Tampereen ortodoksinen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Aleksanteri Nevskin ja Pyhän Nikolaoksen kirkko
Kirkko Sorin aukiolta nähtynä.
Kirkko Sorin aukiolta nähtynä.
Sijainti Tuomiokirkonkatu 27
Kyttälä, Tampere
Koordinaatit 61°29′43″N, 23°46′19″E
Seurakunta Tampereen ortodoksinen seurakunta
Rakentamisvuosi 1896–1899
Suunnittelija T. U. Jazukov
Tyylisuunta Bysantin arkkitehtuuri
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Tampereen ortodoksinen kirkko eli Pyhän Aleksanteri Nevskin ja Pyhän Nikolaoksen kirkko on vuosina 1896–1899 rakennettu Tampereen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko, jonka suunnitteli insinöörieversti T. U. Jazukov. Se sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa Sorin aukion itälaidalla. Kirkko on valtakunnallisesti merkittävä, ja se on suojeltu rakennustaiteellisin, kulttuurihistoriallisin ja maisemallisin perustein[1].

Kirkko on ristinmuotoinen ja edustaa uusbysanttilaista kirkkoarkkitehtuuria. Kirkon katolla on seitsemän sipulinmuotoista kupolia, ja sen pääkupoli on 17 metrin korkeudessa.

Tampereen ortodoksisen kirkon ikonostaasi.

Kirkko rakennettiin lahjoitusvaroin kaupungin lahjoittamalle tontille. Rakennustöitä tukivat myös Venäjän Pyhä synodi ja valtio.

Kirkon vihki arkkipiispa Nikolaiensimmäisen sortokauden vuoksi lopulta uutispimennossa.

Suomen sisällissodassa kirkko kärsi vaurioita ja oli sen jälkeen tyhjillään. Myös iso osa kirkon irtaimistosta ja esineistöstä katosi sodan aikana Tampereen valtauksen jälkeen valkoisten ryöstelyn ja valtion takavarikoinnin seurauksena. Valtio luovutti kirkon takaisin Suomen ortodoksiselle kirkolle vuonna 1919.

Kirkon ikonostaasin ikonit ovat Pietarista, ja ne on maalattu öljyväreillä metallilevyille. Tyylillisesti ne edustavat 1800-luvulla Venäjällä vallalla ollutta romanttista länsimaista tyyliä.

Kirkon temppelijuhlia vietetään 23. marraskuuta Pyhän Aleksanteri Nevskin ja 6. joulukuuta Pyhän Nikolaoksen kunniaksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998, s. 13, 171. Tampere: Tampereen kaupungin kaavoitusyksikkö, 1998. ISBN 951-609-076-1.
  2. Harjanne, Julia: Mystinen ylätasanne askarruttaa pappiakin. Aamulehti, 24.12.2017, s. B14-B15.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]