Luettelo Kuopion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Kuopion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä on luettelo Kuopion kaupungin alueella sijaitsevista julkisilla paikoilla olevista pysyvistä taideteoksista, muistomerkeistä, muistolaatoista ja ympäristötaideteoksista. Luettelossa voi olla myös yksityisillä alueilla olevia taideteoksia, jotka kuitenkin ovat yleisesti nähtävillä. Hautausmailla olevat sankari- ja muistopatsaat on otettu mukaan luetteloon, mutta ei patsaita yksittäisillä haudoilla.

Kuopion julkisesta taiteesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2013 Kuopiossa oli kaupungin omistamia julkisia taideteoksia 72 kappaletta[1]. Kaupungin omistamien tai ylläpitämien lisäksi Kuopiossa on seurakuntien teoksia. Muistolaattoja on Kuopiossa viitisenkymmentä kappaletta (2013), joka on kaupungin kokoon nähden eniten Suomessa[2][1].

Lapinlahdelta kotoisin olevalta Eemil Haloselta on Kuopiossa kymmenkunta julkista teosta. Näistä yhdeksän on taiteilijan kuoleman jälkeen paljastettuja jälkivaloksia. Eräs Kuopion näkyviä patsaita on Minna Canth, jonka vuonna 1937 paljastettu patsas istuu keskellä Bengt Schalinin suunnittelemaa Minna Canthin puistoa. Myös J.V. Snellmania muistetaan ja kunnioitetaan Kuopiossa useilla tavoilla. Kaupungin vanhin muistomerkki on Johannes Takasen J. V. Snellmanin rintakuva, joka paljastettiin vuonna 1886.

Näkyviä kuopiolaisia teoksia ovat myös Heikki Konttisen Veljmies (1959) Kauppatorin Kauppahallin itäpuoleisessa suihkualtaassa, sekä Kauppahallin vastapuolella seisova Taru Mäntysen Siskotyttö (1984).

Ensimmäinen isokokoinen seinämaalaus Kuopiossa oli Street Art Vantaa -ryhmän tekemä "kalakukkoa" esittävä Severi Gallus, joka valmistui Puistokadun ja Torikadun kulmauksessa sijaisevan kerrostalon päätyseinään elokuussa 2016.[3]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelossa teokset ovat nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikaksi on ilmoitettu puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite[1]. Alue tarkoittaa virallisen kaupunginosajaon mukaista kaupunginosaa, näiden alueiden ulkopuolella on ilmoitettu kuntakeskuksen, kylän tai kulmakunnan nimi. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
A. J. Melan muistomerkki[4] Snellmaninkatu 20 Väinölänniemi 62.8908°N, 27.6905°E Konttinen, Hannu T.Hannu T. Konttinen 1990
Aapelin muistomerkki / Hyvän tuulen voima[5] Ollinpuisto, Tulliportinkatu Multimäki 62.8929°N, 27.6734°E Juva, KariKari Juva 1989 Kari Juva Hyvän tuulen voima 1989.JPG
Aaro J. Jalkasen muistomerkki[6] Puijonsarventie Puijo 62.939°N, 27.6436°E Kaj Michael 1980 Aaro J Jalkasen muistomerkki.jpg
Aino[7] Alannepuisto, Aittolammentie Jynkkä 62.8546°N, 27.6562°E Eemil Halonen (1921) 1986
Aivoitus[8] Kuopion yliopistollinen sairaala, rakennus 10:n edessä Puijonlaakso 62.898°N, 27.6519°E Pauno Pohjolainen 2010
Alavan kirkon julkisivun seinäreliefit[9] Alavan kirkko Niirala 62.8863°N, 27.6622°E Eeli Aalto 1969
Aleksandr Pushkin[7] Valkeisenpuisto, Valkeisenkatu 2 Hatsala 62.8914°N, 27.6643°E Oleg Komov 1986 Oleg Komov Aleksandr Pushkin.JPG
Angelus Domini[10] Puijon kirkko, Taivaanpankontie 3 Puijonlaakso 62.9015°N, 27.6472°E Arvo Siikamäki 2006 Angelus Domini by Arvo Siikamäki 1.jpg
Antti Kaukosen muistomerkki[6] Kuopion Energia, Haapaniementie 8 Haapaniemi Erkki Korhonen 1982
August Ahlqvist-Oksasen muistomerkki[6] Kuopion lyseo, Kauppakatu 24 Multimäki Erkki Korhonen 1982
Barson mallit (digiprintatut seinälaatat)[11] Kauppakatu 41, Käsityökadun puolella oleva seinä Multimäki Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo 2015
C.R. Dahlström – Puijon torni 1856[12] Puijon torni Puijo Veikko Jalava 1956
Carlsonin liiketalon reliefit[13] Kauppakatu 45 Multimäki Uno Aro 1930
Edvard Gyllingin muistomerkki[6] Työnkulma, Maaherrankatu 25 Vahtivuori 62.8939°N, 27.6873°E Taisto Martiskainen 1982
Eero Haapalaisen muistomerkki[4] Minna Canthin katu 49 Hatsala 62.89°N, 27.6706°E Riitta Huttunen 1989
Eestin kansalliseepoksen Kalevipoegin muistomerkki[6] Keskusseurakuntatalo, Suokatu 22 Multimäki Paavo Halonen 1983
Einar Vihman muistomerkki[14] Puistokatu 16 Hatsala 62.893°N, 27.671°E Erkki Korhonen 1992
Eino Hjalmar Kuvajan muistolaatta[15] Tulliportinkatu 37 Hatsala 62.8927°N, 27.6674°E 2003
Elisabeth Stenius-Aarneenkallion muistomerkki[14] Aarneenkallion puisto, Haapaniemenkatu Haapaniemi 62.8869°N, 27.6779°E Anu Matilainen 1991
Elämän liekki[16] Alavan sairaala, Kaartokatu 9 Haapaniemi Eemil Halonen (1938/1949) 1982
Elämän lähde[13] Alavan sairaala, Kaartokatu 9 Haapaniemi 62.8865°N, 27.6662°E Yrjö Rosola 1949
Elämän veden lähde[10] Puijon kappeli, Siunauskappelintie 3 Hatsala 62.9°N, 27.6677°E Arvo Siikamäki 1988
Ensimmäisen suomen-kielisen kauppakoulun muistolaatta[17] Puijonkatu 17 Multimäki
Evakkotie-muistomerkki[4] Karjalankadun ja Siunauskappelintien kulmaus Hatsala 62.8994°N, 27.6646°E Herman Joutsen 1989
Evoluutio (julkisivu, lasitaideteos)[18] KYS Kaarisairaala Puijonlaaksontie 2 Puijonlaakso Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo 2015
Futura II[5] Nuorisokeskus, Kauppakatu 44 Multimäki 62.8913°N, 27.6728°E Martti Aiha 1989
Gust. Raninin muistomerkki[4] Raninin rantapuisto, Kirkko- ja Varastokadun kulmaus Väinölänniemi 62.8893°N, 27.6955°E Paavo Halonen 1989
Haavoittunut sotilas[13] Sankaripuisto Multimäki 62.8933°N, 27.6739°E Essi Renvall 1952 Haavoittunut sotilas Essi Renvall 1951 Sankaripuisto Kuopio.jpg
Hannes Kolehmainen[13] Väinölänniemi 62.8855°N, 27.6948°E Heikki Konttinen 1953 Heikki Konttinen Hannes Kolehmainen 1952.JPG
Hannes Kolehmaisen muistolaatta[12] Lapinlinnankatu 6 Multimäki 1958
Herman Saastamoisen muistomerkki[19] Hermanninaukio Haapaniemi 62.881°N, 27.6811°E Veijo Tuomainen 2000
Herman Saastamoisen muistomerkki[19] Puijonkatu 19 Multimäki Erkki Korhonen 1998
Hevosenhakija[5] Piekanankujan toriaukio Litmanen 62.8348°N, 27.6297°E Eemil Halonen (1898) 1988
Huivipäinen tyttö (Haapatyttö)[7] Ison hautausmaan pääportin edusta (Puijonkatu) Puijo 62.8984°N, 27.6766°E Eemil Halonen (1904) 1986
Huuto aamuun / Pikku Pietari[16] Kuopion yliopiston puutarha-alue Savilahti Erkki Korhonen 1982
Iisalon veljesten muistolaatta[19] Kullervonkatu 2 Männistö 2002
J. V. Snellmanin rintakuva[13] Snellmanin puisto Vahtivuori 62.8914°N, 27.6864°E Johannes Takanen 1886 J.V. Snellmanin rintakuva.JPG
J. V. Snellmanin ja Johanna Lovisa Wennbergin häiden 160-vuotismuistolaatta[15] Malmbergin talo Snellmaninkatu 20 Väinölänniemi 62.891°N, 27.6907°E 2005
J. V. Snellmanin muistolaatta[15] Haapaniemenkatu 15 Multimäki 62.8913°N, 27.6775°E 2006
J. V. Snellmanin muistolaatta Snellmanin koulu, piharakennus, Maaherrankatu 13[15] Vahtivuori 62.8917°N, 27.6889°E 2006
J. V. Snellmanin muistolaatta[12] J. V. Snellmanin kotimuseo, Snellmaninkatu 19 Väinölänniemi 62.891°N, 27.6907°E 1906
J. V. Snellmanin muistolaatta[15] Tulliportinkatu 27 Multimäki 62.8934°N, 27.6802°E 2006
J. V. Snellmanin Saima-lehden muistomerkki[20][21] Keskusseurakuntatalo, Suokatu 22 Multimäki 62.8949°N, 27.6814°E Matti Komulainen 1984
Jorma Korpelan muistomerkki[20] Kuopion yhteiskoulu, Haapaniemenkatu 9 Kuopionlahti 62.8896°N, 27.6781°E Irma Mattila 1985
Juhani Ahon muistomerkki[20] Kuopion lyseo, Kauppakatu 24 Multimäki 62.8916°N, 27.6791°E Olli Halonen 1983
Juhani Ahon virsut[22] Puijonkatu[23] Multimäki Pekka Kauhanen 2014[23]
Juho Rissasen syntymäpaikan muistomerkki[14] Kemilänrinne Peipposenrinne Kauko Rissanen 1992
Jussi Jänes[8] Keilankannan kiertoliittymä, Saaristokaupunki Rautaniemi 62.8528°N, 27.6995°E Kaisa Törmänen 2009
Jynkän taistelun muistomerkki[14] Kallaveden kirkon vieressä, Rauhalahdentie 21 Jynkkä Pauli Saastamoinen 1994
Kaarle Aksel Gottlundin muistomerkki[19] Kuninkaankatu 9 Väinölänniemi Aulin Rimm 1997
Kaarlo Luodon muistomerkki[14] Itkonniemenkatu 27 Itkonniemi Väinö Lätti 1992
Kaksi enkeliä[24] Jönköpingin päiväkoti, Sotilaspojankatu 6 Itkonniemi Sakari Tohka 1962
Kasarmialueen muistomerkki[12] Kasarminpuisto Hatsala 1963
Kastetta[8] Leväsen palvelukeskus, Leväsentie 27 Levänen Anu Kiiskinen 2007
Kasvava keskustelu / Pylväs 2[4] Kalevalantori Männistö 62.9012°N, 27.7035°E Jan Bormann 1990
Katkotut kahleet[13] Iso hautausmaa Puijo Eemil Halonen 1920
Kaukolämmitystoiminnan alkamisen muistolaatta[17] Kasarmikatu 16 Hatsala
Keko[22] Kuopion verotalo Multimäki Pauno Pohjolainen 2014
Kettu[25] Lippumäen puisto Lippumäenkatu 3[10] Litmanen 62.8419°N, 27.6567°E Marja Kolu 1996
Kevät[24] Valkeisenlampi Haapaniemi 62.8897°N, 27.667°E Heikki Nieminen 1956
Kiven lapset[5] Valtatie 5 Pitkälahti Pekka Manner 1994
Korkoa korolle, Kansalliskauppa 100 vuotta[4] Kaupungintalon puisto Multimäki Väinö Lätti 1990 tilapäisesti Väinö Lätti Korkoa korolle.jpg
Kuin ruoho[5] Iso hautausmaa Puijo Taru Mäntynen 1988
Kuopio Observatorium[10] Maria Jotunin puisto Kuopionlahti Rúrí 1995 toistaiseksi
Kuopion ensimmäisen kirkon muistokivi[12] Kaupungintalon puisto Multimäki 1952 Kuopion ensimmäisen kirkon muistokivi.jpeg
Kuopion ensimmäisen puhelimen muistomerkki[4] Peräniemen kasino Väinölänniemi 62.8807°N, 27.6992°E Väinö Lätti 1988
Kuopion ilmapommitusten uhrien muistolaatta[15] Kuninkaankatu, kivimuuri tuomiokirkon kohdalla[26] Vahtivuori 2010
Kuopion ja Castrop-Rauxelin ystävyyspatsas[6] Rauhalahti, Katiskaniemi Levänen Jan Bormann 1983
Kuopion lyseon muistolaatta[12] Kuopion lyseo, Kauppakatu 24 Multimäki 1966
Kuopion pursiyhdistyksen muistolaatta[17] Kauppakatu 25-27 Vahtivuori
Kuopion toisen ja kolmannen kirkon muistokivi[12] Piispanpuisto Väinölänniemi 1952 Kuopion toisen ja kolmannen kirkon muistokivi.JPG
Kuopiota talvi- ja jatkosodissa puolustaneiden muistomerkki (Ilmatorjuntatykki ja muistolaatta)[17] Sotkun vieressä vanhalla kasarmialueella Hatsala 1997
Kuutar ja Päivätär[22] Kauppakatu[23] Multimäki Pekka Kauhanen 2014[23]
Lehtipoika[24] Savon Sanomien toimitalon edusta, Vuorikatu 21 Vahtivuori 62.8929°N, 27.6823°E Raimo Utriainen 1961 Raimo Utriainen Lehtipoika 1961.JPG
Lennart Heljaksen muistomerkki[14] Päivärinteentie 31 Linnanpelto Erkki Korhonen 1991
Lentoon[16] Kuopion yliopistoalue Savilahti 62.8939°N, 27.639°E Markku Viitasalo 1982
Lip-la-tus[5] Kauppakeskus Sektori Kirjastokatu 11 Multimäki 62.8926°N, 27.6801°E Marja Kolu 1988
Lyyransoittaja[7] Männistön nuorisotalo Männistönkatu 15 Männistö 62.9003°N, 27.7067°E Eemil Halonen (1937) 1987
Maria Jotunin muistolaatta[12] Minna Canthin katu 36 Kuopionlahti 62.8904°N, 27.6809°E 1960
Maria Jotunin muistomerkki[27] Teatteriaukio, Niiralankatu 2 Niirala 62.8925°N, 27.6657°E Raimo Utriainen 1983 Raimo Utriainen Maria Jotunin muistomerkki 1983.JPG
Martti Ahtisaaren muistolaatta[19] Puistokatu 29 Hatsala 62.8954°N, 27.6708°E 2000
Matti Pietikäisen muistomerkki[20] Puijon torni Puijo Irma Mattila 1986
Meijerin historiaa[14] Kauppakatu 5-7 Vahtivuori 62.8924°N, 27.6918°E Taru Mäntynen 1991
Meri lahjoitti sen meille[8] Keilankanavan laituri, Saaristokaupunki Rautaniemi Sirpa Miettinen, Valpuri Lindberg ja Piia Kukkaslahti Ferreira 2010 Meri lahjoitti sen meille.JPG
Minna (seinäreliefi)[28] Kanttila, Kuninkaankatu-Minna Canthin Katu kulmaus Väinölänniemi Jukka Huhtala 2007
Minna Canthin patsas[13] Minna Canthin puisto Maljalahti 62.8965°N, 27.6858°E Eemil Halonen 1937 Minna Canthin patsas Eemil Halonen 1.JPG
Minna Canthin muistolaatta[6] Minna Canthin katu 22 Väinölänniemi 1977
Muistomerkki 1918 vakaumuksen miehille[12] Iso hautausmaa Puijo 1946
Muistomerkki Karjalaan jääneille vainajille[12] Sankaripuisto Multimäki 62.894°N, 27.6746°E 1960
Muualle haudattujen vainajien muistopaikka[15] Iso hautausmaa Puijo Väinö Lätti 2004
Muuntamo No 149 / ”Valopiä”[10] Kaupungintalon puisto Multimäki 62.8933°N, 27.677°E Tülay Schakir 2006 Tülay Schaki Muuntamo No 149 2006.JPG
Myötätuuli[5] Savon ammatti- ja aikuisopisto, Presidentinkatu 3 Haapaniemi 62.8866°N, 27.6737°E Väinö Lätti 1990 Väinö Lätti 1990 - Myötätuuli - Savon ammatti- ja aikuisopisto - Presidentinkatu 3 - Haapaniemi - Kuopio - m.jpg
Mårten Johan Lindforssin muistomerkki[6] Kasarmikatu 14 Hatsala Väinö Lätti (1975) 1980
Mäkihyppääjän talo[8] Lehtoniemen päiväkodin piha, Saaristokaupunki Rautaniemi Jan-Erik Andersson 2009-2010
Mökit ja mäet (Rakentajain muistomerkki)[10] Valkeisenpuisto Niirala 62.889°N, 27.6591°E Antti Immonen 2004
N. R. af Ursinin muistomerkki[14] Minna Canthin katu 21-23 Multimäki 62.8906°N, 27.6807°E Väinö Lätti 1991
Nalliainen[22] Kauppakatu[23] Multimäki Pekka Kauhanen 2014[23]
Neljä sukupolvea[24] Harjulan sairaala, Niuvantie 4 Savilahti 62.897°N, 27.6388°E Heikki Nieminen 1957
Nimetön (nainen ja lapset)[13] Niiralan päiväkoti, Huuhankatu 25 Niirala Armas Tirronen 1950
Nimetön[7] Neulamäen koulu, Pinokuja 6 Neulamäki 62.8831°N, 27.6102°E Paavo Halonen 1987 Paavo Halonen 1986 - Nimetön - Neulamäen koulu - Neulamäki - Kuopio - m.jpg
Nimetön[5] Suomen Pankki, Puutarhakatu 4 Linnanpelto 62.8986°N, 27.6829°E Kari Huhtamo 1993
Nousee[24] Koulupuisto, Opistotie[29] Hatsala Heikki Varja 1972
Nuorisokasvatustyön muistomerkki[4] Pohjois-Savon opisto, Kansanopistotie 32 Hiltulanlahti 62.8153°N, 27.6271°E Pauli Saastamoinen 1987
Oksapoika[22] Kauppakatu, H-talon edusta[23] Multimäki 62.8915°N, 27.6769°E Pekka Kauhanen 2014[23] Pekka Kauhanen 2014 Oksapoika - Kauppakatua - Multimäki - Kuopio - m.jpg
Oma tahto[24] Julkulan sairaala, Puijonsarventie 26 Julkula 62.932°N, 27.6304°E Taru Mäntynen 1979
Oodi lähiön naisille / Kuun jumalatar[7] Lohkaretie 3 Särkiniemi 62.8809°N, 27.6382°E Ulla Laitinen 1986-1987
Paikka auringossa / Aurinko[16] Pohjantien koulu, Pohjankatu 2 Linnanpelto Liisa Hallamaa 1979
Pennejä taivaasta[10] Osuuspankki, Puijonkatu 25 Multimäki 62.8932°N, 27.6796°E Pauno Pohjolainen 2001 Pauno Pohjolainen Pennejä taivaasta 2001.JPG
Pertti ”Spede” Pasasen muistolaatta[17] Puutarhakadun betonimuurissa Päivärinteentie 21: n kohdalla Linnanpelto 2015
Pietari Brahen muistomerkki[20] Piispanpuisto Väinölänniemi 62.8884°N, 27.6888°E Olli Halonen 1985 Pietari Brahen muistomerkki.JPG
Pohjolan emäntä[7] Kuopion kaupunginkirjasto Maaherrankatu 12 Vahtivuori 62.8929°N, 27.6871°E Eemil Halonen (1940) 1985 Eemil Halonen Pohjolan emäntä 1940.JPG
Presidentti Urho Kekkosen muistolaatta[19] Kuninkaankatu 30 Vahtivuori 62.8946°N, 27.6842°E 2001
Primavera / Purot kalliossa[16] Kuopion yliopistollisen sairaalan puisto (Pienen Mustinlammen rantapuistikko[30]) Puijonlaakso 62.896°N, 27.6465°E Terho Sakki 1983 Terho Sakki 1983 - Prima vera - Purot kalliossa - KYSin pääoven edustan puisto - Puijonlaakso - Kuopio - m.jpg
Primavera II[5] Kuopion yliopisto, Snellmania Savilahti 62.8928°N, 27.6361°E Terho Sakki 1991 Terho Sakki Primavera.JPG
Pullopostia[22] Kauppatori, Siskotyttö-patsaan aukio[23] Multimäki Pekka Kauhanen 2014[23]
Raita-aita[16] Käsityökatu 41 Maljalahti Mauri Favén 1983
Raivaajat / Pellervo-patsas[24] Kaupungintalon puisto Multimäki 62.8939°N, 27.6791°E Kalervo Kallio 1962 Kalervo Kallio Raivaajat 1962.JPG
Rakentuva ja toimiva maailma[24] Savon ammatti- ja aikuisopisto, Presidentinkatu 3 Haapaniemi 62.8867°N, 27.6736°E Heikki Häiväoja 1973 Heikki Häiväoja 1973 - Rakentuva ja toimiva maailma - Savon ammatti- ja aikuisopisto - Presidentinkatu 3 - Haapaniemi - Kuopio - m.jpg
Rantakala[8] Kaivannonlahden kiertoliittymä, Saaristokaupunki Rautaniemi 62.8589°N, 27.6892°E Iiro Muraja ja Ari Tiilikainen 2010
Rauhanmerkki[16] Rauhalahti leirintäalue Levänen Anja Juurikkala 1983
Reikäleipä[22] Kauppakatu[23] Multimäki Pekka Kauhanen 2014[23]
Saaristo[8] Keilankannan tori, Saaristokaupunki Rautaniemi 62.8519°N, 27.7004°E Saara ja Janne Repo 2010
Severi Gallus (muraali)[31] Torikatu 18[3] Multimäki Street Art Vantaa -ryhmä[32] 2016
Sidos[5] Kilponiementie 3 piha-aukio Pirtti Jaakko Rönkkö 1993
Siskon lisko[22] Puijonkatu[23] Multimäki Pekka Kauhanen 2014[23]
Siskotyttö[7] Kauppatori, Kauppahallin länsipuoli Multimäki 62.8918°N, 27.6777°E Taru Mäntynen 1984 Taru Mäntynen Siskotyttö.JPG
Siunaava enkeli[13] Riistaveden hautausmaa Riistavesi Johannes Haapasalo 1953
Sosiaaliturva-lehden muistomerkki[4] Sepänkatu 5 Väinölänniemi 62.8879°N, 27.6902°E Irma Mattila 1987 Sosiaaliturva-lehden muistomerkki.JPG
Sotien 1939-1945 muistomerkki[4] Kasarminpuisto Hatsala Väinö Lätti 1987
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestötoiminnan muistomerkki[19] Länsi-Kuopion nuorisoseurantalo Rytky Väinö Lätti 1996
Suojeluskuntatalo Suojalinnan muistomerkki[19] Minna Canthin katu 16 Väinölänniemi Väinö Lätti 1994
Suomen ensimmäisen kadettikoulun muistomerkki[6] Satamapuisto Vahtivuori 1980 Suomen ensimmäisen kadettikoulun muistomerkki.JPG
Syli[7] Puijonlaakson palvelukeskus, Sammakkolammentie 12 Puijonlaakso 62.9035°N, 27.6467°E Taru Mäntynen 1987
Tiedon juuret[16] Kuopion yliopisto Canthian sisäpiha, Harjulantie 1 Savilahti Veikko Hirvimäki 1982
Tila[10] Väinölänniemi Hannu Siren 1995 toistaiseksi
Tulla ja mennä[10] Kanervatie Rypysuo Kaisa Törmänen 2004
Tuntemus[5] Petonen Pelastusopisto Hulkontie 83 Litmanen 62.8368°N, 27.6543°E Hannu Siren (1983) 1995
Työväentalon muistolaatta[12] Minna Canthin katu 20 Väinölänniemi 1969
Upseerikerhon muistolaatta[20] Entinen upseerikerho, Kasarminpuisto Hatsala 1985
Vaeltaja[10] Valtatie 5:n ja 9:n liittymä Vehmasmäki 62.7204°N, 27.5795°E Antero Toikka 2000
Valapaton viiva[33] Hakattu Rönönsalmen rantakallioon Väinölänniemi
Valtiopäivämiesten muistomerkki[19] Kuopion talouskoulu, Asemakatu 4 Maljalahti 62.897°N, 27.6895°E Taru Mäntynen 2001
Vanhan läppäsillan muistomerkki[34] Kallansillat, Päivärannan puoleinen pää 2014
Veijarimuistomerkki[20] Veijaripuisto, Tasavallankadun ja Presidentinkadun risteys Haapaniemi 62.8828°N, 27.6743°E Paavo Halonen 1984
Veljmies[24] Kauppatori, Kauppahallin itäpuoli Multimäki 62.8918°N, 27.6794°E Heikki Konttinen 1959 Heikki Konttinen Veljmies 1959.JPG
Victor Barsokevitschin muistomerkki[20] Kuninkaankatu 16 Väinölänniemi 62.8906°N, 27.6853°E Väinö Lätti 1983
Victor Julius von Wrightin muistomerkki[14] Vuorikatu 15 Väinölänniemi 62.8905°N, 27.6829°E Olli Halonen 1992
Viesti Sinulle[8] Keilankanavan kalliopuisto, Saaristokaupunki Rautaniemi Harald Karsten 2010 Harald Karsten Viesti sinulle.JPG
Viipurin hovioikeuden muistolaatta[17] Minna Canthin katu 28 Väinölänniemi 62.8906°N, 27.6838°E
Vilho Petter Nenosen muistolaatta[12] Kirkkokatu 25 Väinölänniemi 62.8892°N, 27.6864°E 1965
Yrjö Maunu Sprengtportenin muistomerkki ja perhepuisto[19] Satamapuisto Vahtivuori 62.8919°N, 27.6945°E Jaakko Rönkkö 1995
Yrjö Räisäsen (Sasu Punasen) muistomerkki[20] Kirjastokatu 4 Vahtivuori Väinö Lätti 1986 Väinö Lätti Yrjö Räisäsen (Sasu Punasen) muistomerkki 1986.JPG
Ystävyyskaupunkitienviitta[6] Kartanonkadun ja Rauhankadun risteys Levänen 62.8639°N, 27.6385°E Erkki Korhonen 1982
Ystävä[16] Rauhalahti leirintäalue Levänen Anja Juurikkala 1983
Äiti ja lapsi[24] Haapaniemen päiväkoti, Tasavallankatu 8 Haapaniemi 62.8823°N, 27.6741°E Eemil Halonen (1915) 1963
Äiti ja lapsi[7] Riistaveden palvelukeskus, Museotie 3 Melalahti, Riistavesi 62.9153°N, 28.1479°E Eemil Halonen (1915) 1985
Äiti lapsi sylissään[16] Harjulan sairaala, Niuvantie 4 Savilahti 62.8972°N, 27.6387°E Eemil Halonen (1913) 1980

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013
  2. Tikkanen, Seppo ja Hämäläinen Veli-Pekka: Saavutus tämäkin: Kuopiossa on tiettävästi eniten muistolaattoja Yle Uutiset Kulttuuri. 9.11.2013. Oy Yleisradio Ab. Viitattu 9.7.2016.
  3. a b Savon Sanomat 19.8.2016 s. B6-B7
  4. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 11
  5. a b c d e f g h i j k Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 5
  6. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 9
  7. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 4
  8. a b c d e f g h Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 7
  9. Eeli Aalto: Jumalan silmä 1969 (tekijän blogi) Eeli Aalto blogi. 4.6.2009. Viitattu 25.6.2016.
  10. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 6
  11. teoksen esittely: teostyyppi, sijainti rakennuksen seinä, sijaintipaikan osoite, tekijät ja valmistumisajankohta Ympäristötaiteen säätiö. Viitattu 8.3.2017.
  12. a b c d e f g h i j k l Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 8
  13. a b c d e f g h i Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; sivu 1
  14. a b c d e f g h i Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 12
  15. a b c d e f g Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 14
  16. a b c d e f g h i j Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; sivu 3
  17. a b c d e f Kuopion taidemuseo 2015, s. 15
  18. Evoluutio teoksen esittely Ympäristötaiteen säätiö. Viitattu 7.3.2017.
  19. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 13
  20. a b c d e f g h i Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 10
  21. Arkistokuva: Saima-lehden muistolaatta; Savon Sanomat 16.5.2016
  22. a b c d e f g h Kuopion taidemuseo 2015, s. 8
  23. a b c d e f g h i j k l m n Taavitsainen, Ilkka: Oksapoika ja kuusi muuta Savon Sanomat. 11.9.2014. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 19.7.2016.
  24. a b c d e f g h i j Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; sivu 2
  25. Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; sivu 6
  26. P.Tiikkanen (kuvitus ja taitto). Kuopion taidemuseo. 2013. Esite ”Kuopion keskustan muistolaatat” (sijaintipaikat esitettyinä kartalla)
  27. Julkista taidetta Kuopiossa, ulkoteoksia, s. 1 (pdf) Kuopion taidemuseo. Viitattu 15.7.2016.
  28. Minna-teoksen esittely: teostyyppi, sijainti rakennuksen seinä, osoite katujen kulma, tekijä ja valmistumisvuosi Ympäristötaiteen säätiö. Viitattu 7.3.2017.
  29. P.Tiikkanen (kuvitus ja taitto). Kuopion taidemuseo. 2012. Esite ”Kuopion kaupungin julkiset taideteokset” (sijaintipaikat esitettyinä kartalla)
  30. Riekki, s.228
  31. Savon Sanomat 14.11.2016 s. A20
  32. Antti Karhunen: Kerrostalon seinään syntyi Suomen kaupunkikuvassa harvinainen muraalimaalaus Kuopiossa 22.8.2016. Yle uutiset. Viitattu 20.11.2015.
  33. Riekki, s.449
  34. Savon Sanomat 9.9.2014, s. A5: Lähteen tiedot varmentavat muistomerkin sijainnin esitetysti ja julkistusvuoden

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuopion ev.lut, seurakunnat hautausmaat
  • Heiskanen Markku ja Hämäläinen Mauno: Snellmanista Ahtisaareen, Henkilöt ja tapahtumat Kuopion laattoina. Kuopio: Omakustanne, Snellman-instituutti B-sarja 55/2013, 2013. ISBN 978-952-93-2888-8.
  • Saressalo, Lassi: Muistot seinillä (Kirjan Snellmanista Ahtisaareen kirjan avostelu) Suomen Kotiseutuliitto. 13.6.2014. Viitattu 30.9.2016.
  • Kuopion karttapalvelu (Teosten koordinaattitietoja voi etsiä alustavasti jo ennen teokseen tai muistomerkkiin tutustumista (valokuvaamista) esimerkiksi seuraavasti: Aluejaot-kohdasta tehdään valinta Kaupunginosat (selvyyden vuoksi). Kirjoita palvelun vasemman yläosan Hae-ikkunaan kohteen katuosoite (mikäli tiedossa), esimerkiksi Kauppakatu 41, tai kohteen nimi kuten Puijon torni. Karttapalvelu kohdentaa rartan etsittyyn kohtaan. Etsi yläpalkista XY-merkinnällä valitun koordinaattityökalun painike. Kun painat hiirellä painiketta, Koordinaattityökalu avautuu. Ikkunasa lukee Etsi tai syötä koordinaatti, vaihda Koordinaatistoksi WSG84 (GPS). Paina Poimi-painiketta ja klikkaa hiirellä esityn teoksen kohtaa. Saadaan suuntaa-antavat sijaintikoordinaatit. Huomaa, että palvelun vasemman laiden Aineistot -kohdassa voit vaihtaa kartta-aineistoa (patsaiden ja rakennusten paikkoja löytää usein kantakartalta). Kun olet käynyt paikanpäällä, voit palata karttapalveluun uudelleen ja kohdistaa osoittimen tarkemmin teoksen paikalle. Kirjaa näin saatu koordinaatti taulukkoon.) Kuopion kaupunki, kuopio.fi. Viitattu 28.7.2017.