Kuopion kaupungintalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuopion kaupungintalo
Sijainti Suomi Kuopio, Suomi
Rakennustyyppi kaupungintalo
Valmistumisvuosi 1886
Suunnittelija F. A. Sjöström ja J. Stenbäck
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kuopion kaupungintalo sijaitsee Kuopion keskustassa torin laidalla Multimäen kaupunginosassa. Kaupungintalon rakentaminen alkoi vuonna 1882 ja talo valmistui 1886. Talon ovat suunnitelleet F. A. Sjöström ja J. Stenbäck.

Valmistuttuaan se hallitsi suvereenisti kauppatorin pohjoisreunaa, torin ympäristö oli vielä tuolloin muuten täysin puutalovoittoista. Tilamuutokset olivat yleisiä talon ensimmäisinä vuosikymmeninä. Talon ensimmäisessä kerroksessa ehti toimia muun muassa ravintola, lukusali ja kansankirjasto.

Talon suunnittelu käynnistyi jo vuonna 1875, suunnittelusta järjestettiin tuolloin myös kilpailu, mutta kaikki kilpailutyöt päätettiin hylätä. Myöhemminkin tontti on ollut useiden toteutumattomien suunnitelmien kohteina. Vuonna 1917 ja 1921 laadittiin piirustukset kaupungintalon laajentamiseksi, ja vuonna 1951 Alvar Aalto suunnitteli kaupungintalon taakse konsertti- ja teatteritalon. Mitkään näistä suunnitelmista eivät toteutuneet.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Riekki, Helena: ”2 / Julkisia rakennuksia - Kaupungintalo”, Kuopion kaupungin rakennushistoria - Kaupungin rakentamisvaiheita vuodesta 1875, s. 137-147. Kuopion historia 6. Kuopion kaupunki, 2005. ISBN 951-842-293-1.