Teiskon kirkko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teiskon kirkko
Teiskon kirkko
Teiskon kirkko
Sijainti Terälahti, Tampere
Koordinaatit 61°40′23.5″N, 023°50′52.5″E
Seurakunta Tampereen seurakuntayhtymä
Rakentamisvuosi 1787-88
Materiaali puu
Istumapaikkoja 850
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Teiskon kirkko, sankarihaudat
Isänmaan rakkaus * Uhri * Kaipaus * Kiitollisuus

Teiskon kirkko on puurakenteinen ristikirkko, jonka sanotaan olevan järjestyksessään kolmas kirkko Teiskossa. Ensimmäinen tunnettu kirkko rakennettiin vuonna 1621, ja toinen vuonna 1669. Nykyisen kirkon rakensi Matti Åkerblom vuosina 17871788. Kirkko on rakenteeltaan keskikorostamaton sisäviisteinen ristikirkko. Sakaroissa ja niiden eteishuoneissa on laakeat aumakatot. Ikkunat ovat pyörökaariset. Itse kirkkosalissa on päistään pyöristetyt tynnyriholvit ja laakea välikattokupoli.

Kirkossa on kuumailmalämmitys ja istumapaikat 850 ihmiselle. Kirkon alttaritaulu on vuodelta 1801 ja nimeltään Jeesus Getsemanessa. Sen ovat maalanneet Pehr Sundberg ja Gabriel Sweidel. Kuorissa on lisäksi Albert Edelfeltin suunnittelema lasimaalaus.

Kirkon vieressä sijaitseva barokkityylinen, sipulikupolinen kellotapuli on myös Matti Åkerblomin rakentama ja valmistunut vuonna 1798, kymmenen vuotta kirkon valmistumisen jälkeen. [1][2]

Kulttuuriympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teiskon kirkko, Isosaaressa sijaitseva 1920-luvun pappila ja Teiskolan kartano muodostavat vesistöjen tarjoamien kulkuyhteyksien varaan rakentuneen kulttuuriympäristön, jonka Museovirasto on määritellyt yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. [1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. a b RKY  ι  Museovirasto www.rky.fi. Viitattu 19.8.2019.
  2. Teiskon kirkko - Tampereen seurakuntayhtymä tampereenseurakunnat.fi. Viitattu 19.8.2019.