Maaria

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee entistä Suomen kuntaa. Maarian sisältävää Turun suuraluetta käsittelee Maaria-Paattinen. Etunimestä katso Maaria (nimi).
Maaria
S:t Marie
Lakkautettu kunta – nykyiset kunnat:
Turku
Maaria.vaakuna.svg Maaria.sijainti.svg

vaakuna

sijainti

Lääni Turun ja Porin lääni
Maakunta Varsinais-Suomi
Perustettu 1868
Liitetty 1967
– liitoskunnat Turku
Maaria
– syntynyt kunta Turku
Pinta-ala  km²  [1]
(1963)
– maa 35,2 km²
Väkiluku 2 814  [1]
(1963)
väestötiheys 79,94 as./km²

Maaria (ruots. S:t Marie, entinenselvennä nimi Räntämäki[2]) on entinen Suomen kunta ja nykyisin osa Turun kaupunkia. Ennen lakkauttamistaan Maaria sijaitsi hallinnollisesti Turun ja Porin läänissä ja Varsinais-Suomen maakunnassa. Turkuun liitettiin Maariasta suuria osia ensin vuonna 1944 ja loputkin kunnasta vuonna 1967. Nykyisin vuosien 1944–1966 rajojen mukainen Maaria muodostaa Maaria-Paattisen suuralueen eteläosan.

Maarian naapurikunnat olivat Kaarina, Lieto, Paattinen, Raisio, Rusko ja Turku.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarian kirkko sijaitsee varsin lähellä Turun keskustaa Räntämäen kaupunginosassa.

Maarian halki virtaavan Vähäjoen laakso oli jo rautakaudella tiheästi asuttua. Alueella on useita merkittäviä arkeologisesti tutkittuja muinaisjäännöksiä, kuten Kärsämäen roomalaisaikainen polttokalmisto. Keskiajalla Maarian alueelle perustettiin Räntämäen pitäjä, jonka kirkko pyhitettiin Marialle. Tämän Maarian keskiaikaisen kivikirkon rakentaminen on aiemmin ajoitettu 1300-luvulle, mutta nykyään rakentamisajankohtana pidetään pikemminkin 1400-lukua.

Maarian kunta perustettiin vuonna 1868, ja se oli alueeltaan sama kuin Räntämäen pitäjä lukuun ottamatta Paattisten kappelia. Vielä 1890-luvullakin Maaria esiintyi virallisissa tilastoissa Räntämäen nimellä.

Tuolloin Maaria käsitti pääosan nykyisin Turkuun kuuluvista, kantakaupungin ulkopuolisista Aurajoen pohjois- tai länsipuolella sijaitsevista alueista. Kunta ei ollut alueellisesti yhtenäinen, sillä siihen kuuluivat kunnan varsinaisesta alueesta erillään sijainnut Hirvensalon saari ja ulkoalueita Paattisten kunnan takana.[3]

Maarian seurakuntaan kuului aikoinaan Paattinen, joka muodostettiin kappeli­seura­kunnaksi vuonna 1690. Vuonna 1893 se siirrettiin Vahtoon kuuluvaksi, ja vuonna 1937 se muodostettiin itsenäiseksi seurakunnaksi.[4]

Huomattava osa kunnan alueesta, muun muassa kirkonkylä, Raunistulan taajaväkinen yhdyskunta ja Hirvensalo liitettiin Turkuun vuonna 1944. Kunnan eteläraja siirtyi nykyisen Turun ohikulkutien pohjoispuolelle. Vuoden 1967 alussa koko kunta lakkautettiin ja loputkin sen alueesta liitettiin Turkuun. Myös Maariasta erotettu Paattinen liitettiin Turkuun vuoden 1973 alussa.

Kuntaliitoksen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun suuraluejaossa Maaria-Paattisen suuralue käsittää koko ohikulkutien pohjoispuolella sijaitsevan osan Turusta. Sen eteläosa vastaa pääasiassa vuosina 1944–1966 voimassa ollutta Maarian kuntaa. Vanha kuntaraja Paattisten kanssa kulki Jäkärlän ja Kanervamäen pohjoispuolella.

Hirvensaloa lukuun ottamatta vuoden 1944 kuntaliitoksessa Maariasta Turkuun liitetyt alueet on jo pääosin rakennettu asuinalueiksi. Kaupunginosaa, jossa Maarian kirkko sijaitsee kutsutaan nykyään Räntämäeksi.

Vuoden 1967 kuntaliitoksessa Turkuun liitetyt alueet ovat sen sijaan jääneet maalaismaisiksi muutamia asutuskeskittymiä lukuun ottamatta. Lähellä Liedon rajaa Turku–Toijala-rautatien varressa sijaitsee suurehko Jäkärlän taajama. Siitä länteen moottoritien länsipuolella sijaitsevat Moision ja Yli-Maarian kaupunginosat, joissa on paljon uutta pientaloasutusta. Tälle alueelle on jatkossakin tulossa lisää asukkaita. Vuosien 1944–1966 rajojen mukaisen Maarian alueella on nykyään noin 6 000 asukasta, josta suunnilleen puolet asuu Jäkärlässä.lähde? Kuntaliitosajankohtaan verrattuna alueen väkiluku on siis yli kaksinkertaistunut.

Maariassa sijaitsee vuonna 1982 Vähäjoesta eli Paattistenjoesta patoamalla tehty Maarian allas, joka toimii vaihtoehtoisena raakavesilähteenä turkulaisille.

Vanhat kylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirvensalon kylät (liitetty Turkuun 1944)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mantereen kylät (liitetty Turkuun 1944)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mantereen kylät (liitetty Turkuun 1967)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tilastotietoja Suomen kunnista Viitattu 1. toukokuuta 2008.[vanhentunut linkki]
  2. toim. Karilas, Yrjö: ”Suomenmaa: Maamme kuntien entiset nimet”, Pikku jättiläinen, s. 469. 18. painos. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1958.
  3. Maarian kunta 1868-1966 (» Kirjastot ja arkistot » Arkistot » Arkistokokoelmat » Turun liitosalueet ja kuntayhtymät) Turun kaupunki. Viitattu 10.4.2008.[vanhentunut linkki]
  4. Kaisu-Maija Nenonen, Ilkka Teerijoki: ”Paattinen”, Historian suursanakirja, s. 375. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.