuva
Niittykumpu Rälssitilanportti-alikulku Omilla jaloilla[6] Lotta Mattila 2017 Lotta Mattila Omilla jaloilla 2017.JPG
Niittykumpu asema Niittykumpu[7] Mari Rantanen 2017 Mari rantanen Lived Space in Color 2017.JPG
Tapiola laituritaso Emma jättää jäljen[8] Kim Simonsson 2017 Kim Simonsson Emma jättää jäljen 2017.JPG
Keilaniemi[9] laituritilan katto Light Weave Grönlund–Nisunen 2016 Grönlund Nisunen Light Weave 2016.JPG
Ruoholahti ylätasanteen porraskuilun otsakkeesta laituritasolle Ruoholahden tilateos[10] Juhana Blomstedt 1993 Juhana Blomstedt Ruoholahden tilateos 1993.jpg
Kamppi asemalaiturin katto Kaupungin juuret[11] Otto Karvonen 2013 Otto Karvonen Kaupungin juuret 2013.jpg
Kamppi matkustajaterminaali Gekko[12] Pekka Paikkari, Kristina Riska ja Kati Tuominen 2005 Pekka Paikkari Kristiina Riska Kati Tuominen Gekko 2005.jpg
Kamppi läntisen rullaportaikon yläpuolella Maa, ilma, tuli ja vesi Ipi Kärki 1985 Ipi Karki Maa ilma tuli ja vesi 1985.jpg
Rautatientori liukuportaiden yläpää Metrolinjat[13] Jouko Christiansson 1985 Jouko Christiansson Metrolinjat 1985.jpg
Rautatientori metrolaiturin odotustila Metron kasvoja sunnuntai-iltana Sanna Karlsson-Sutisna 2007 Sanna Karlsson-Sutisna Metron kasvoja sunnuntai iltana 2007.jpg
Helsingin yliopisto ylätasanteen lasikaapista alas liukuportaiden seinämää ja laituritason vitriineissä Verkosto[14] Annikki Luukela 1995 Annikki Luukela Verkosto 1995.jpg
Hakaniemi Hakaniemen metroaseman E-sisäänkäynnin luona Torielämää Hakaniemessä[15] Aimo Tukiainen 1961 Aimo Tukiainen Torielamaa Hakaniemessa 1961.jpg
Sörnäinen
Kalasatama
Kulosaari
Herttoniemi
Siilitie
Itäkeskus Tallinnanaukio Kuru[16] Kimmo Schroderus 2006 Kimmo Schroderus Kuru 2006.jpg
Myllypuro metroaseman edusta Sirenan kielet[17] Riikka Puronen 2004 Riikka Puronen Sirenan kielet 2004.jpg
Kontula asemalaiturin seinä Artism, Crash ja Space[18] Henry Pulla ja Kimmo Hela-aro 1988 Kimmo Hela-aro Space 1988.jpg
Kontula sisäänkäyntitason ikkuna Huulet[19] Marjatta Kekki 2003 Marjatta–Kekki Huulet 2003.jpg
Mellunmäki liukuportaiden yläpuolella Puureliefi[20] Veikko Turtiainen 1990 Veikko Turtiainen Puureliefi 1990.jpg
Puotila metroaseman laituri Viestejä varjaageilta[21] Vartiokylän yläasteen oppilaat 2002 Vartiokylän yan oppilat Viestejä varjaageilta 2002.jpg
Rastila asemalaiturin seinä Nonstop[22] Timo Heino 1998 Timo Heino Nonstop 1998.jpg
Vuosaari aseman katto Expose[23] Jussi Niva 1998 Jussi Niva Expose 1998.jpg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]