Nilsiän kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nilsiän kirkko
Sijainti Kirkonmäentie 1, Nilsiä
Koordinaatit 63°12′11.7″N, 028°04′51.6″E
Seurakunta Järvi-Kuopion seurakunta
Rakentamisvuosi 1905
Suunnittelija Josef Stenbäck
Materiaali kvartsiitti
Istumapaikkoja 1200
Tyylisuunta kansallisromantiikka
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Nilsiän kirkko on Josef Stenbäckin suunnittelema, Kuopion Nilsiässä sijaitseva, vuonna 1905 valmistunut ja 1906 käyttöön vihitty kivikirkko. Tyyliltään kirkko on melko selväpiirteistä kansallisromantiikkaa, jossa on uusgoottilaisia piirteitä. Kirkkoon mahtuu 1 200 henkeä. Kirkon rakennusaine on kvartsiitti, joka on louhittu Nilsiän Tahkovuorelta. Nilsiän kirkko on Suomen ainoa kvartsiitista rakennettu kirkko.lähde? Kirkon pieni erikoisuus on kivipintainen tornin huippu, mutta muu katto on peltiä. Nilsiän kirkko on suurin Stenbäckin suunnittelemista luonnonkivikirkoista nykyisen Suomen alueella. Kaikkein suurin Stenbäckin luonnonkivikirkoista oli Koiviston kirkko, joka ei toimi enää kirkkona vaan on kulttuuritalona.lähde?

Alttaritauluna on Juho Rissasen 1907 maalaama Jeesuksen Golgatalle menoa kuvaava Ristin tie. Maalauksen malleina on käytetty paikallisia ihmisiä.lähde? Vuonna 1928 kirkkoon laitettiin sähkövalot, ja seiniä korjailtiin muutama vuosi sen jälkeen. Kirkkoa on maalattu sisältä vuosina 1955 ja 1984. Vuonna 2014 kirkossa tehtiin pienimuotoinen remontti, jossa uusittiin muun muassa sähköjä. Kirkossa on 25-äänikertaiset Asko Rautioahon (Urkurakentamo Tuomi) suunnittelemat urut. Kirkon pihalla on Paavo Ruotsalaisen muistomerkki. Kirkon 100-vuotisjuhlan kunniaksi kanttori Petri Karaksela sävelsi ja kirjoitti libreton oopperaan Polvesta polveen.lähde?

Sisäkuva lehteriltä

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.