H-talo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
H-talon pääsisäänkäynti. H-talo oli Suomen ensimmäinen kauppakeskus.
H-talo sijaitsee Kuopion torin lounaiskulmalla osoitteessa Kauppakatu 32.

H-talo (aiemmin myös H-tavaratalo) on 1. maaliskuuta 1966 avattu, Suomen ensimmäinen kauppakeskus.[1] Se sijaitsee Kuopion torin lounaiskulmalla. Kauppakeskuksen kolmeen kerrokseen on sijoittunut noin 15 liikettä. Vuonna 2007 H-talon kävijämäärä oli 2,3 miljoonaa ihmistä.

Kauppakeskuksen 4 400 neliömetriä liiketilaa sisältävän rakennuksen on suunnitellut kuopiolainen arkkitehti Kaj Michael, mutta sitä on uudistettu useaan otteeseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppakeskuksen tontti on ollut 1800-luvulta alkaen Hallmanien kauppiassuvun hallussa. Ensimmäisen rakennushakemuksen, silloisen Pohjoisen Vuorikadun ja Kauppakadun kulmaan teki Birger Hallman vuonna 1882. 1900-luvun alussa asuintilojen lisäksi talossa sijaitsi Hallman-yhtiöiden pääkonttori sekä lentoyhtiö Aeron (nyk. Finnair) toimisto. 1950-luvulla kortteliin sijoittui Kuopion paitatehdas, mutta seuraavalla vuosikymmenellä sen puurakennus purettiin nykyisen kauppiastavaratalon tieltä.

Tammikuussa 2016 uutisoitiin Kuopion torinkulman kehittämishankkeesta, joka saattaisi vaikuttaa myös H-taloon.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kati Myöhänen: Suomen vanhin kauppakeskus uudistuu maltillisesti Kuopion keskustan suurremontin keskellä 23.1.2013. yle.fi.
  2. Marita Tiihonen: Myös H-talon kulma uusiksi 22.1.2016. Savon Sanomat, savonsanomat.fi. Viitattu 12.8.2016.