Luettelo Suomen vaivaisukoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Suomen vaivaisukoista sisältää sellaiset Suomessa olevat vaivaisukot, jotka ovat toiminnassa eli jonka rinnassa tai sylissä olevaan aukkoon voi laittaa rahaa. Luettelossa voi olla kohteita, joita kutsutaan vaivaisukoiksi, vaivaispojiksi tai vaivaisakoiksi. Luettelossa vaivaisukot mainitaan niiden paikkakunnan mukaisessa aakkosjärjestyksessä (esimerkiksi Alajärven vaivaisukko).

Suomessa on ollut tunnettuja ukkoja yhteensä noin 180, mutta jotkut niistä ovat hävinneet aikojen kuluessa, osa on rapistunut huonokuntoisiksi ja sitten hylätty. Ukkoja on myös pahoinpidelty ryöstösaaliin toivossa.[1]

Vaivaisukkoja on toiminnassa Suomessa noin 108, ja yksi näistä on vaivaisakka, joka sijaitsee Soinin kirkossa. Vanhimpana vaivaisukkona pidetään Hauhon kirkon ukkoa, joka on tiettävästi tehty 1600-luvun lopulla. Samoihin aikoihin lienee tehty Raahen vaivaisukko.[2]

Pelastakaa vaivaisukot ry on yhdistys, jonka tavoitteena on lisätä vaivaisukkoperinteen ymmärrystä, tietoa vaivaisukoista ja ukkojen arvostusta. Yhdistys haluaa myös kannustaa seurakuntia kunnostamaan ja pitämään huolta näistä ”kunniakansalaisista” ja kiinnittämään huomiota asianmukaiseen restaurointiin. Yhdistys pyrkii myös käynnistämään ja tukemaan vaivaisukkoja koskevaa tutkimusta.[3]

Tässä luettelossa on 71 vaivaisukkoa.

Vaivaisukko Paikka Kirkko tai museo Paikkakunta Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Alajärven vaivaispoika[4] Kirkon pääsisäänkäynnin vieressä, Kirkkotie 6 Gabrielin kirkko Alajärvi 63.0004°N, 23.8251°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä
Alavetelin vaivaisukko Alavetelin kirkko Kruunupyy, Alaveteli 63.7048°N, 23.3304°E
Alavieskan vaivaisukko[5] Tapulin sivuseinustalla, Keskustie 6 Alavieskan kirkko Alavieska 64.1659°N, 24.3046°E
Eurajoen vaivaisukko Eurajoen kirkko Eurajoki 61.2023°N, 21.7315°E 1985
Evijärven vaivaisukko Kirkon ovella Evijärven kirkko Evijärvi 63.3758°N, 23.4736°E Erkki Lahti 1842
Haapajärven vaivaisukko[6] Kirkon sivusisäänkäynnin eteisessä Haapajärven kirkko Haapajärvi 63.7475°N, 25.3151°E Niilo Koskela 1800-luvun alku
Halsuan vaivaisukko Halsuan kirkko Halsua 63.4591°N, 24.1718°E
Hauhon kirkon vaivaisakka Amalia[7] Kirkossa Hauhon kirkko Hämeenlinna, Hauho 61.1713°N, 24.5586°E Matti Peltokangas 2022
Hauhon kirkon vaivaisukko Bartimeus[7] Kirkossa Hauhon kirkko Hämeenlinna, Hauho 61.1712°N, 24.5586°E 1600-luvun loppu
Haukiputaan vaivaisukko[8] Kellotapulin seinustalla. Haukiputaan kirkko Oulu, Haukipudas 65.1795°N, 25.3502°E Juho Vahtola, kopio Rauno Lampila noin 1850 kopio 1984
Himangan vaivaisukko[9] Pääoven vieressä katoksen alla Himangan kirkko Kalajoki, Himanka 64.0608°N, 23.6549°E 1827
Hämeenkyrön vaivaisukko "Köyhä Pietari"[10] Kirkon eteinen Hämeenkyrön kirkko Hämeenkyrö 61.6355°N, 23.1935°E 1847
Ilmajoen vaivaisukko Kellotapulin seinustalla Ilmajoen kirkko Ilmajoki 62.7276°N, 22.5626°E Erkki Lahti
Isojoen vaivaisukko[11] Kellotapulin seinässä, Honkajoentie 1 Isojoen kirkko Isojoki 62.1136°N, 21.9581°E 1845 (merkintä tapulin seinässä)
Jalasjärven vaivaispoika Jalasjärven kirkko Kurikka, Jalasjärvi 62.4908°N, 22.7592°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä
Jurvan vaivaisukko Jurvan kirkon vieressä viljamakasiinin seinällä Jurvan kirkko Kurikka, Jurva 62.684°N, 21.9743°E Carl Henrik Sakariaanpoika Krohn
Juupajoen vaivaisukko Juupajoen kirkko Juupajoki 61.7819°N, 24.46°E
Kaarlelan vaivaisukko Kirkon sisäänkäynnin vieressä Kaarlelan kirkko Kokkola, Kaarlela 63.8274°N, 23.129°E
Kalajoen vaivaisukko[12] Kellotapulin seinällä Kalajoen kirkko Kalajoki 64.2545°N, 23.9396°E Kirvesmies Reisjärveltä 1815
Kannuksen vaivaisukko Kellotapulin kaakkoisseinä Kannuksen kirkko Kannus 63.9016°N, 23.915°E
Karvian vaivaisukko Kellotapulin seinällä Karvian kirkko Karvia 62.135°N, 22.5602°E
Kauhajärven vaivaisukko Kellotapulin seinä Kauhajärven kirkko Lapua, Kauhajärvi 63.0236°N, 23.4319°E 1869
Kaustisen vaivaisukko Kaustisen kirkko Kaustinen Matts Ojala
Kestilän vaivaisukko[13] Kirkon eteinen Kestilän kirkko Siikalatva, Kestilä Juho Myllyoja 1895
Kodisjoen vaivaisukko[14] Makasiinimuseon eteläseinä kirkkomaan aidan vieressä Kodisjoen kirkko Rauma, Kodisjoki 61.0255°N, 21.6883°E Nurminen, JohanJohan Nurminen 1905
Kortesjärven vaivaisukko[15] Kellotapulin seinä, Jääkärintie 65 Kortesjärven kirkko Kauhava, Kortesjärvi 63.2997°N, 23.1567°E
Kruunupyyn vaivaisukko Tapulin seinässä, Kyrkvägen 28 Kruunupyyn kirkko Kruunupyy 63.7243°N, 23.0212°E
Kuortaneen vaivaispoika[16] Tapulin seinustalla Kuortaneen kirkko Kuortane 62.8074°N, 23.4942°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä
Kurikan vaivaisukko Kellotapulin seinällä, Kurikantie 13 Kurikan kirkko Kurikka 62.6169°N, 22.4017°E 1870
Kurun vaivaisukko Kurun kirkko Ylöjärvi, Kuru
Kälviän vaivaisukko Kellotapulin seinä Kälviän kirkko Kokkola, Kälviä 63.8617°N, 23.4473°E Lassila, ErkkiErkki Lassila 1820
Kärsämäen vaivaisukko[17] Tapulissa oleva kirkkomuseo Kärsämäen kirkko Kärsämäki
Lappajärven vaivaispoika[18] Tapulin oven vieressä, Fellmannintie 12 Lappajärven kirkko Lappajärvi 63.2118°N, 23.648°E Lahti, ErkkiErkki Lahti 1841
Lapuan vaivaisukko[19] Kellotapulin seinä Lapuan tuomiokirkko Lapua 62.9673°N, 23.0058°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä 1837
Lehtimäen vaivaisukko Lehtimäen kirkko Alajärvi, Lehtimäki 62.7921°N, 23.9228°E Aabraham Hernesmaa
Limingan vaivaisukko (poika)[20] Kirkkosalin peräosa Limingan kirkko Liminka
Lohtajan vaivaisukko Lohtajan kirkko Kokkola, Lohtaja 64.0218°N, 23.5014°E Juho Koski 1825
Maakallan vaivaisukko[21] Kirkon oven oikea puoli Maakallan kirkko Kalajoki, Maakalla 64.3153°N, 23.5126°E Orell, VilleVille Orell 1967
Maarian vaivaisukko Maarian kirkkomaan luoteiskulma, Baerin hautakappelin edusta Maarian kirkko Turku, Maaria 60.4737°N, 22.293°E
Merijärven vaivaisukko[22] Kirkon seinusta Merijärven kirkko Merijärvi 64.2998°N, 24.4448°E 1835
Muhoksen vaivaisukko[23] Katoksessa tapulin seinustalla Muhoksen kirkko Muhos 64.8155°N, 25.987°E Elias Vainio 1934
Multian vaivaisukko Kirkon eteinen Multian kirkko Multia 1835
Nurmon vaivaisukko Kellotapulin seinä Nurmon kirkko Seinäjoki, Nurmo 62.8385°N, 22.9074°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä
Oriveden vaivaisukko Oriveden kirkko Orivesi 61.6738°N, 24.3578°E
Oulaisten vaivaisukko[24] Tapulin kirkon puoleisen oven oikealla puolella Oulaisten kirkko Oulainen 64.2646°N, 24.8058°E
Oulunsalon vaivaisukko[25] Oulunsalon kirkko, pääoven vieressä Oulunsalon kirkko Oulu, Oulunsalo 64.9359°N, 25.4201°E Satomaa, PetriPetri Satomaa 2021
Pedersören vaivaisukko Pedersören kirkon kirkkomaan portilla Pedersören kirkko Pietarsaari, Kirkkoranta 63.6644°N, 22.7017°E
Perhon vaivaisukko Kellotapulin juurella, Sahintie 3 Perhon kirkko Perho 63.2146°N, 24.4133°E
Peräseinäjoen vaivaisukko Kirkon ovella Peräseinäjoen kirkko Seinäjoki, Peräseinäjoki 62.5625°N, 23.0624°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä
Pihlajaveden vaivaisukko[26] Kirkon eteisessä Pihlajaveden erämaakirkko Keuruu, Pihlajavesi 62.3621°N, 24.358°E
Polvijärven vaivaisukko Kirkon eteinen Polvijärven kirkko Polvijärvi
Pyhäjoen vaivaisukko[27] Pääoven vieressä Pyhäjoen kirkko Pyhäjoki 64.4682°N, 24.2557°E Kalle Närki 1855
Raahen vaivaisukko[28] Museon kokoelma Raahen kaupunginmuseo Raahe 1691
Rantsilan vaivaisukko[29] Varasto Pohjois-Pohjanmaan museo Oulu Juho Jääskelä 1860
Rantsilan vaivaisukko (uudempi)[30] Rantsilan kirkon kellotapulin edessä Rantsilan kirkko, Rantsilanraitti 10 Siikalatva, Rantsila 64.5049°N, 25.6549°E Iskulehto, ToniToni Iskulehto 2012
Raution vaivaisukko[31] Tapulin seinä Raution kirkko Kalajoki, Rautio, 64.0761°N, 24.2041°E
Ruoveden vaivaisukko Ruovesi 61.9855°N, 24.076°E
Saloisten vaivaisukko[32][33] Tapulin seinä Saloisten kirkko Raahe, Saloinen Abraham Tervaluoto 1866
Sievin vaivaisukko[34] Entisen ruumishuoneen seinä, Tienpuolihautausmaa, Kirkkotie 4 Sievin kirkko Sievi 63.9087°N, 24.5125°E
Siipyyn vaivaisukko Kirkon kellotapuli Siipyyn kirkko Kristiinankaupunki, Siipyy 62.03°N, 21.3309°E
Soinin vaivaisakka[35] Kirkon kellotapuli Soinin kirkko Soini 62.8748°N, 24.2078°E Taipale, MattiMatti Taipale 1850-luku
Teerijärven vaivaisukko Teerijärven kirkko Kruunupyy, Teerijärvi 63.5464°N, 23.5055°E
Teiskon vaivaisukko[36] Kirkon ulkoseinässä Teiskon kirkko Tampere, Teisko 61.6732°N, 23.8476°E
Temmeksen vaivaisukko[37] Kirkon muurin edusta Temmeksen kirkko Tyrnävä, Temmes 64.6751°N, 25.5975°E Johan Kandelberg 1857
Toholammin vaivaisukko[38] Kirkon ovella Toholammin kirkko Toholampi 63.7646°N, 24.27°E 1870 (noin)
Ullavan vaivaisukko Kellotapulin seinä Ullavan kirkko Kokkola, Ullava 63.7076°N, 23.8928°E Jääskä, IisakkiIisakki Jääskä 1843
Vetelin vaivaisukko Kirkon ovella Vetelin kirkko Veteli 63.4762°N, 23.7599°E
Virtain vaivaispoika Virtain kirkkopuisto, Rantatie 9 Virtain kirkko Virrat 62.238°N, 23.7688°E Sulkava, Voipa NuorukainenVoipa Nuorukainen Sulkava 1926, valettu pronssiin 1956
Vähänkyrön vaivaisukko Tapulin seinällä Vähänkyrön kirkko Vaasa, Vähäkyrö 63.0569°N, 22.1059°E
Ylihärmän vaivaisukko Kirkon ovella Ylihärmän kirkko Kauhava, Ylihärmä 63.1416°N, 22.7916°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä 1837
Ylistaron vaivaisukko Kirkon eteinen Ylistaron kirkko Seinäjoki, Ylistaro 62.9482°N, 22.5157°E
Ähtävän vaivaisukko Tapulin seinällä Ähtävän kirkko Pedersören kunta, Ähtävä 63.5933°N, 23.0525°E
  1. Kantokorpi, Otso (toim.): Vaivaisukkojen paluu. Helsinki: Maahenki, 2013. ISBN 978-952-5870-88-6. Kirjan arvostelu (viitattu 28.6.2013).
  2. Santaholma, Kaija: Vaivaisukot – Tummatukka ja kirkonäijät, s. 5–8. Sarmala Oy/Rakennusalan kustantajat RAK, 2001. ISBN 951-664-078-8.
  3. Pelastakaa vaivaisukot ry (yhdistyksen verkkosivu) vaivaisukot.fi. Viitattu 6.7.2018.
  4. Gabrielin kirkko Alajärven seurakunta. Viitattu 5.4.2018.
  5. Alavieskan vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 8.6.2019. Viitattu 8.4.2018.
  6. Haapajärven vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
  7. a b Näin syntyi vaivaisakka HS.fi. Viitattu 4.6.2022.
  8. Haukiputaan vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 26.3.2018. Viitattu 8.4.2018.
  9. Himangan kirkko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.8.2020. Viitattu 8.4.2018.
  10. Hämeenkyrön kirkon historia Kirjastovirma. Viitattu 7.5.2018.
  11. Isojoen kirkko Isojoen seurakunta. Viitattu 23.8.2021.
  12. Kalajoen kirkko Kirjastovirma. Arkistoitu 8.6.2019. Viitattu 8.4.2018.
  13. Kestilän vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
  14. Kodisjoen kirkko kodisjoki.fi. Arkistoitu 2.4.2015. Viitattu 23.1.2019.
  15. Kortesjärven kirkko, Kellotapuli Kauhavan seurakunta. Viitattu 5.4.2018.
  16. Rikas symboliikka kuortaneenseurakunta.fi.
  17. Kärsämäen vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
  18. Alajärven kirkko ja kirkonkylän julkiset rakennukset, Kuvaus Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto. Viitattu 5.4.2018.
  19. Lapuan tuomiokirkko Lapuan tuomiokirkkoseurakunta. Viitattu 7.8.2021.
  20. Limingan vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
  21. Maakallan kirkko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
  22. Merijärven vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 12.8.2020. Viitattu 8.4.2018.
  23. Muhoksen vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.8.2020. Viitattu 8.4.2018.
  24. Oulaisten vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 13.10.2020. Viitattu 8.4.2018.
  25. Hirvonen, Riitta: Oulunsalolaiset saivat viikonloppuna vaivaisukon – kirkkoherra teki puuveistoksen Rauhan Tervehdys. 8.2.2021. Viitattu 26.6.2024.
  26. Pihlainen, Anna: PIHLAJAVEDEN VAIVAISUKON KONSERVOINTI JA RESTAUROINTI Historia- ja materiaalitutkimus. Opinnäytetyö XAMK, 2020.
  27. Puhäjoen vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
  28. Raahen vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
  29. Rantsilan vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
  30. Rantsila saa jättimäisen vaivaisukon; YLE 11.7.2012
  31. Raution vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
  32. Saloisten kirkko Raahen seurakunta. Viitattu 12.12.2023.
  33. Saloisten vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
  34. Sievin vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
  35. Nähtävyydet 2016. Soinin kunta. Arkistoitu 20.9.2020. Viitattu 25.11.2019.
  36. Teiskon kirkko; Tampereen seurakunnat
  37. Temmeksen vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 8.4.2018.
  38. Toholammin kirkonseuru Genius Logi -sivusto. Viitattu 6.7.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]