Luettelo Kuopion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kuopion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä on luettelo Kuopion kaupungin alueella sijaitsevista julkisilla paikoilla olevista pysyvistä taideteoksista, muistomerkeistä, muistolaatoista ja ympäristötaideteoksista. Kuopioon on liitetty seuraavat kunnat: Kuopion mlk, Riistavesi, Vehmersalmi, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski.

Kuopion julkisesta taiteesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2013 Kuopiossa oli kaupungin omistamia julkisia taideteoksia 72 kappaletta[1]. Kaupungin omistamien tai ylläpitämien lisäksi Kuopiossa on seurakuntien teoksia. Muistolaattoja on Kuopiossa viitisenkymmentä kappaletta (2013), joka on kaupungin kokoon nähden eniten Suomessa[2][1].

Lapinlahdelta kotoisin olevalta Eemil Haloselta on Kuopiossa kymmenkunta julkista teosta. Näistä yhdeksän on taiteilijan kuoleman jälkeen paljastettuja jälkivaloksia. Eräs Kuopion näkyviä patsaita on Minna Canth, jonka vuonna 1937 paljastettu patsas istuu keskellä Bengt Schalinin suunnittelemaa Minna Canthin puistoa. Myös J.V. Snellmania muistetaan ja kunnioitetaan Kuopiossa useilla tavoilla. Kaupungin vanhin muistomerkki on Johannes Takasen J. V. Snellmanin rintakuva, joka paljastettiin vuonna 1886.

Näkyviä kuopiolaisia teoksia ovat myös Heikki Konttisen Veljmies (1959) Kauppatorin Kauppahallin itäpuoleisessa suihkualtaassa, sekä Kauppahallin vastapuolella seisova Taru Mäntysen Siskotyttö (1984).

Ensimmäinen isokokoinen seinämaalaus Kuopiossa oli Street Art Vantaa -ryhmän tekemä "kalakukkoa" esittävä Severi Gallus, joka valmistui Puistokadun ja Torikadun kulmauksessa sijaisevan kerrostalon päätyseinään elokuussa 2016.[3]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).[1]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
A. J. Melan muistomerkki[4] Snellmaninkatu 20 Väinölänniemi 62.8908°N, 27.6905°E Konttinen, Hannu T.Hannu T. Konttinen 1990 Konttinen Melan muistolaatta.jpeg
Aapelin muistomerkki / Hyvän tuulen voima[5] Ollinpuisto, Tulliportinkatu Multimäki 62.8929°N, 27.6734°E Juva, KariKari Juva 1989 Kari Juva Hyvän tuulen voima 1989.JPG
Aaro J. Jalkasen muistomerkki[6] Puijonsarventie Puijo 62.939°N, 27.6436°E Michael, KajKaj Michael 1980 Aaro J Jalkasen muistomerkki.jpg
Aino[7] Alannepuisto, Aittolammentie Jynkkä 62.8546°N, 27.6562°E Halonen, EemilEemil Halonen 1986 (1921)
Aivoitus[8] Kuopion yliopistollinen sairaala, rakennus 10:n edessä Puijonlaakso 62.898°N, 27.6519°E Pohjolainen, PaunoPauno Pohjolainen 2010
Alavan kirkon julkisivun seinäreliefit[9] Alavan kirkko Niirala 62.8863°N, 27.6622°E Aalto, EeliEeli Aalto 1969
Aleksandr Pushkin[7] Valkeisenpuisto, Valkeisenkatu 2 Hatsala 62.8914°N, 27.6643°E Komov, OlegOleg Komov 1986 Oleg Komov Aleksandr Pushkin.JPG
Angelus Domini[10] Puijon kirkko, Taivaanpankontie 3 Puijonlaakso 62.9015°N, 27.6472°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 2006 Angelus Domini by Arvo Siikamäki 1.jpg
Antti Kaukosen muistomerkki[6] Kuopion Energia, Haapaniementie 8 Haapaniemi Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1982
August Ahlqvist-Oksasen muistomerkki[6] Kuopion lyseo, Kauppakatu 24 Multimäki Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1982
Barson mallit (digiprintatut seinälaatat)[11] Kauppakatu 41, Käsityökadun puolella oleva seinä Multimäki Partanen, JaanaJaana Partanen ja Lamusuo, HeikkiHeikki Lamusuo 2015
C.R. Dahlström – Puijon torni 1856[12] Puijon torni Puijo Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1956
Carlsonin liiketalon reliefit[13] Kauppakatu 45 Multimäki Aro, UnoUno Aro 1930
Edvard Gyllingin muistomerkki[6] Työnkulma, Maaherrankatu 25 Vahtivuori 62.8939°N, 27.6873°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1982
Eero Haapalaisen muistomerkki[4] Minna Canthin katu 49 Hatsala 62.89°N, 27.6706°E Huttunen, RiittaRiitta Huttunen 1989
Eero Yrjö Pehkosen muistolaatta[14] Tulliportinkatu 30 Vahtivuori 2017
Eestin kansalliseepoksen Kalevipoegin muistomerkki[6] Keskusseurakuntatalo, Suokatu 22 Multimäki Halonen, PaavoPaavo Halonen 1983
Einar Vihman muistomerkki[15] Puistokatu 16 Hatsala 62.893°N, 27.671°E Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1992
Eino Hjalmar Kuvajan muistolaatta[16] Tulliportinkatu 37 Hatsala 62.8927°N, 27.6674°E 2003
Elisabeth Stenius-Aarneenkallion muistomerkki[15] Aarneenkallion puisto, Haapaniemenkatu Haapaniemi 62.8869°N, 27.6779°E Matilainen, AnuAnu Matilainen 1991
Elämän liekki[17] Alavan sairaala, Kaartokatu 9 Haapaniemi Halonen, EemilEemil Halonen 1982 (1938/1949)
Elämän lähde[13] Alavan sairaala, Kaartokatu 9 Haapaniemi 62.8865°N, 27.6662°E Rosola, YrjöYrjö Rosola 1949
Elämän veden lähde[10] Puijon kappeli, Siunauskappelintie 3 Hatsala 62.9°N, 27.6677°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1988
Ensimmäisen suomen-kielisen kauppakoulun muistolaatta[18] Puijonkatu 17 Multimäki
Evakkotie-muistomerkki[4] Karjalankadun ja Siunauskappelintien kulmaus Hatsala 62.8994°N, 27.6646°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 1989
Evoluutio (julkisivu, lasitaideteos)[19] KYS Kaarisairaala Puijonlaaksontie 2 Puijonlaakso Partanen, JaanaJaana Partanen ja Lamusuo, HeikkiHeikki Lamusuo 2015
Futura II[5] Nuorisokeskus, Kauppakatu 44 Multimäki 62.8913°N, 27.6728°E Aiha, MarttiMartti Aiha 1989
Gust. Raninin muistomerkki[4] Raninin rantapuisto, Kirkko- ja Varastokadun kulmaus Väinölänniemi 62.8893°N, 27.6955°E Halonen, PaavoPaavo Halonen 1989
Hannes Kolehmainen[13] Väinölänniemi 62.8855°N, 27.6948°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1953 Heikki Konttinen Hannes Kolehmainen 1952.JPG
Hannes Kolehmaisen muistolaatta[12] Lapinlinnankatu 6 Multimäki 1958
Herman Saastamoisen muistomerkki[20] Hermanninaukio Haapaniemi 62.881°N, 27.6811°E Tuomainen, VeijoVeijo Tuomainen 2000
Herman Saastamoisen muistomerkki[20] Puijonkatu 19 Multimäki Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1998
Hevosenhakija[5] Piekanankujan toriaukio Litmanen 62.8348°N, 27.6297°E Halonen, EemilEemil Halonen 1988 (1898)
Huivipäinen tyttö (Haapatyttö)[7] Ison hautausmaan pääportin edusta (Puijonkatu) Puijo 62.8984°N, 27.6766°E Halonen, EemilEemil Halonen 1986 (1904)
Huuto aamuun / Pikku Pietari[17] Kuopion yliopiston puutarha-alue Savilahti Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1982
Iisalon veljesten muistolaatta[20] Kullervonkatu 2 Männistö 2002
J. V. Snellmanin rintakuva[13] Snellmanin puisto Vahtivuori 62.8914°N, 27.6864°E Takanen, JohannesJohannes Takanen 1886 J.V. Snellmanin rintakuva.jpg
J. V. Snellmanin ja Johanna Lovisa Wennbergin häiden 160-vuotismuistolaatta[16] Malmbergin talo Snellmaninkatu 20 Väinölänniemi 62.891°N, 27.6907°E 2005 Snellmanin ja Wennbergin muistolaatta.JPG
J. V. Snellmanin muistolaatta[16] Haapaniemenkatu 15 Multimäki 62.8913°N, 27.6775°E 2006
J. V. Snellmanin muistolaatta Snellmanin koulu, piharakennus, Maaherrankatu 13[16] Vahtivuori 62.8917°N, 27.6889°E 2006
J. V. Snellmanin muistolaatta[12] J. V. Snellmanin kotimuseo, Snellmaninkatu 19 Väinölänniemi 62.891°N, 27.6907°E 1906 Snellmanin muistolaatta.JPG
J. V. Snellmanin muistolaatta[16] Tulliportinkatu 27 Multimäki 62.8934°N, 27.6802°E 2006
J. V. Snellmanin Saima-lehden muistomerkki[21][22] Keskusseurakuntatalo, Suokatu 22 Multimäki 62.8949°N, 27.6814°E Komulainen, MattiMatti Komulainen 1984
Jorma Korpelan muistomerkki[21] Kuopion yhteiskoulu, Haapaniemenkatu 9 Kuopionlahti 62.8896°N, 27.6781°E Mattila, IrmaIrma Mattila 1985
Juhani Ahon muistomerkki[21] Kuopion lyseo, Kauppakatu 24 Multimäki 62.8916°N, 27.6791°E Halonen, OlliOlli Halonen 1983 Juhani Ahon muistomerkki.JPG
Juhani Ahon virsut[23] Puijonkatu[24] Multimäki Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014[24]
Juho Rissasen syntymäpaikan muistomerkki[15] Kemilänrinne Peipposenrinne Rissanen, KaukoKauko Rissanen 1992
Juice Leskisen näköispatsas[25] Juicen tori Juankoski 63.066°N, 28.3296°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1995 Juice leskisen muistomerkki.jpg
Jussi Jänes[8] Keilankannan kiertoliittymä, Saaristokaupunki Rautaniemi 62.8528°N, 27.6995°E Törmänen, KaisaKaisa Törmänen 2009
Jynkän taistelun muistomerkki[15] Kallaveden kirkon vieressä, Rauhalahdentie 21 Jynkkä Saastamoinen, PauliPauli Saastamoinen 1994
Kaarle Aksel Gottlundin muistomerkki[20] Kuninkaankatu 9 Väinölänniemi Rimm, AulinAulin Rimm 1997
Kaarlo Luodon muistomerkki[15] Itkonniemenkatu 27 Itkonniemi Lätti, VäinöVäinö Lätti 1992
Kaksi enkeliä[26] Jönköpingin päiväkoti, Sotilaspojankatu 6 Itkonniemi Tohka, SakariSakari Tohka 1962
Kasarmialueen muistomerkki[12] Kasarminpuisto Hatsala 1963
Kastetta[8] Leväsen palvelukeskus, Leväsentie 27 Levänen Kiiskinen, AnuAnu Kiiskinen 2007
Kasvava keskustelu / Pylväs 2[4] Kalevalantori Männistö 62.9012°N, 27.7035°E Bormann, JanJan Bormann 1990
Katkotut kahleet[13] Iso hautausmaa Puijo Halonen, EemilEemil Halonen 1920
Kaukolämmitystoiminnan alkamisen muistolaatta[18] Kasarmikatu 16 Hatsala
Keko[23] Kuopion verotalo Multimäki Pohjolainen, PaunoPauno Pohjolainen 2014
Kettu[27] Lippumäen puisto Lippumäenkatu 3[10] Litmanen 62.8419°N, 27.6567°E Kolu, MarjaMarja Kolu 1996
Kevät[26] Valkeisenlampi Haapaniemi 62.8897°N, 27.667°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1956
Kiekkalan talon sankarivainajat 1939-44lähde? Kiekkalantie 1 Karinniemi 62.7398°N, 27.6708°E Kiekkalan talon san. vainajat 1939-44.jpg
Kiven lapset[5] Valtatie 5 Pitkälahti Manner, PekkaPekka Manner 1994
Korkoa korolle, Kansalliskauppa 100 vuotta[4] Kaupungintalon puisto Multimäki Lätti, VäinöVäinö Lätti 1990 tilapäisesti Väinö Lätti Korkoa korolle.jpg
Kuin ruoho[5] Iso hautausmaa Puijo Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1988
Kuopio Observatorium[10] Maria Jotunin puisto Kuopionlahti Rúrí, Rúrí 1995 toistaiseksi
Kuopion ensimmäisen kirkon muistokivi[12] Kaupungintalon puisto Multimäki 1952 Kuopion ensimmäisen kirkon muistokivi.jpeg
Kuopion ensimmäisen puhelimen muistomerkki[4] Peräniemen kasino Väinölänniemi 62.8807°N, 27.6992°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1988
Kuopion ilmapommitusten uhrien muistolaatta[16] Kuninkaankatu, kivimuuri tuomiokirkon kohdalla[28] Vahtivuori 2010 Talvisodan ilmapommitus 1940.jpg
Kuopion ja Castrop-Rauxelin ystävyyspatsas[6] Rauhalahti, Katiskaniemi Levänen Bormann, JanJan Bormann 1983
Kuopion lyseon muistolaatta[12] Kuopion lyseo, Kauppakatu 24 Multimäki 1966
Kuopion pursiyhdistyksen muistolaatta[18] Kauppakatu 25-27 Vahtivuori
Kuopion toisen ja kolmannen kirkon muistokivi[12] Piispanpuisto Väinölänniemi 1952 Kuopion toisen ja kolmannen kirkon muistokivi.JPG
Kuopiota talvi- ja jatkosodissa puolustaneiden muistomerkki (Ilmatorjuntatykki ja muistolaatta)[18] Sotkun vieressä vanhalla kasarmialueella Hatsala 1997
Kuutar ja Päivätär[23] Kauppakatu[24] Multimäki Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014[24]
Lehtipoika[26] Savon Sanomien toimitalon edusta, Vuorikatu 21 Vahtivuori 62.8929°N, 27.6823°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1961 Raimo Utriainen Lehtipoika 1961.JPG
Lennart Heljaksen muistomerkki[15] Päivärinteentie 31 Linnanpelto Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1991
Lentoon[17] Kuopion yliopistoalue Savilahti 62.8939°N, 27.639°E Viitasalo, MarkkuMarkku Viitasalo 1982
Lip-la-tus[5] Kauppakeskus Sektori Kirjastokatu 11 Multimäki 62.8926°N, 27.6801°E Kolu, MarjaMarja Kolu 1988
Lyyransoittaja[7] Männistön nuorisotalo Männistönkatu 15 Männistö 62.9003°N, 27.7067°E Halonen, EemilEemil Halonen 1987 (1937)
Maria Jotunin muistolaatta[12] Minna Canthin katu 36 Kuopionlahti 62.8904°N, 27.6809°E 1960
Maria Jotunin muistomerkki[29] Teatteriaukio, Niiralankatu 2 Niirala 62.8925°N, 27.6657°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1983 Raimo Utriainen Maria Jotunin muistomerkki 1983.JPG
Martti Ahtisaaren muistolaatta[20] Puistokatu 29 Hatsala 62.8954°N, 27.6708°E 2000
Matti Pietikäisen muistomerkki[21] Puijon torni Puijo Mattila, IrmaIrma Mattila 1986
Meijerin historiaa[15] Kauppakatu 5-7 Vahtivuori 62.8924°N, 27.6918°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1991
Meri lahjoitti sen meille[8] Keilankanavan laituri, Saaristokaupunki Rautaniemi Miettinen, SirpaSirpa Miettinen, Lindberg, ValpuriValpuri Lindberg ja Kukkaslahti Ferreira, PiiaPiia Kukkaslahti Ferreira 2010 Meri lahjoitti sen meille.JPG
Minna (seinäreliefi)[30] Kanttila, Kuninkaankatu-Minna Canthin Katu kulmaus Väinölänniemi Huhtala, JukkaJukka Huhtala 2007
Minna Canthin patsas[13] Minna Canthin puisto Maljalahti 62.8965°N, 27.6858°E Halonen, EemilEemil Halonen 1937 Minna Canthin patsas Eemil Halonen 1.JPG
Minna Canthin muistolaatta[6] Minna Canthin katu 22 Väinölänniemi 1977
Muistomerkki 1918 vakaumuksen miehille[12] Iso hautausmaa Puijo 1946
Muistomerkki Karjalaan jääneille vainajille[12] Sankaripuisto Multimäki 62.894°N, 27.6746°E 1960
Muualle haudattujen vainajien muistopaikka[16] Iso hautausmaa Puijo Lätti, VäinöVäinö Lätti 2004
Muuntamo No 149 / ”Valopiä”[10] Kaupungintalon puisto Multimäki 62.8933°N, 27.677°E Schakir, TülayTülay Schakir 2006 Tülay Schaki Muuntamo No 149 2006.JPG
Myötätuuli[5] Savon ammatti- ja aikuisopisto, Presidentinkatu 3 Haapaniemi 62.8866°N, 27.6737°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1990 Väinö Lätti 1990 - Myötätuuli - Savon ammatti- ja aikuisopisto - Presidentinkatu 3 - Haapaniemi - Kuopio - m.jpg
Mårten Johan Lindforssin muistomerkki[6] Kasarmikatu 14 Hatsala Lätti, VäinöVäinö Lätti 1980 (1975)
Mäkihyppääjän talo[8] Lehtoniemen päiväkodin piha, Saaristokaupunki Rautaniemi Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2009-2010
Mökit ja mäet (Rakentajain muistomerkki)[10] Valkeisenpuisto Niirala 62.889°N, 27.6591°E Immonen, AnttiAntti Immonen 2004
N. R. af Ursinin muistomerkki[15] Minna Canthin katu 21-23 Multimäki 62.8906°N, 27.6807°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1991
Nalliainen[23] Kauppakatu[24] Multimäki Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014[24][31] Pekka Kauhanen Nalliainen.JPG
Neljä sukupolvea[26] Harjulan sairaala, Niuvantie 4 Savilahti 62.897°N, 27.6388°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1957
Nilsiän vanhan ristikirkon muistokivi[32] Hautausmaa Nilsiä
Nimetön (nainen ja lapset)[13] Niiralan päiväkoti, Huuhankatu 25 Niirala Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1950
Nimetön[7] Neulamäen koulu, Pinokuja 6 Neulamäki 62.8831°N, 27.6102°E Halonen, PaavoPaavo Halonen 1987 Paavo Halonen 1986 - Nimetön - Neulamäen koulu - Neulamäki - Kuopio - m.jpg
Nimetön[5] Suomen Pankki, Puutarhakatu 4 Linnanpelto 62.8986°N, 27.6829°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1993
Nousee[26] Koulupuisto, Opistotie[33] Hatsala Varja, HeikkiHeikki Varja 1972
Nuorisokasvatustyön muistomerkki[4] Pohjois-Savon opisto, Kansanopistotie 32 Hiltulanlahti 62.8153°N, 27.6271°E Saastamoinen, PauliPauli Saastamoinen 1987
Oksapoika[23] Kauppakatu, H-talon edusta[24] Multimäki 62.8915°N, 27.6769°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014[24] Pekka Kauhanen 2014 Oksapoika - Kauppakatua - Multimäki - Kuopio - m.jpg
Oma tahto[26] Julkulan sairaala, Puijonsarventie 26 Julkula 62.932°N, 27.6304°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1979
Oodi lähiön naisille / Kuun jumalatar[7] Lohkaretie 3 Särkiniemi 62.8809°N, 27.6382°E Laitinen, UllaUlla Laitinen 1986-1987
Paikka auringossa / Aurinko[17] Pohjantien koulu, Pohjankatu 2 Linnanpelto Hallamaa, LiisaLiisa Hallamaa 1979
Pennejä taivaasta[10] Osuuspankki, Puijonkatu 25 Multimäki 62.8932°N, 27.6796°E Pohjolainen, PaunoPauno Pohjolainen 2001 Pauno Pohjolainen Pennejä taivaasta 2001.JPG
Pertti ”Spede” Pasasen muistolaatta[18] Puutarhakadun betonimuurissa Päivärinteentie 21: n kohdalla Linnanpelto 2015
Pietari Brahen muistomerkki[21] Piispanpuisto Väinölänniemi 62.8884°N, 27.6888°E Halonen, OlliOlli Halonen 1985 Pietari Brahen muistomerkki.JPG
Pohjolan emäntä[7] Kuopion kaupunginkirjasto Maaherrankatu 12 Vahtivuori 62.8929°N, 27.6871°E Halonen, EemilEemil Halonen 1985 (1940) Eemil Halonen Pohjolan emäntä 1940.JPG
Presidentti Urho Kekkosen muistolaatta[20] Kuninkaankatu 30 Vahtivuori 62.8946°N, 27.6842°E 2001
Primavera / Purot kalliossa[17] Kuopion yliopistollisen sairaalan puisto (Pienen Mustinlammen rantapuistikko[34]) Puijonlaakso 62.896°N, 27.6465°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1983 Terho Sakki 1983 - Prima vera - Purot kalliossa - KYSin pääoven edustan puisto - Puijonlaakso - Kuopio - m.jpg
Primavera II[5] Kuopion yliopisto, Snellmania Savilahti 62.8928°N, 27.6361°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1991 Terho Sakki Primavera.JPG
Pullopostia[23] Kauppatori, Siskotyttö-patsaan aukio[24] Multimäki Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014[24]
Raita-aita[17] Käsityökatu 41 Maljalahti Favén, MauriMauri Favén 1983
Raivaajat / Pellervo-patsas[26] Kaupungintalon puisto Multimäki 62.8939°N, 27.6791°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1962 Kalervo Kallio Raivaajat 1962.JPG
Rakentuva ja toimiva maailma[26] Savon ammatti- ja aikuisopisto, Presidentinkatu 3 Haapaniemi 62.8867°N, 27.6736°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1973 Heikki Häiväoja 1973 - Rakentuva ja toimiva maailma - Savon ammatti- ja aikuisopisto - Presidentinkatu 3 - Haapaniemi - Kuopio - m.jpg
Rantakala[8] Kaivannonlahden kiertoliittymä, Saaristokaupunki Rautaniemi 62.8589°N, 27.6892°E Muraja, IiroIiro Muraja ja Tiilikainen, AriAri Tiilikainen 2010
Rauhanmerkki[17] Rauhalahti leirintäalue Levänen Juurikkala, AnjaAnja Juurikkala 1983
Reikäleipä[23] Kauppakatu[24] Multimäki Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014[24]
Saaristo[8] Keilankannan tori, Saaristokaupunki Rautaniemi 62.8519°N, 27.7004°E Saara|Repo]] ja Repo, JanneJanne Repo 2010
Sankarimuistomerkki, Hirvilahti Hirvilahden kappelin sankarihautausmaa Hirvilahti 63.0156°N, 27.3309°E Airaksinen, EljasEljas Airaksinen 1958 Hirvilahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Karttula Karttulan kirkon sankarihautausmaa Karttula 62.8879°N, 26.9674°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1954 Karttula sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Haavoittunut sotilas, Kuopio[13] Sankaripuisto Multimäki 62.8933°N, 27.6739°E Renvall, EssiEssi Renvall 1952 Haavoittunut sotilas Essi Renvall 1951 Sankaripuisto Kuopio.jpg
Sankarimuistomerkki, Maaninka Maaningan kirkon sankarihautausmaa Maaninka 63.1545°N, 27.2978°E Porila, EvertEvert Porila 1920 Maaninka sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Nilsiä Nilsiän kirkon sankarihautausmaa Nilsiä 63.2025°N, 28.09°E Valkama, PenttiPentti Valkama 1953 Nilsiä sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Siunaava enkeli, Riistavesi[13] Riistaveden sankarihautausmaa Riistavesi 62.9181°N, 28.1335°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1953 Riistavesi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Syväniemi Syväniemen kirkon sankarihautausmaa Syväniemi 62.8583°N, 27.1578°E Syväniemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Ihmissielu ajan ahdingossa, Vehmasmäki Vehmasmäen kappelin sankarihautausmaa Vehmasmäki 62.75°N, 27.566°E Itkonen, MattiMatti Itkonen 1961 Vehmasmäki sankarimuistomerkki.JPG
Severi Gallus (muraali)[35] Torikatu 18[3] Multimäki Street Art Vantaa -ryhmä[36] 2016
Sidos[5] Kilponiementie 3 piha-aukio Pirtti Rönkkö, JaakkoJaakko Rönkkö 1993
Siskon lisko[23] Puijonkatu[24] Multimäki Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014[24]
Siskotyttö[7] Kauppatori, Kauppahallin länsipuoli Multimäki 62.8918°N, 27.6777°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1984 Taru Mäntynen Siskotyttö.JPG
Sosiaaliturva-lehden muistomerkki[4] Sepänkatu 5 Väinölänniemi 62.8879°N, 27.6902°E Mattila, IrmaIrma Mattila 1987 Sosiaaliturva-lehden muistomerkki.JPG
Sotien 1939-1945 muistomerkki[4] Kasarminpuisto Hatsala Lätti, VäinöVäinö Lätti 1987
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestötoiminnan muistomerkki[20] Länsi-Kuopion nuorisoseurantalo Rytky Lätti, VäinöVäinö Lätti 1996
Suojeluskuntatalo Suojalinnan muistomerkki[20] Minna Canthin katu 16 Väinölänniemi Lätti, VäinöVäinö Lätti 1994
Suomen ensimmäisen kadettikoulun muistomerkki[6] Satamapuisto Vahtivuori 1980 Suomen ensimmäisen kadettikoulun muistomerkki.JPG
Syli[7] Puijonlaakson palvelukeskus, Sammakkolammentie 12 Puijonlaakso 62.9035°N, 27.6467°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1987
Talvisodan (1939-1940) aikaisen lentopommin sirpaleen tekemä reikä metallisessa valopylväässä ja muistolaatta valopylväässä[37][38] Valopylväs, Kauppa- ja Vuorikadun risteyksen läheisyydessä, Kauppakatu 35 Vahtivuori 62.8918°N, 27.6828°E Sirpaleiden jäljet valopylväässä.jpg
Tiedon juuret[17] Kuopion yliopisto Canthian sisäpiha, Harjulantie 1 Savilahti Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1982
Tila[10] Väinölänniemi Siren, HannuHannu Siren 1995 toistaiseksi
Tulla ja mennä[10] Kanervatie Rypysuo Törmänen, KaisaKaisa Törmänen 2004
Tuntemus[5] Petonen Pelastusopisto Hulkontie 83 Litmanen 62.8368°N, 27.6543°E Siren, HannuHannu Siren 1995 (1983)
Työväentalon muistolaatta[12] Minna Canthin katu 20 Väinölänniemi 1969
Upseerikerhon muistolaatta[21] Entinen upseerikerho, Kasarminpuisto Hatsala 1985
Vaeltaja[10] Valtatie 5:n ja 9:n liittymä Vehmasmäki 62.7204°N, 27.5795°E Toikka, AnteroAntero Toikka 2000
Valapaton viiva[39] Hakattu Rönönsalmen rantakallioon Väinölänniemi
Valtiopäivämiesten muistomerkki[20] Kuopion talouskoulu, Asemakatu 4 Maljalahti 62.897°N, 27.6895°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 2001
Vanhan läppäsillan muistomerkki[40] Kallansillat, Päivärannan puoleinen pää 2014
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Hirvilahti[41] Hirvilahden kappelin sankarihautausmaa Hirvilahti 63.0157°N, 27.3315°E 1920 Hirvilahti 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Karttula[42] Karttulan kirkon sankarihautausmaa Karttula 62.8879°N, 26.9674°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1922 Karttula 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Nilsiä[43] Nilsiän kirkon sankarihautausmaa Nilsiä 63.2023°N, 28.0901°E Paaer, GermundGermund Paaer 1921 Nilsiä 1918 muistomerkki 1.jpg
Veijarimuistomerkki[21] Veijaripuisto, Tasavallankadun ja Presidentinkadun risteys Haapaniemi 62.8828°N, 27.6743°E Halonen, PaavoPaavo Halonen 1984
Veljmies[26] Kauppatori, Kauppahallin itäpuoli Multimäki 62.8918°N, 27.6794°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1959 Heikki Konttinen Veljmies 1959.JPG
Victor Barsokevitschin muistomerkki[21] Kuninkaankatu 16 Väinölänniemi 62.8906°N, 27.6853°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1983
Victor Julius von Wrightin muistomerkki[15] Vuorikatu 15 Väinölänniemi 62.8905°N, 27.6829°E Halonen, OlliOlli Halonen 1992
Viesti Sinulle[8] Keilankanavan kalliopuisto, Saaristokaupunki Rautaniemi Karsten, HaraldHarald Karsten 2010 Harald Karsten Viesti sinulle.JPG
Viipurin hovioikeuden muistolaatta[18] Minna Canthin katu 28 Väinölänniemi 62.8906°N, 27.6838°E
Vilho Petter Nenosen muistolaatta[12] Kirkkokatu 25 Väinölänniemi 62.8892°N, 27.6864°E 1965
Yrjö Maunu Sprengtportenin muistomerkki ja perhepuisto[20] Satamapuisto Vahtivuori 62.8919°N, 27.6945°E Rönkkö, JaakkoJaakko Rönkkö 1995
Yrjö Räisäsen (Sasu Punasen) muistomerkki[21] Kirjastokatu 4 Vahtivuori Lätti, VäinöVäinö Lätti 1986 Väinö Lätti Yrjö Räisäsen (Sasu Punasen) muistomerkki 1986.JPG
Ystävyyskaupunkitienviitta[6] Kartanonkadun ja Rauhankadun risteys Levänen 62.8639°N, 27.6385°E Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1982
Ystävä[17] Rauhalahti leirintäalue Levänen Juurikkala, AnjaAnja Juurikkala 1983
Äiti ja lapsi[26] Haapaniemen päiväkoti, Tasavallankatu 8 Haapaniemi 62.8823°N, 27.6741°E Halonen, EemilEemil Halonen 1963 (1915)
Äiti ja lapsi[7] Riistaveden palvelukeskus, Museotie 3 Melalahti, Riistavesi 62.9153°N, 28.1479°E Halonen, EemilEemil Halonen 1985 (1915)
Äiti lapsi sylissään[17] Harjulan sairaala, Niuvantie 4 Savilahti 62.8972°N, 27.6387°E Halonen, EemilEemil Halonen 1980 (1913)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013
  2. Tikkanen, Seppo ja Hämäläinen Veli-Pekka: Saavutus tämäkin: Kuopiossa on tiettävästi eniten muistolaattoja Yle Uutiset Kulttuuri. 9.11.2013. Oy Yleisradio Ab. Viitattu 9.7.2016.
  3. a b Savon Sanomat 19.8.2016 s. B6-B7
  4. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 11
  5. a b c d e f g h i j k Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 5
  6. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 9
  7. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 4
  8. a b c d e f g h Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 7
  9. Eeli Aalto: Jumalan silmä 1969 (tekijän blogi) Eeli Aalto blogi. 4.6.2009. Viitattu 25.6.2016.
  10. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 6
  11. teoksen esittely: teostyyppi, sijainti rakennuksen seinä, sijaintipaikan osoite, tekijät ja valmistumisajankohta Ympäristötaiteen säätiö. Viitattu 8.3.2017.
  12. a b c d e f g h i j k l Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 8
  13. a b c d e f g h i Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; sivu 1
  14. Savon Sanomat 5.12.2017, s. B14
  15. a b c d e f g h i Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 12
  16. a b c d e f g Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 14
  17. a b c d e f g h i j Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; sivu 3
  18. a b c d e f Kuopion taidemuseo 2015, s. 15
  19. Evoluutio teoksen esittely Ympäristötaiteen säätiö. Viitattu 7.3.2017.
  20. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 13
  21. a b c d e f g h i Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 10
  22. Arkistokuva: Saima-lehden muistolaatta; Savon Sanomat 16.5.2016
  23. a b c d e f g h Kuopion taidemuseo 2015, s. 8
  24. a b c d e f g h i j k l m n Taavitsainen, Ilkka: Oksapoika ja kuusi muuta Savon Sanomat. 11.9.2014. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 19.7.2016.
  25. Kuopion kuntakeskukset, Juankoski Kuopion kaupunki. Viitattu 12.4.2018.
  26. a b c d e f g h i j Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; sivu 2
  27. Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; sivu 6
  28. P.Tiikkanen (kuvitus ja taitto). Kuopion taidemuseo. 2013. Esite ”Kuopion keskustan muistolaatat” (sijaintipaikat esitettyinä kartalla)
  29. Julkista taidetta Kuopiossa, ulkoteoksia, s. 1 (pdf) Kuopion taidemuseo. Viitattu 15.7.2016.
  30. Minna-teoksen esittely: teostyyppi, sijainti rakennuksen seinä, osoite katujen kulma, tekijä ja valmistumisvuosi Ympäristötaiteen säätiö. Viitattu 7.3.2017.
  31. Nalliainen-veistos palasi Kuopion katukuvaan. Savon Sanomat 3.5.2016. Viitattu 23.6.2018.
  32. Pohjois-Savon kulttuuriympäristöselvitys osa 2, sivu 147; Pohjois-Savon liitto 2011
  33. P.Tiikkanen (kuvitus ja taitto). Kuopion taidemuseo. 2012. Esite ”Kuopion kaupungin julkiset taideteokset” (sijaintipaikat esitettyinä kartalla)
  34. Riekki, s.228
  35. Savon Sanomat 14.11.2016 s. A20
  36. Antti Karhunen: Kerrostalon seinään syntyi Suomen kaupunkikuvassa harvinainen muraalimaalaus Kuopiossa 22.8.2016. Yle uutiset. Viitattu 20.11.2015.
  37. Kuopion pommitukset
  38. Savon Sanomat 26.1.2018, s. B1
  39. Riekki, s.449
  40. Savon Sanomat 9.9.2014, s. A5: Lähteen tiedot varmentavat muistomerkin sijainnin esitetysti ja julkistusvuoden
  41. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 192. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  42. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 178. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  43. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 192. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuopion ev.lut, seurakunnat hautausmaat
  • Heiskanen Markku ja Hämäläinen Mauno: Snellmanista Ahtisaareen, Henkilöt ja tapahtumat Kuopion laattoina. Kuopio: Omakustanne, Snellman-instituutti B-sarja 55/2013, 2013. ISBN 978-952-93-2888-8.
  • Saressalo, Lassi: Muistot seinillä (Kirjan Snellmanista Ahtisaareen kirjan avostelu) Suomen Kotiseutuliitto. 13.6.2014. Viitattu 30.9.2016.
  • Kuopion karttapalvelu (Teosten koordinaattitietoja voi etsiä alustavasti jo ennen teokseen tai muistomerkkiin tutustumista (valokuvaamista) esimerkiksi seuraavasti: Aluejaot-kohdasta tehdään valinta Kaupunginosat (selvyyden vuoksi). Kirjoita palvelun vasemman yläosan Hae-ikkunaan kohteen katuosoite (mikäli tiedossa), esimerkiksi Kauppakatu 41, tai kohteen nimi kuten Puijon torni. Karttapalvelu kohdentaa rartan etsittyyn kohtaan. Etsi yläpalkista XY-merkinnällä valitun koordinaattityökalun painike. Kun painat hiirellä painiketta, Koordinaattityökalu avautuu. Ikkunasa lukee Etsi tai syötä koordinaatti, vaihda Koordinaatistoksi WSG84 (GPS). Paina Poimi-painiketta ja klikkaa hiirellä esityn teoksen kohtaa. Saadaan suuntaa-antavat sijaintikoordinaatit. Huomaa, että palvelun vasemman laiden Aineistot -kohdassa voit vaihtaa kartta-aineistoa (patsaiden ja rakennusten paikkoja löytää usein kantakartalta). Kun olet käynyt paikanpäällä, voit palata karttapalveluun uudelleen ja kohdistaa osoittimen tarkemmin teoksen paikalle. Kirjaa näin saatu koordinaatti taulukkoon.) Kuopion kaupunki, kuopio.fi. Viitattu 28.7.2017.