Luettelo Suomen vaivaisukoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Suomen vaivaisukoista sisältää sellaiset Suomessa olevat vaivaisukot, jotka ovat toiminnassa eli jonka rinnassa tai sylissä olevaan aukkoon voi laittaa rahaa. Luettelossa voi olla kohteita, joita kutsutaan vaivaisukoiksi, vaivaispojiksi tai vaivaisakoiksi. Luettelossa vaivaisukot mainitaan niiden paikkakunnan mukaisessa aakkosjärjestyksessä (esimerkiksi Alajärven vaivaisukko).

Suomessa on ollut tunnettuja ukkoja yhteensä noin 180, mutta jotkut niistä ovat hävinneet aikojen kuluessa, osa on rapistunut huonokuntoisiksi ja sitten hylätty. Ukkoja on myös pahoinpidelty ryöstösaaliin toivossa.[1]

Vaivaisukkoja on toiminnassa Suomessa noin 108, ja yksi näistä on vaivaisakka, joka sijaitsee Soinin kirkossa. Vanhimpana vaivaisukkona pidetään Hauhon kirkon ukkoa, joka on tiettävästi tehty 1600-luvun lopulla. Samoihin aikoihin lienee tehty Raahen vaivaisukko.[2]

Pelastakaa vaivaisukot ry on yhdistys, jonka tavoitteena on lisätä vaivaisukkoperinteen ymmärrystä, tietoa vaivaisukoista ja ukkojen arvostusta. Yhdistys haluaa myös kannustaa seurakuntia kunnostamaan ja pitämään huolta näistä ”kunniakansalaisista” ja kiinnittämään huomiota asianmukaiseen restaurointiin. Yhdistys pyrkii myös käynnistämään ja tukemaan vaivaisukkoja koskevaa tutkimusta.[3]

Vaivaisukko Paikka Kirkko tai museo Paikkakunta Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Alahärmän vaivaisukko Alahärmän kotiseutumuseon seinä Alahärmän kotiseutumuseo Alahärmä, Kauhava 63.2459°N, 22.8553°E
Alajärven vaivaispoika[4] kirkon pääsisäänkäynnin vieressä, Kirkkotie 6 Gabrielin kirkko Alajärvi 63.0004°N, 23.8251°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä Vaivaisukko Alajärvi.JPG
Alavetelin vaivaisukko Alavetelin kirkko Alaveteli, Kruunupyy 63.7048°N, 23.3304°E Alavetelin vaivaisukko.jpg
Alavieskan vaivaisukko[5] tapulin sivuseinustalla, Keskustie 6 Alavieskan kirkko Alavieska 64.1659°N, 24.3046°E AlavieskaVaivaisukko.jpg
Eurajoen vaivaisukko Eurajoen kirkko Eurajoki 61.2023°N, 21.7315°E 1985 Vaivaisukko.jpg
Evijärven vaivaisukko kirkon ovella Evijärven kirkko Evijärvi 63.3758°N, 23.4736°E Erkki Lahti 1842 Evijärvi poor boy.JPG
Haapajärven vaivaisukko[6] kirkon sivusisäänkäynnin eteisessä Haapajärven kirkko Haapajärvi 63.7475°N, 25.3151°E Niilo Koskela 1800-luvun alku
Haukiputaan vaivaisukko[7] kellotapulin seinustalla. Haukiputaan kirkko Haukipudas, Oulu 65.1795°N, 25.3502°E Juho Vahtola, kopio Rauno Lampila noin 1850 kopio 1984 Haukipudas Church Vaivaisukko 2006 04 30.JPG
Himangan vaivaisukko[8] pääoven vieressä katoksen alla Himangan kirkko Himanka, Kalajoki 1827
Hämeenkyrön vaivaisukko "Köyhä Pietari"[9] kirkon eteinen Hämeenkyrön kirkko Hämeenkyrö 1847
Ilmajoen vaivaisukko kellotapulin seinustalla Ilmajoen kirkko Ilmajoki 62.7276°N, 22.5626°E Erkki Lahti Church, Ilmajoki, 20090618-05.jpg
Jalasjärven vaivaispoika Jalasjärven kirkko Jalasjärvi, Kurikka Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä 22.JPG
Jurvan vaivaisukko Jurvan kirkon vieressä viljamakasiinin seinällä Jurvan kirkko Jurva, Kurikka 62.684°N, 21.9743°E Carl Henrik Sakariaanpoika Krohn
Juupajoen vaivaisukko Juupajoen kirkko Juupajoki 61.7819°N, 24.46°E Juupajoen kirkko - vaivaisukko.jpg
Kaarlelan vaivaisukko kirkon sisäänkäynnin vieressä Kaarlelan kirkko Kaarlela, Kokkola 63.8274°N, 23.129°E Kaarlela Church, Poor man statue from 1847 C IMG 9826.JPG
Kalajoen vaivaisukko[10] kellotapulin seinällä Kalajoen kirkko Kalajoki 64.2545°N, 23.9396°E Kirvesmies Reisjärveltä 1815 Kalajoki Church Poor Man 20110209.JPG
Kannuksen vaivaisukko Kellotapulin kaakkoisseinä Kannuksen kirkko Kannus 63.9016°N, 23.915°E Kannus vaivaisukko.jpg
Karvian vaivaisukko kellotapulin seinällä Karvian kirkko Karvia 62.135°N, 22.5602°E
Kauhajärven vaivaisukko kellotapulin seinä Kauhajärven kirkko Kauhajärvi, Lapua 63.0236°N, 23.4319°E 1869 Kauhajärvi church poor man.jpg
Kaustisen vaivaisukko Kaustisen kirkko Kaustinen Kaustisen vaivaisukko.jpg
Kestilän vaivaisukko[11] kirkon eteinen Kestilän kirkko Kestilä, Siikalatva Juho Myllyoja 1895 Kestilä Church Vaivaisukko 20080701.JPG
Kodisjoen vaivaisukko[12] Makasiinimuseon eteläseinä kirkkomaan aidan vieressä Kodisjoen kirkko Kodisjoki, Rauma 61.0255°N, 21.6883°E Nurminen, JohanJohan Nurminen 1905 Kodisjoen kirkon uudempi vaivaisukko 1 AB.JPG
Kortesjärven vaivaisukko[13] kellotapulin seinä Kortesjärven kirkko Kortesjärvi, Kauhava 63.2996°N, 23.1568°E
Kruunupyyn vaivaisukko tapulin seinässä, Kyrkvägen 28 Kruunupyyn kirkko Kruunupyy 63.7243°N, 23.0212°E Kruunupyyn vaivaisukko.jpg
Kurikan vaivaisukko kellotapulin seinällä, Kurikantie 13 Kurikan kirkko Kurikka 62.6169°N, 22.4017°E 1870 Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä 11.JPG
Kälviän vaivaisukko kellotapulin seinä Kälviän kirkko Kälviä, Kokkola Lassila, ErkkiErkki Lassila Kälviän kirkon vaivaisukko.jpg
Kärsämäen vaivaisukko[14] tapulissa oleva kirkkomuseo Kärsämäen kirkko Kärsämäki
Lappajärven vaivaispoika[15] tapulin oven vieressä, Fellmannintie 12 Lappajärven kirkko Lappajärvi 63.2118°N, 23.648°E Lahti, ErkkiErkki Lahti 1841 Lappajärven vaivaisukko.JPG
Lapuan vaivaisukko kellotapulin seinä Lapuan tuomiokirkko Lapua 62.9673°N, 23.0058°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä
Lehtimäen vaivaisukko Lehtimäen kirkko Lehtimäki, Alajärvi 62.7921°N, 23.9228°E Aabraham Hernesmaa
Limingan vaivaisukko (poika)[16] Kirkkosalin peräosa Limingan kirkko Liminka
Lohtajan vaivaisukko Lohtajan kirkko Lohtaja, Kokkola Juho Koski 1825
Maakallan vaivaisukko[17] kirkon oven oikea puoli Maakallan kirkko Maakalla, Kalajoki 64.3153°N, 23.5126°E Orell, VilleVille Orell 1967
Merijärven vaivaisukko[18] kirkon seinusta Merijärven kirkko Merijärvi 1835 Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä 20.JPG
Muhoksen vaivaisukko[19] katoksessa tapulin seinustalla Muhoksen kirkko Muhos 64.8155°N, 25.987°E Elias Vainio 1934 Wooden poorboy in Muhos.JPG
Multian vaivaisukko kirkon eteinen Multian kirkko Multia 1835 Multian kirkko - Vaivaisukko 1835 IMG 3035 C.JPG
Nurmon vaivaisukko kellotapulin seinä Nurmon kirkko Nurmo, Seinäjoki 62.8385°N, 22.9074°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä Nurmon kirkon vaivaisukko.jpg
Oriveden vaivaisukko Oriveden kirkko Orivesi 61.6738°N, 24.3578°E Poor man statue at Orivesi Church 2015.jpg
Oulaisten vaivaisukko[20] tapulin kirkon puoleisen oven oikealla puolella Oulaisten kirkko Oulainen
Pedersören vaivaisukko Pedersören kirkon kirkkomaan portilla Pedersören kirkko Pietarsaari, Kirkkoranta 63.6644°N, 22.7017°E Fattigmanskassa ved Pedersöre kyrka.JPG
Perhon vaivaisukko kellotapulin juurella, Sahintie 3 Perhon kirkko Perho 63.2146°N, 24.4133°E
Peräseinäjoen vaivaisukko kirkon ovella Peräseinäjoen kirkko Peräseinäjoki, Seinäjoki 62.5625°N, 23.0624°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä Peräseinäjoki Church Vaivaisukko.jpg
Polvijärven vaivaisukko kirkon eteinen Polvijärven kirkko Polvijärvi Polvijärvi Church, poor man statue.jpg
Pyhäjoen vaivaisukko[21] pääoven vieressä Pyhäjoen kirkko Pyhäjoki Kalle Närki 1855
Raahen vaivaisukko[22] museon kokoelma Raahen kaupunginmuseo Raahe 1691
Rantsilan vaivaisukko[23] varasto Pohjois-Pohjanmaan museo Oulu Juho Jääskelä 1860
Raution vaivaisukko[24] tapulin seinä Raution kirkko Rautio, Kalajoki 64.0761°N, 24.2041°E RautioVaivaisukko.jpg
Ruoveden vaivaisukko Ruovesi 61.9855°N, 24.076°E Ruovesi church poor man statue 20110706.JPG
Saloisten vaivaisukko[25] kokoelma Saloisten koti­seutumuseo Arkkukari, Raahe Abraham Tervaluoto 1866 Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä 21.JPG
Sievin vaivaisukko[26] katoksen alla, ruumishuoneen seinä Sievin kirkko Sievi
Siipyyn vaivaisukko kirkon kellotapuli Siipyyn kirkko Siipyy, Kristiinankaupunki 62.03°N, 21.3309°E Sideby kyrka 20180801c.jpg
Soinin vaivaisakka[27] kirkon kellotapuli Soinin kirkko Soini 62.8748°N, 24.2078°E Taipale, MattiMatti Taipale 1850-luku Soinin kirkko, vaivaisakka.jpg
Teerijärven vaivaisukko Teerijärven kirkko Teerijärvi, Kruunupyy 63.5464°N, 23.5055°E
Temmeksen vaivaisukko[28] kirkon muurin edusta Temmeksen kirkko Temmes, Tyrnävä 64.6751°N, 25.5975°E Johan Kandelberg 1857 Vaivaisukko Temmes 20150624 02.JPG
Toholammin vaivaisukko kirkon ovella Toholammin kirkko Toholampi
Ullavan vaivaisukko kellotapulin seinä Ullavan kirkko Ullava, Kokkola 63.7076°N, 23.8928°E Ullavan vaivaisukko.jpeg
Vetelin vaivaisukko kirkon ovella Vetelin kirkko Veteli 63.4762°N, 23.7599°E
Virtain vaivaispoika Virtain kirkkopuisto, Rantatie 9 Virtain kirkko Virrat 62.238°N, 23.7688°E Sulkava, Voipa NuorukainenVoipa Nuorukainen Sulkava 1926, valettu pronssiin 1956 Voipa Nuorukainen Sulkava Vaivaispoika 1956.JPG
Vähänkyrön vaivaisukko tapulin seinällä Vähänkyrön kirkko Vähäkyrö, Vaasa 63.0569°N, 22.1059°E Vähäkyrö poor man.jpg
Ylihärmän vaivaisukko kirkon ovella Ylihärmän kirkko Ylihärmä, Kauhava Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä 1837
Ylistaron vaivaisukko kirkon eteinen Ylistaron kirkko Ylistaro, Seinäjoki Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä 05.JPG
Ähtävän vaivaisukko tapulin seinällä Ähtävän kirkko Ähtävä, Pedersören kunta 63.5933°N, 23.0525°E Poor man statue in Esse Finland.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kantokorpi, Otso (toim.): Vaivaisukkojen paluu. Helsinki: Maahenki, 2013. ISBN 978-952-5870-88-6. Kirjan arvostelu (viitattu 28.6.2013).
  2. Santaholma, Kaija: Vaivaisukot – Tummatukka ja kirkonäijät, s. 5–8. Sarmala Oy/Rakennusalan kustantajat RAK, 2001. ISBN 951-664-078-8.
  3. Pelastakaa vaivaisukot ry (yhdistyksen verkkosivu) vaivaisukot.fi. Viitattu 6.7.2018.
  4. Gabrielin kirkko Alajärven seurakunta. Viitattu 5.4.2018.
  5. Alavieskan vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  6. Haapajärven vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  7. Haukiputaan vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  8. Himangan kirkko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  9. Hämeenkyrön kirkon historia Kirjastovirma. Viitattu 7.5.2018.
  10. Kalajoen kirkko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  11. Kestilän vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  12. Kodisjoen kirkko kodisjoki.fi. Viitattu 23.1.2019.
  13. Kortesjärven kirkko, Kellotapuli Kauhavan seurakunta. Viitattu 5.4.2018.
  14. Kärsämäen vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  15. Alajärven kirkko ja kirkonkylän julkiset rakennukset, Kuvaus Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto. Viitattu 5.4.2018.
  16. Limingan vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  17. Maakallan kirkko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  18. Merijärven vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  19. Muhoksen vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  20. Oulaisten vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  21. Puhäjoen vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  22. Raahen vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  23. Rantsilan vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  24. Raution vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  25. Saloisten vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  26. Sievin vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  27. Nähtävyydet 2016. Soinin kunta. Viitattu 25.11.2019.
  28. Temmeksen vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]