Keskustelu:Luettelo Kuopion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lisättävää[muokkaa wikitekstiä]

(osia arkistoitu 19.7.2020, osana heinäkuun lopun täydennyskuvauskierrosta)

Juankoski[muokkaa wikitekstiä]

On Juankoskella muutakin kuin Juice Leskisen muistomerkki. Ilmeisesti useita sikäläisiä muistomerkkejä ei vielä ole listalla mukana. Ymmärrettävästi esimerkiksi vuonna 2015 tehty Kuopion julkisten ulkoteosten kartoitus ei niitä sisällä, koska kuntaliitos tapahtui vasta 2017. Esimerkiksi Juankoskeen aikonaan liitetyn Muuruveden sankarihautausmaalla on joitain yleisiä muistomerkkejä, jotka mainitaan esimerkiksi täällä. Myös Juankosken (vanhan) hautausmaan sankarivainajille on ristiaiheinen yhteismuistomerkki, (mutta Kauniskummin hautausmaan tai Ruislammen hautausmaan kohdalla en vastaavaa mainintaa yleisistä muistomerkeistä huomannut). Säyneisen hautausmaalla on Sotaan lähteneiden muistomerkki ja Säyneisen sankarihautausmaalla ristiaiheinen erikoismuistomerkki vapaussodassa sekä talvi- ja jatkosodassa kaatuneille. Ihmettelisin yleisemminkin, jos ei yhtään muistolaattaa tai muistomerkkiä tai julkista taideteosta löytyisi esimerkiksi Juankosken ruukin alueelta? Ehkä joku FB:n yksityiskäyttäjä kysäisee asiaa Juankosken Kulttuurihistorialliselta seuralta? --Paju (keskustelu) 28. heinäkuuta 2018 kello 05.14 (EEST)

Jo lyhyellä haulla löytyi, esimerkiksi nämä: Ainakin Juicen synnyinkotiin Juankoskella uutisoitiin kiinnitettävän muistolaatta vuonna 2015. Ja Juankoskena Muuruvedellä vihjataan olevan Punaisten muistomerkki, mutta oliko se sittenkin jonkun ylöskirjattu toive muistomerkistä, kun enempää tietoa ei sivulla ole? Juankosken (aiemman) kaupungintalon pihassa on Juankosken sotaan lähdön muistomerkki (1989). Lisäksi Säyneisen kirkko (Kirkkoharjuntie 7, Juankoski) annetaan osoitteeksi toiselle Juankosken sotaan lähdön muistomerkille (1970). Toisaalta aiemmin Säyneisten hautausmaan kohdalla sanotaan kirkon edessä olevan Sotaan lähteneiden muistomerkki (1993), joka saattaa tarkoittaa samaa kohdetta (vuosilukuerosta huolimatta). Havaintona: Säyneisen kirkon artikkelissa kirkkoa esittävässä valokuvassa näkyy (sotavuosien vuosiluvuilla varustettu) muistoristi.--Paju (keskustelu) 28. heinäkuuta 2018 kello 05.51 (EEST)
Kolme Säyneisen kirkon lähistöllä olevaa kohdetta, mukaanlukien kirkon vierellä sankarihautausmaalla oleva muistomerkkinä toimiva risti lisätty listalle 22.9.2018. Entinen Juankosken kaupunki siihen liitettyine alueineen vaatii vielä taustatyötä tämänkin jälkeen esimerkiksi muiden pyhäkköjen ja hautausmaiden muistomerkkien osalta. Olisi wikipedian kannalta toivottavaa, että tuohon ilmansuuntaan matkaava dokumentoisi myös muita wikimerkittäviä kohteita seudulla. --Paju (keskustelu) 23. syyskuuta 2018 kello 13.34 (EEST)

Uusia löydöksiä[muokkaa wikitekstiä]

Mainitsen eräänä välihavaintoina, että viikon aikana sisään on löytynyt ainakin 4 uutta muistomerkkiä tai patsasta, ja paljon muuta. Syvänniemen ortodoksisen rukoushuoneen etunurkan vieressä on Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, josta kyläyhdistyksenkään sivu ei kerro. Savon Kielen Seuran toimesta tai aloitteesta pystytetyistä muistomerkeistä monet ovat jo Kuopion taidemuseon listan kautta mukana, mutta eivät kaikki. Aulin Rimmin veistämä krevi Johan Henrik Tawastin pienoispatsas Maaningan hautausmaalla (Maaninka) uupuu. Kahden muistomerkin (Kansanrunouden tutkimisen muistomerkki ja Aulin Rimmin valama prof. Lauri Kettusen muistoreliefi) paikaksi Savon Kielen Seura kertoo Kuopion yliopiston, ja julkaisuvuosien perusteella päättelen silloin paikaksi Savilahden kaupunginosassa olevan yliopistorakennukset. Näistä jälkimmäinen mainitaan kansallisbibliografiassakin julkisena teoksena ja Seuran julkaisussa Lauri Kettusen reliefisarjan toinen kopio möllöttää ulkotilassa ison muistokiven päällä toisaalla Savossa. Tekstari Kuopion yliopistokampuksella vaikuttaneelle taholle antoi alustavaksi paikaksi ainakin Kettusen reliefille arvelun "Snelmanian 2. krs aula?" eli mahdollisesti sisäsijoituksen. Eli näitä kahta selvittelen lisää.

Mainitsen lisäksi, että Kuopion graffiteista löytyy on yli 1700 kuvan valokuvagalleria kaupunginosittain. Pääosia on kuvia tageista; joista esimerkiksi junanavaunujen tagit taitavat edustaa selkeästi vahingontekoa/ilkivaltaa (olla lain väärällä puolella). Silti yksittäistä/-iä graffittigallerian teoksiakin voisi harkita julkisten taideteosten listalle, mikäli niiden voidaan varmistua olevan luonteeltaan pysyvämpiä eli myös kiinteistöjen tai katutilan omistajien ja kaupungin tms. kohteista kunnossapitomielessä vastaavan tahon hyväksymiä; esim. 1, 2, 3 4, 5 - läheskään kaikkia en vielä ole käynyt läpi. Ajatuksia katutaiteen töiden mukaanottamisesta (näiden teostiedoissa ja sijainnissa yms on selviteltävää)? --Paju (keskustelu) 11. elokuuta 2018 kello 05.20 (EEST)

Graffitista / muraalista pitäisi löytää jonkin sortin lähde, jotta sellaisen voisi ottaa mukaan luetteloon. Pitäisi pystyä esittämään lähteeseen perustuen kohteen nimi, tekijä tai edes valmistumisaika. Vertaa Luettelo Tampereen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä#Seinämaalaukset Hiedanrannassa. --Aulis Eskola (keskustelu) 1. lokakuuta 2018 kello 23.11 (EEST)

Hatsalan koulun säleikkö[muokkaa wikitekstiä]

Arkkitehti Kaisu Vasaran suunnittelema, vuonna 2017 valmistunut Hatsalan koulun ruokala. Kuvattu eteläisen seinusta suunnalta varjostussäleikköä korostaen.

Kuopion fotosafarin 1. kierroksen kävelyllä kyytiä Pitkälahteen odottaessani kiinnitin huomiota Hatsalan koulun uudisrakennuksen taiteelliseen "varjostussäleikköön" (Opistotie 5, R-rakennus, Hatsala). Nyt täydentäviä tietoja jälkikäteen hakiessani on selvinnyt, että kyseessä taitaa olla Sveco Rakennustekniikan arkkitehti Kaisu Vasaran suunnitteleman Hatsalan koulun ruokalan (2017) julkisivun eteläsivun kuvioitu, rakennuksen mittainen varjostussäleikkö (ehkä laserleikattu, jollain tavalla käsitelty metallilevy? Tms.; tarttis selvittää).[1][2] (varjostussäleikkö näkyy hieman yhdessä kuvassa) Se edustaa nykyaikaista julkisivutaidetta siinä missä tiilipintojen reliefit ja vastaavat muutama vuosikymmen aiemmin. Tästä löytyy parempikin kuva, mutta käsitystä saa jo koulu-artikkeliin liitetystä yleiskuvasta, jossa tämä kuvitettu varjostussäleikkö näkyy viistosti sivusta kuvan oikeassa laidassa. --Paju (keskustelu) 19. syyskuuta 2018 kello 02.26 (EEST)

Kuva Hatsalan koulun ruokalasta lisätty. Kuvasta ilmenee paremmin, millaisesta rakennuksen eteläseinämän varjostussäleikköä olin tuomassa keskusteluun julkisen taiteen teoksista. Mitä mieltä tästä ollaan? Kysytäänkö suunnittelijalta sähköpostilla, oliko hänellä joku erillinen teosnimi tälle säleikölle? --Paju (keskustelu) 23. syyskuuta 2018 kello 23.14 (EEST)
Tästä kohteesta keskusteluun eivät muut ole vielä osallistuneet. Mitä asiasta ajatellaan? Tarvitaanko aiheesta lisätietoja, eli pitäisikö suunnittelijalta kysyä esimerkikksi mahdoillista teosnimeä? Jos teosnimi saadaan, lähteistystä tälle uudisrakennuksen osana julkaistulle aiheelle olisi varmaan helpompi haeskella. Epävarmaa toki on, löytyykö sellaista helposti. --Paju (keskustelu) 1. lokakuuta 2018 kello 21.48 (EEST)
Tampereella on hieman vastaava rakennuksen ikkunoihin tehty teos: Tiedosto:Teija Tuulia Ahola Avautuminen 2003.JPG. Se on esitetty selkeästi lähteessä teokseksi.
Säleikkökohde voidaan varmaankin ottaa mukaan luetteloon, jos sille on jonkin lähteen mukaan annettu teosnimi ja tekijä. Mutta muuten se jäänee vain osaksi rakennusta, vaikka taiteellisuutta siinä onkin. --Aulis Eskola (keskustelu) 1. lokakuuta 2018 kello 22.52 (EEST)

Teos Itä-Suomen hovioikeuden lasipinnoilla[muokkaa wikitekstiä]

Itä-Suomen hovioikeuden betoniarkkitehtuuria edustavan rakennuksen (Heikki Castrén1968; laajennus Juhani Pallasmaa 1991;[3]) täydennys- ja korjausosan lasipinnoille sijoittuu oikeusperinteeseemme paljon vaikuttaneen Olaus Petrin tuomarinohjeita siteeraava Justice, Equity, Equaility -teos (Partanen & Lamusuo Ltd, 2016). Kuvia ja tietoa teoksesta tässä. Teos vaikuttaa näkyvän osin ulos, osin on rakennuksen sisällä olevissa lasiovissa ja vastaavissa pinnoissa. Miten tämän kaltaiset osin rakennuksen julkisivussa, osin sisätiloissa olevat teokset ryhmitellään? Vähintään jonkinlainen maininta olisi paikallaan myös julkisten ulkoteosten listalla. Tässä teoksessa saattaisi olla ainesta myös erilliselle artikkelille. Mitä ajatellaan, pitäisikö lisätä Kuopion julkisten taideteosten kohdelistalle ainakin alustavasti? Luultavasti vasta kohteella käymisen jälkeen luokittelusta voisi varmistua paremmin. Rakennuksesta ei ole toistaiseksi kuvia hovioikeutta käsittelevässä artikkelissa, joten Alavan kirkon ohella betoniarkkitehtuurin kuopiolaisena ilmentymänä ja ajankuvana sillekin olisi hyvä saada kuvitusta. Rakennuksen osoite on Minna Canthin katu 64 (FI-70100 Kuopio), joka on niukasti Kuopion keskustan lounaispuolella Haapaniemen kaupunginosassa. --Paju (keskustelu) 27. syyskuuta 2018 kello 15.46 (EEST)

Laajasti rakennukseen ulko- ja sisäpuolelle levittäytyvästä teoksesta on ennakkotapaus: Sininen suora. Se otettiin mukaan luetteloon, koska merkittävä osa siitä on tarkasteltavissa ulkoakin. Ehkä tuon teoksen tärkeys myös lisäsi halua ottaa rajatapaus mukaan luetteloon: jo ulkoa nähtävissä olevat osatkin ovat merkittäviä luettelon kannalta. (Kuva siitä tosin voisi olla mieluummin jostakin kohtaa sisäänkäynniltä otettu, nykyinen kuva on aulasta.)
Listaisin teoksen Justice, Equity, Equaility luetteloon julkisista taideteoksista. --Aulis Eskola (keskustelu) 27. syyskuuta 2018 kello 16.40 (EEST)
Jos ja kun työ lisätään listalle, voi paikkalinkiksi laittaa (kohdistus kaupungin karttapalvelun ortokuvasta koordinaattityökalulla isoon pyöreään kattokerroksen tilaan, jossa ainakin kadulle näkyvää teosta on): 62.8897°N, 27.6708°E. --Paju (keskustelu) 28. syyskuuta 2018 kello 01.16 (EEST)
Kesä-heinäkuussa rakennus 2019 ollut remontissa, joten kunnollista kuvaa on vaikea ottaa. Jonkun verran Partasen & Lamusuon teosta kyllä näkyy nytkin (muutama kuva otettu), mutta odottaisin remontin valmistumista tältä osin, ennen teoksen kattavampaa tarkastelua, kuvausta ja listaamista. Ehkä voisi sopia visiitin teoksen dokumentoimiseksi paremmin. --Paju (keskustelu) 13. heinäkuuta 2019 kello 00.09 (EEST)

Lisäselvitettävää, mahdollisia lisäyksiä vuoden 1985 listauksen perusteella[muokkaa wikitekstiä]

Hakiessani tietoa eli tehdessäni taustatyötä osana Wikiprojekti:Itä-Suomen valmistelua, löysin teossarjan Finlandia: Otavan iso maammekirja osan 6 (Pohjois-Savo) sivulta 75 taulukon Kuopion veistoksia ja muistomerkkejä.[4] Sen perusteella Kuopiossa on tai on ainakin ollut joitain julkisia teoksia, joita ei aiemmin listallamme ollut. Taulukon tiedot olisivat vähentäneen turhaa haeskelua jo 2018, sillä teosten sijaintipaikka kerrotaan konkreettisemmin kuin Kuopion kaupunginmuseon teoslistassa. Seuraavia taulukon listaamia teoksia ei listallamme vielä ole, eli saadaan vähän lisäselvitettävää; joidenkin listallamme olevien teosten teostiedet poikkeavat hieman listaamistammme. Osa lienee sittemmin siirretty tai kadonnut, mutta jos ainakin osa näistä vahvistetaan ja saadaan kohdistettua, lisätään ne listallemme kesän 2019 fotosafaria varten. Ohessa selvitettävistä teoksista nimi, sijaintipaikka, tekijä ja pystytysvuosi:

 • Sadonkorjuu Harjulan sairaala (Niuvantie 4 Savilahti) Heikki Nieminen 1954 (Sama vuosi annettu saman tekijän samassa sairaalan alueella sijaitsevalle teokselle Neljä sukupolvea)
 • Kalapoika Osuusliike Kallan edessä Eino Lehtinen 1955
 • Veden pyörteitä Puijonkadun Postipankin edessä Raimo Utriainen 1965
 • Aleksis Kiven pää Kirjastotalon yläaula Väinö Aaltonen 1968 - SISÄLLÄ, mutta voisi kuvata taiteilijan/kirjaston/Aleksis Kiven artikkeliin. - Kuvattu 10/2021 (oli ala-aulassa; ei muuten ollut ainoa julkinen veistos pääkirjastossa.) --Paju (keskustelu) 3. marraskuuta 2021 kello 09.51 (EET)
Lisätty kuva teoksesta jalustoineen artikkeleihin Wäinö Aaltonen ja Aleksis Kiven patsaat ja muistomerkit. Pääkirjastosta otettu muutama sisäkuva, mutta mm. vierailuajankohtana monien kirjastonkäyttäjien vuoksi ei ryhdytty kuvaamaan kattavasti, eikä kuvattu vielä muita julkisia (yläkerran) veistoksia. --Paju (keskustelu) 5. marraskuuta 2021 kello 23.07 (EET)
Snellmanian sisäpihalla oli meneillään remontti, mutta siellä oli kaksi teosta, joista toinen lienee tämä. Mainitsen samalla, että sisäpihalle mennään Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen Snellmanian sisäänkäynnin ja sisäkäytävän käytävän kautta. Sisäkäytävällä - 10-30 metrin päässä sisäpihan ovesta - on kaksi reliefiteosta, joista on ollut puhetta aiemmin. Tavoitettavuuden osalta nämä julkisessa tilassa sijaitsevat Itä-Suomen yliopiston omistamat reliefityöt ovat yhtä laajalti nähtävillä kuin ISY:n sisäpihan teoksetkin, joten luultavasti lisään ne kuvia purkaessani listalle.--Paju (keskustelu) 13. heinäkuuta 2019 kello 00.42 (EEST)
Lea Piltin muistomerkki ei mitä ilmeisimmin ole Sankaripuistossa. Puiston haudat näyttäisivät olevan noin vuosikymmeniltä 1850-1880, tai sankarihautoja (1939-1945) tai Karjalaan jääneiden mm. Lähteen Vanha hautausmaa tarkoittanee jotain muuta kuin Hatsalan vanhaa hautausmaata, nykyistä Sankaripuistoa. Poistin luettelosta. --Paju (keskustelu) 13. heinäkuuta 2019 kello 00.42 (EEST)
Arvelu oli virheellinen, eksyttiin harhaan kun jossain dokumentissa puhuttiin Hatsalan vanhasta hautausmaasta. Vanha hautausmaa tarkoittaa esim. Kuopion ympäristön kulttuuriympäristöselvityksessä (2006) samaa kuin Kuopion Iso hautausmaa. Eli on tutkittava, onko siellä Lea Piltin muistomerkki joka ei olisi hautamuistomerkki. --Paju (keskustelu) 3. marraskuuta 2021 kello 07.32 (EET)
 • Teokset Paikka auringossa ja Aurinko Saarijärven koulu (nyk. Pohjantien koulu, Pohjankatu 2 Linnanpelto 62.9046°N, 27.6967°E Liisa Hallamaa 1979 on listalla merkitty erillisiksi teoksiksi. Nykylistastamme saa käsityksen että olisivat sama teos. Olisi hyvä varmistaa, onko koulun jollain toisella seinällä erillinen Aurinko -teos.
Eri teoksia ovat, koulun samalla seinällä tosin. Kun yhtä kuvaa, näkee toisenkin vähän matkan päässä jos päätä vähän kääntää. Molemmat kuvattu. Lisäillään kunhan ehditään.--Paju (keskustelu) 13. heinäkuuta 2019 kello 00.42 (EEST)
 • Vaihtoehtoinen teosnimi: Äiti ja lapsi polvillaan listamme teokselle Äiti lapsi sylissään (Harjulan sairaala, Niuvantie 4 Savilahti 62.8972°N, 27.6387°E Eemil Halonen 1980 (1913) )
 • Usean teoksen pystytysvuosi poikkeaa listamme vuodesta, tyypillisesti annetaan 1-3 vuotta varhaisempi vuosiluku

--Paju (keskustelu) 29. toukokuuta 2019 kello 16.55-17.40 (EEST)

Lisäksi saman teoksen Juankoskea käsittelevän luvun Nähtävyyksiä-kohdassa listataan Kansanrunoilija Pietari Väänäsen ja Runonlaulaja Lauri Väänäsen muistomerkki.[6] Maininta on Säyneisten kirkon ja Säyneisten ja Muuruveden kotiseutumuseoiden välissä, eli mahdollisesti listallemme lisättävää muistomerkkiä voisi etsiä (Juankosken) Säyneisten suunnalta? --Paju (keskustelu) 29. toukokuuta 2019 kello 19.40 (EEST)
Juankosken Kansanrunoilija Pietari Väänäsen ja runonlaulaja Lauri Väänäsen muistomerkki lisätty alustavana merkintänä taulukkoon; sijaintipaikkaa ja statusta selviteltävä vielä. --Paju (keskustelu) 13. kesäkuuta 2019 kello 16.11 (EEST)
Tämä löytyi Muuruveden (kotiseutu)museon edustalta. Samassa rivissä oli useiden muidenkin Muuruveden suuruuksien muistomerkkejä (sosiaalineuvos Hilja Maria Väänänen; ministeri, maaherra ja Maalaisliiton pj Petter Wilhelm Heikkinen; maanviljelijä, kunnallisneuvos Olli Pekka Zitting). Lisäksi Muuruveden kylätalon seinässä on Suojeluskunta, Lotta Svärd, Sotilaspoika ja Pikku-Lotta -järjestöjen yhteinen muistolaatta. Tämäkin kuvattu. Vastaava järjestöjen yhteismuistolaatta löytyy kuulemma myös Juankoskelta.--Paju (keskustelu) 10. elokuuta 2019 kello 01.49 (EEST)
Edelleen Maaningalta pitäisi katsastaa (tutkia kartta-aineistostakin löytyykö) ja mahdollisesti lisätä listallemme vastaavasti Suomen sodan muistomerkki Ruokovirran vanhan kanavan partaalta entisen Maaningan kunnan eteläosasta.[7] --Paju (keskustelu) 29. toukokuuta 2019 kello 20.02 (EEST)
Karttapaikan peruskartta-aineistoon on merkitty muistomerkin paikka. Sen perusteella tämä Suomen sodan muistomerkki sijaitsee Maaningan Tavinsalmen kylässä, Ruokovirran vanhan kanavan eteläpäässä (kaakkoisrannalla) koordinaateissa 63.10506 N, 27.33264 E.--Paju (keskustelu) 30. toukokuuta 2019 kello 05.07 (EEST)
Maaningan Suomen sodan muistomerkki lisätty taulukkoon. --Paju (keskustelu) 13. kesäkuuta 2019 kello 16.11 (EEST)
Esimerkiksi Lanun Muodonmuutoksia-teosta on Finnan mukaan käsitelty Ornamon julkaiseman aikakauslehti Muodon artikkelissa (1983) [8] Jos teos on edelleen Snellmanian sisäpihalla, sille voisi käyttää alustavasti samoja paikkatietoja ja koordinaatteja kuin teokselle Huuto aamuun / Pikku Pietari eli: Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus, laitosrakennuksen (Snellmania, Yliopistonranta 1) sisäpihalla (karttalinkki likimääräinen); Savilahti; 62.8919°N, 27.6348°E. Teos voi olla saman rakennuksen toisellakin sisäpihalla, eli saa tarkentaa aikanaan. --Paju (keskustelu) 30. toukokuuta 2019 kello 05.42 (EEST)
Lisätty taulukkoon alustavin tiedoin. --Paju (keskustelu) 13. kesäkuuta 2019 kello 16.11 (EEST)
Raimo Utriaisen Veden pyörteitä (1965; Puijonkadun Postipankin edessä) lienee saanut uuden sijoituspaikan. Kuopion kaupunki on 2017 hyväksynyt entisen Postipankin toimistokiinteistön (Puijonkatu 35) tilalle rakennettavan asuinrakennuksen kaavamuutoksen. Lisäksi Kuopion kaupungin omistaman vuokraasuntoyhtiö Niiralan Kulma Oy:n julkaisema Nikulainen-asukaslehti kertoo numeronsa 1/2013 sivulla 3 artikkelissa [9]: "Puijonkatu 35 asiakaspalveluaulaan jäi asiakkaiden ja henkilökunnan iloksi Danske Bankin omistama, Postisäästöpankin aikoinaan hankkima Raimo Utriaisen alun perin suihkukaivoveistokseksi tekemä, Orgaaninen abstraktio -veistos (1964–65)." Jos kyseessä on Veden pyörteitä -teoksen toinen nimi, niin alkujaan ulkona ollut tai sinne suunniteltu teos olisi sittemmin siirretty sisälle pankkirakennukseen ja edelleen Niiralan Kulman tiloihin. Tämän alustavan manuaalisen tiedolouhinnan perusteella teos sijaitsi nykyään SISÄLLÄ. --Paju (keskustelu) 30. toukokuuta 2019 kello 06.25 (EEST)
Lisään Heikki Häiväojan tekemän Lea Piltin muistomerkin taulukkoon listalle alustavin tiedoin, että tulisi kuvattua. Katsotaan Sankaripuistossa käynnin jälkeen, onko tämä pikemmin henkilön hautamuistomerkki kuin erillinen teos. Hautamuistomerkin kuvan voisi sijoittaa ainakin Sankaripuiston ja henkilön artikkeliin, jos ei jää tänne. --Paju (keskustelu) 13. kesäkuuta 2019 kello 16.11 (EEST)
Poistettu luettelosta. Ks. yllä, paikka epävarma, muttei Sankaripuistossa. --Paju (keskustelu) 13. heinäkuuta 2019 kello 00.42 (EEST)
Pitäisi palauttaa etsittävien listalle, mutta haku kohdistettava Kuopion Iso hautausmaan alueelle. --Paju (keskustelu) 3. marraskuuta 2021 kello 07.37 (EET)
Teoksille Paikka auringossa / Aurinko lisätty toinen koordinaattitieto. Näin huomataan tarkistaa onko koulun seinällä kaksi erillisterosta vai vain yksi kokonaisuus. (Epävarmuus pyritään selventämään kesäkuun 2019 aikana).--Paju (keskustelu) 13. kesäkuuta 2019 kello 17.31 (EEST)
Kaksi teosta siellä on. Kuvat tulossa kunhan Itä-Suomen fotosafarin muutamasta tuhannesta "ruuduista" ehtii purkaa ja rajata sopivat otokset...--Paju (keskustelu) 13. heinäkuuta 2019 kello 00.42 (EEST)

Kauppakatu 1:n muistomerkki[muokkaa wikitekstiä]

Kuopion karttapalvelun kantakartassa näkyy Matkustajasataman lähellä Kauppakatu 1:n rakennuksen pohjoispuolella (kadun puolella) muistomerkkisymboli. Tätä ei ollut listallamme. Googlen katunäkymällä rakennuksen edustalla näyttäisi olevan joku ankkuri tai vastaava "mötikkä", joka voisi olla tämä muistomerkki. Lisäsin kohteen taulukkoon nimellä "Nimetön" koordinaatteineen ja katuosoitteineen, viitteeksi linkin Kuopion karttapalveluun.--Paju (keskustelu) 13. kesäkuuta 2019 kello 18.13 (EEST)

Kauppakatu 1:n rakennuksen edessä ollut ankkuri ei liene etsitty muistomerkki. Kävin paikalla lyhyesti ja otin kuvan, mutta valitettavasti en tutkinut tai kysellyt tarkemmin. Lähistöllä on monia samantyylisiä ankkureita; ne vaikuttaisivat olevan pikemmin Kuopion satama-alueen "yleisiä" miljötä luovia elementtejä eikä yksittäisiä muistomerkkejä. Jää jatkoselvitettäväksi (kyseltäväksi Kuopion kaupungin kantakartasta vastaavilta), poistaisin tässä vaiheessa luettelosta, mutta jättäisin maininnan keskustelusivulle, kunnes lisätietoa on kaivettu.--Paju (keskustelu) 25. heinäkuuta 2019 kello 15.07 (EEST)

Tavinsalmen kuninkaankartanon muistomerkki[muokkaa wikitekstiä]

Sijainti Maaningan (aiemman) kunnantalon takapihalla. Muistomerkki siirretty paikalle 1997 (aiemmin ollut muualla), muistomerkin reliefin suunnitellut arkkitehti Kaj Michael. Lähde: Reijo Valta (18.6.2010) Tavinsalmen kuninkaankartanon muistomerkki. Alustavat koordinaatit nykyisen Kuopio Infon Maaningan asiointipisteen takapihalta (katuosoite Maaningantie 32, 71750 Maaninka), jonne Karttapaikka näyttää muistomerkkisymbolia. Koordinaatit: 63.1550 N, 27.3012 E.--Paju (keskustelu) 28. kesäkuuta 2019 kello 22.59 (EEST), OK

Lisätty taulukkoon.---Paju (keskustelu) 28. kesäkuuta 2019 kello 23.17 (EEST)
Hienoa, että lisäsit muistomerkin, mutta jokaisesta kohteesta ei ole tarkoitus kertoa keskustelusivulla. Sen lisääminen luetteloon riittää.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 28. kesäkuuta 2019 kello 23.55 (EEST)

Entisen Kuopion lääninsairaalan alueen muistomerkki tai patsas[muokkaa wikitekstiä]

Varmentaessani Valkeisenlammen itärannan hietikolla olevan Kevät-veistoksen paikkatietoja huomasin Kuopion karttapalvelun kantakartta-aineistossa toisen muistomerkkisymbolin noin 65 m Kevät-veistoksesta luoteeseen, koordinaateissa 62.8899 N, 27.6658 E. Tämä menee jo Hatsalan kaupunginosan puolelle, vaikka Kevät-veistos on Kuopion Haapaniemen kaupunginosan alueella. Tuntematon muistomerkki/veistos näyttäisi ilmakuvan (epävarmaa näkyykö työtä, mutta ilmakuva muistomerkkisymbolin kohdasta kuitenkin) ja peruskartta-aineistonkin mukaan olevan Sairaalakatu 2:n rakennuksen pihapiirissä; muistaakseni tuossa taisi olla osa sairaala-aluetta "Valkeisen sairaala" (otin RKY-luetteloon kuuluvasta aiemman Kuopion lääninsairaalasta ja naapurirakennuksista muutaman kuvan). Ennen kuin / Samalla kun uutta kohdetta harkitsee lisättäväksi listalle ja selvittää mikä muistomerkki tai patsas sijainnista löytyy, täytynee tarkistaa, onko alueelle yleistä pääsyä.--Paju (keskustelu) 13. heinäkuuta 2019 kello 02.04 (EEST)

Kävin heinäkuun puolivälissä paikalla eli Valkeisen sairaalan pihalla. Paikalla oli melko äskettäin (vuoden-parin sisään) kaadettu pusikoitunutta kasvistoa ja tasoitettu maata konevoimin. Paikalla ei tässä vaiheessa ollut mitään muistomerkkiä tai patsasta. Toisaalta aiemman Kuopion lääninsairaalan alueella oli yleisemminkin menossa muutos/korjaustyöt, jolloin mahdollinen muistomerkki tai patsas on voitu siirtää kunnostettavaksi tai tilapäiseseen suojaan. Johtopäätös näillä eväillä, tässä vaiheessa: ei lisättövää kohdetta, mutta voisi selvittää mitä paikalla on ollut (kaupungin kantakartan tietojen mukaan).--Paju (keskustelu) 25. heinäkuuta 2019 kello 14.59 (EEST)

Suojeluskunta- yms talon muistolaatta Juankoskella?[muokkaa wikitekstiä]

Pohjana fotosafarin aikana Muuruvedellä vastaavan laatan äärellä kuulemani, kotiseutuyhdistyksen aktiiveilta kuulemani suullinen maininta, kerrottiin että Juankoskelle(kin) on samankaltainen laatta kiinnitetty kuin Muuruvedellä dokumentoimani. (Kuopion Muuruveden muistomerkeistä ja -laatoista osa vielä purkamatta tätä kirjoittaessani).--Paju (keskustelu) 31. elokuuta 2019 kello 00.43 (EEST)

Tiedustelin asiaa Juankosken kirjastosta. Sieltä virkailija Anna-Liisa Neuvonen ystävällisesti varmisteli kysymystäni edelleen Kulttuurihistoriallisen seuran puheenjohtajalta (Marja-Sisko Pihl), ja vastauksen mukaan Juankosken keskustaajamassa ei ole tiedossa aiemman suojeluskunta- ja Lotta Svärd-talon muistolaattaa. (Sen sijaan löysin asiaa itse penkoessani Nilsiän kirkon naapurista vuonna 2003 muistolaatalla varustetun entisen suojeluskuntatalon, jonka lisäsin jo lähteistettynä nimikkeeksi).--Paju (keskustelu) 25. heinäkuuta 2020 kello 05.35 (EEST)

Lukuisia lisäyksiä Suomen muistomerkit -teossarjan osasta XI (Vanha Kuopion lääni)[muokkaa wikitekstiä]

Tästä Suomen muistomerkit -kirjasarjan osateoksesta (2000) löytyy runsaasti lisättävää, luettelosta uupunutta. Muutaman pienemmän kunnan jo täydensin. Nykyisen Kuopion osalta olen katsonut vasta kaksi Kuopioon liitettyä pitäjää (Karttulan ja Vehmersalmen), ja molemmista löytää lisätietoja olemassaolevista nimikkeistä, ja uusia nimikkeitä. Karttulan osalta tein lisäykset. Vehmersalmen ja muun Kuopion täydentäminen jää toiseksi tai useammaksi rupeamaksi. Johtopäätös on myös, että teossarjan sopiva(t) osa(t) kannattaa katsoa mahdollisten täydennystarpeiden varalta ennen mahdollisia tulevia kuvausmatkoja ja fotosafareita.--Paju (keskustelu) 11. syyskuuta 2019 kello 02.56 (EEST)

Pohjois-Savon merkittävien kulttuuriympäristöjen dokumentaatio lähteenä[muokkaa wikitekstiä]

Kirjaan välihuomiona muistiin, että oheisista Pohjois-Savon kulttuuriympäristöjen julkaisuista löytyisi stabiili lisälähdeviite useisiin luettelon nimikkeisiin.

--Paju (keskustelu) 19. heinäkuuta 2020 kello 01.48 (EEST)

Lisättävää[muokkaa wikitekstiä]

Eli Kuopion taidemuseon huhtikuun 2020 listauksessa (pdf) (sivuilla 6 ja 9) kiinnitin huomiota veistosten, reliefien ja mosaiikkien osalta nimikkeisiin:

 • 1. Ken Hiratsuka, s. 1959, Katkeamaton viiva, 1995, graniitti, halk. 112 cm, Kuopion kaupungin kokoelma, Valtuustotalon sisäpiha; eli osoite: Suokatu 42, Hatsalan kaupunginosassa, koordinaatit (suuntaa-antava, sisäpihalle): 62.894°N, 27.6697°E. Jos Itä-Suomen yliopiston sisäpihan teokset hyväksytään listalle, samoin tulee hyväksyä Kuopion kasarmialueen kulmilla olevan valtuustotalon sisäpilalla oleva teos, olettaen että päivisin sinne pääsee tutustumaan?
 • 2. Jaakko Himanen, Hunaja, 2019, metalli, akryylihartsi, Kuopion kaupungin kokoelma, Hiltulanlahden koulu; Sormulantie 6, Hiltulanlahden kaupunginosassa, 62.8073°N, 27.6125°E, OK
 • 3. Kaisu Koivisto, Hyönteisten tanssi, 2019, metalli, Kuopion kaupungin kokoelma, Kuikkalammen päiväkoti, Saaristokaupunki; julkisivuteos ilmeisesti näkyvissä päiväkodin kotisivulla, Kaivannonlahdenkatu 27, Lehtoniemen kaupunginosassa, 62.8598°N, 27.699°E, OK
 • 4. Aimo Hoffrén (suunnittelija), G-piste, diabaasi ja graniitti, 2001, Geologian tutkimuskeskuksen Itä-Suomen yksikkö, Neulaniementie 5 (toisinto Espossa olevasta veistoksesta GTK:n pihassa. Kiviseppäartesaanityö/Joensuun oppimiskeskus/Pekka Parkkinen ja Juha Kettunen.); GTK:n Kuopion toimipaikan sisäänkäynnin edessä, Savilahden kaupunginosassa, 62.8913°N, 27.6272°E, OK
Lisäsin näihin kohteisiin osoitteet ja koordinaatit (Kuopion karttapalvelun ja Karttapaikan avulla), ja vien listalle jonkin ajan kuluttua niin tulevat viikolla Kuopiossakin liikkuessani paremmin kuvatuiksi. Seuraavaksi katson löytyykö listauksen muistomerkkiosuudesta uutta. --Paju (keskustelu) 27. heinäkuuta 2020 kello 01.17 (EEST)
Nämä neljä lisätty taulukkoon. Lisäksi sama lähde (s. 9) mainitsee Moottoritien tekijöiden muistomerkin, joten senkin taulukkoon & pois tietojen etsimislistalta, vaikka parempi lähde olisi paikallaan. Muistomerkkiosuudessa ei ollut uutta.--Paju (keskustelu) 27. heinäkuuta 2020 kello 01.57 (EEST)
Tilanne syyskuun 2020 loppupuolella: Kuopion nimikkeet kuvattu parin poikkeuksin, kuvat tulossa syys-lokakuussa (kunhan ehdtittän purkaa). Edellä listattua Ken Hiratsukan Katkeamatonta viivaa (1995) ei kuitenkaan vielä ole yritetty kuvata. Rauhanmerkki-teosta ei elo-syyskuun 2020 kierroksilla myöskään yritetty hakea. Tarkempi teoskuvaus voisi auttaa paremmassa kohdistamisessa. --Paju (keskustelu) 25. syyskuuta 2020 kello 00.24 (EEST)

Roland Östermanin muistokivi[muokkaa wikitekstiä]

Suomen metsänhoidon ystävien seuran aikakauskirja Tapiossa julkaistiin 1932 sivulla 291 artikkeli metsänhoitaja Roland Östermanin muistokiven paljastuksesta Kuopion Karhonsaaressa. Artikkeli digitoinuna täällä.--Svallis (keskustelu) 15. elokuuta 2021 kello 19.52 (EEST)

Luultavasti olen muistokiven joskus muinoin nähnyt. Täytyy lisäillä taulukkoon karkeilla koordinaateilla että huomaa paremmin suunnitella etsimistä, tai käydä ensin katselemassa saaresssa. En käynyt Karhonsaaressa tänä vuonna. --Paju (keskustelu) 24. lokakuuta 2021 kello 18.36 (EEST)
Lisään täydentävää tietoa: Karhonsaaren historian sivulla on valokuva, jossa muistokivi saattaa olla. Tämä voisi auttaa muistokiven sijainnin kohdentamisessa, koska saaressa ei montaa rakennusta ole. Toisaalta KLYY:n (Kuopion luonnon ystäväin yhdistys) väkeä tietäen, voisihan heiltä muistomerkin kuntoa ja kohdistusta kysellä (yhteystiedot). Saaren kartta löytyy Kuopion kaupungin julkaisemasta esitteestä.--Paju (keskustelu) 24. lokakuuta 2021 kello 22.36 (EEST)

Viitteet[muokkaa wikitekstiä]

 1. Hatsalan koulun ruokala
 2. Rakentamismääräyskokoelma uudistui - ruokala-akustiikkaa kehitetään uusin ohjeistuksin
 3. Pohjois-Savon arkkitehtuuriopas: Itä-Suomen hovioikeus
 4. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, (ISBN 951-1-08662-6, viitattu 29 toukokuuta 2019), s. 75 Kuopion veistoksia ja muistomerkkejä (Osa 6: Pohjois-Savo)View and modify data on Wikidata
 5. Sankaripuisto. Sankarihautausmaa, Hatsalan hautausmaa Kuopion evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä, kuopionseurakunnat.fi. Viitattu 29.5.2019.
 6. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, (ISBN 951-1-08662-6, viitattu 29 toukokuuta 2019), s. 44 Juankoski - Nähtävyyksiä (Osa 6: Pohjois-Savo)View and modify data on Wikidata
 7. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, (ISBN 951-1-08662-6, viitattu 29 toukokuuta 2019), s. 86 Maaninka - Nähtävyyksiä (Osa 6: Pohjois-Savo)View and modify data on Wikidata
 8. Taidetta julkisiin tiloihin / Tuula Puisto Muoto 4(1983) : 4, s.66-69.
 9. Niiralan Kulman toimisto on muuttanut ja saanut huipputaidetta asiakkaiden iloksi Nikulainen 1/2013 s. 3, Niiralan Kulma Oy

Etsitään teostietoja ja lähteistystä[muokkaa wikitekstiä]

Kuopion Pitkälahdessa, Pitkälahden ABC:ltä etelään Matkuksen kauppakeskukseen johtavan vanhan Valtatien 5 varrella, on muistomerkki, jossa on kahdeksan valtatien rakentamiseen tai ainakin siihen liittyvään päätöksentekoon osallistuneen johtajan "kullattuja" kämmenenjälkiä nimilaattoineen. Kansalaisen karttapaikan mukaan tämä vanha valtatieosuus tunnetaan nykynimeltään Vitostienä. Muistomerkin otsikkoteksti ja yhden kämmenjäljen nimilaatta ovat poissa, proput paikallaan, muiden kämmenenjälkien alapuolella on yhä messinkiset nimilaatat. Mukana ovat esimerkiksi Tielaitoksen pääjohtaja Joukko Loikkasen ja Kuopion kaupunginjohtaja Kauko Heurun kämmenenjäljet. Näiden henkilöiden artikkelien perusteella muistomerkki ajoittuu 1990-luvulle, jonnekin vuosien 1990–1996 väliselle ajalle. Pitkälahden ohittava moottoritieosuus ehkä jostain Kuopion Särkiniemen seudulta etelään Hiltulanlahdelle avattiin vuonna 1994, joten muistomerkillä voisi olla liityntää tähän tienrakennukseen. Muistomerkistä tarvittaisiin tarkempaa tietoa, ainakin lähteistetty nimi ja julkaisuvuosi. Löytyisikö Tielaitoksen Pohjois-Savon piiriin pirauttamalla, jostain viitostien historiikista tai valtatien taideteosten tai muistomerkkien esittelystä tai vastaavan kautta?? Savon Sanomien arkistosta? Apu puuttuvien tietojen jäljityksessä ja täsmentämisessä on tervetullutta! Oheen liitän hetken kuluttua pari kuvaa muistomerkistä. Toisen kuvan vasemmassa ylälaidassa näkyy nykyisen valtatien 5 (moottoritien) katuvalaisimia.--Paju (keskustelu) 18. kesäkuuta 2020 kello 14.20 (EEST)

Lisäsin 2 kuvaa. --Paju (keskustelu) 18. kesäkuuta 2020 kello 14.35 (EEST)
Kuopion taidemuseon keväälle 2020 päivätty teoslistaus mainitsee tämän nimellä Moottoritien rakentajien muistomerkki. Siirrän päätaulukkoon, kun saatiin ensilähde (lehdistöstä voisi löytyä tarkempaa tietoa Kuopion moottoritien historiaa tutkimalla).--Paju (keskustelu) 27. heinäkuuta 2020 kello 02.13 (EEST), eli OK
 • Lisäsin maininnan kolmesta Muuruveden kotiseutumuseon etupihalta löytyneestä muistomerkistä. Aiheenaan kaksi kunnallisneuvosta ja yksi ministeri/maaherra/puolueen pj. Nämä kuvattu, mutta kaipaavat lähteistystä. --Paju (keskustelu) 18. heinäkuuta 2020 kello 22.06 (EEST)
Lisäsin kuvat vaikuttajille, ja yhdelle löytämäni lähdeviitteen. Siirrän lähteistetyn päätaulukkoon. --Paju (keskustelu) 27. heinäkuuta 2020 kello 00.07 (EEST)
 • c:User:Onkivesj on ladannut syyskuussa 2021 (23 September 2021) Commonsiin oheisen valokuvan Tawastien ja Schmidtien muistomerkin muistolaatasta Maaningan hautausmaalta (Maaningan kirkon lähistöltä). Valokuvan koordinaattien perusteella sijainti olisi hautausmaan itäosassa. Olen itse etsiskellyt (jo täyden päivän Ylä-Savossa kuvia urakoituani, aika uupuneena) Tawastin muistiomerkkiä eräänä kesäiltana 2020 saman hautausmaan länsi- ja pohjoisosista, parisenkymmentä minuuttia tuloksetta kierrellen. Luetteloartikkelissa jo olevan viitteen mukaan kyseessä on "Tawast-Schmidtin suvun muistomerkki" Hautamuistomerkki Maaninka hautausmaa 7.7.2002, Aulin Rimm.[1] Toisessa lähteessä muistomerkin ajankohta poikkeaa vuodella: 7.7.2001, samassa lähteessä todetaan taiteilijan menehtyneen loppuvuodesta 1999.[2] Teoksen valokuvassa on taiteilijan puumerkki ja vuosiluku (1999), joten sukupuuta esittävä muistolaatta lienee syytä tulkita taideteoskuvaksi, siirtää fiwikiin, ja varustaa taideteosmallineella. Koska lähde antaa vuosiluvuksi 2002 (tai 2001), voinee se tulkita julkistamisajankohdaksi, ja teoksessa olevan vuosiluku laatan tai sen muotin tekoajaksi (ei voi olla myöhempi, taiteilija menehtyi tuona vuonna). Kun kuvatiedosto on talletettu asiallisesti fiwikiin, voi alustavan kirjauksen ohesta poistaa, aluksi on siis Commonsissa olevaan taideteoskuvaan linkitettynä (josta kadonnee tekijänoikeusrikkomuksena). --Paju (keskustelu) 3. marraskuuta 2021 kello 00.23 (EET) - Tämä OK.
 • c:User:Onkivesj on ladannut syyskuussa 2021 (7 September 2021) Commonsiin myös valokuvan Kuopion sokeainkoulun muistolaatta (c:File:Muistolaatta Kuopion sokeainkoulu.jpg). Taulukoin tämän kuvan alkuvaiheessa alle odottamaan lähteistystä. Valokuvan koordinaattien ja Kuopion karttapalvelun perusteella punatiilisen (Kuopion karttapalvelun rakennustietojen mukaan vuodelta 1898 olevan) rakennuksen osoite olisi Vuorelankatu 5 ja kaupunginosa olisi Linnanpelto. Puuttuu ainakin muistolaatan julkaisuvuosi ja kelvollinen lähdeviite. --Paju (keskustelu) 3. marraskuuta 2021 kello 04.20 (EET)
 • Sama taho on ladannut syyskuussa 2021 (1 September 2021) Commonsiin myös valokuvan Kuopion konepajan muistomerkki (c:File:Konepajan_muistomerkki.jpg). Taulukoin myös tämän kuvan alle odottamaan lähteistystä. Valokuvan koordinaattien ja Kuopion karttapalvelun perusteella VR:n Kuopion konepajan muistomerkin kaupunginosa olisi Linnanpelto, osoitteesta en heti ole varma. Puuttuu ainakin muistomerkin julkaisuvuosi ja kelvollinen lähdeviite. --Paju (keskustelu) 3. marraskuuta 2021 kello 05.28 (EET)
Uudelleenkuvasin tämän ja varmistin koordinaatit (osoitteen). Täydennän ehtiessäni.--Paju (keskustelu) 6. elokuuta 2022 kello 03.15 (EEST)
 • Lisäsin oheen Haapaniemen kaupunginosan Hermanninaukiolta toiseksi teokseksi alkujaan luulemani ja sellaisena dokumentoidun tiilireliefiteoksen. Siitä saadun palautteen mukaan tämä saattaisi olla syntynyt opiskelijan opinnäytetyönä. Tekijää, vuotta ja teosnimeä sekä lähdettä kaivataan. --Paju (keskustelu) 5. marraskuuta 2021 kello 02.20 (EET)
Julkinen teos (nimi) Paikka Alue Kartalla (coord) Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Petter Wilhelm Heikkisen muistomerkki lähde? Muuruveden kotiseutumuseon piha, Muuruvedentie 24 Juankoski, Muuruvesi 63.0158°N, 28.203°E 2006 P. V. Heikkisen muistomerkki - 2006 - Muuruveden kotiseutumuseon edusta, Muuruvedentie 24 - Muuruvesi - Kuopio.JPG
Olli Pekka Zittingin muistomerkki lähde? Muuruveden kotiseutumuseon piha, Muuruvedentie 24 Juankoski, Muuruvesi 63.0157°N, 28.2029°E 2012 Olli Pekka Zittingin muistomerkki - 2012 - Muuruveden kotiseutumuseon edusta, Muuruvedentie 24 - Muuruvesi - Kuopio.JPG
Kuopion sokeainkoulun muistolaatta lähde? Kuopion sokeainkoulun (läntisimmän rakennuksen, Kuopion kaupungin rakennustunnus 297-11-52-1-5) seinä, Vuorelankatu 5 Linnanpelto 62.899°N, 27.6878°E ? Muistolaatta Kuopion sokeainkoulu.jpg
VR:n Kuopion konepajan muistomerkki lähde? ? Linnanpelto 62.899°N, 27.7004°E ? Konepajan muistomerkki.jpg
Tiilireliefiteos (2-puoleinen) lähde? Hermanninaukio Haapaniemi 62.881°N, 27.6811°E ? ? Veijo Tuomainen - Herman Saastamoisen muistomerkki (1) - 2000 - Hermanninaukio, Haapaniemi - Kuopio.jpg
Ohje: Jos löydät tiedot ja ne ovat selvillä lähteineen, täydennä ne taulukkoon. Täytetyn taulukkoosion voi sitten siirtää varsinaiseen artikkeliin sopivaan paikkaan. Tiedot ja niiden lähteen voi kirjata myös tähän alle, jolloin muut wikipedistit voivat hoitaa jatkotoimet. Myös kuvatiedosto voidaan uudelleennimetä teostietojen selvittyä. --Paju (keskustelu) 17. syyskuuta 2018 kello 00.52 (EEST)
Tallensin tuon Tawast Smidt sukujen muistolaatan kuvan tänne fi wikiin, vaihdoin sen taulukkoon ja laitan Commonsin kuvalle poistopyynnön.--Htm (keskustelu) 3. marraskuuta 2021 kello 00.42 (EET)
Kiitos! Samalta kuvaajalta on Commonsissa toinenkin taideteoskuva (Pentti Papinahon Siilinjärven kirkon sankarimuistomerkin "Sankariuurna" (pronssiveistos, 1957), tiedosto c:File:Siilinjärven kirkko 102.jpg). Tämä kuva on eri suunnasta kuin mikä Siilinjärven teoslistassa jo on. Voisi silti tallettaa fiwikiin ja sijoittaa vaikka taiteilijan artikkeliin, jossa kuvaa työstä ei vielä ole. Kolmas kuva (lisätty listalle Keskustelu:Luettelo Siilinjärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä) lienee tulkittavissa - taideteoksen tummuuden (ei pääkohde valoituksellisesti) ja viemän kuvaosuuden vuoksi - sallituksi rakennuksen julkisivukuvaksi (?). Tuosta teossijainnin mainiosti kertovasta valokuvasta voisi hätätilassa rajata taideteoskuvan Siilinjärven luetteloon, vaikka erikseen kuvaamalla saisikin oleellisesti edustavamman kuvan. Mieluiten kirjaisin ehkä sen veistoksen teostietojen selvittyä kuvattavaksi nimikkeeksi. --Paju (keskustelu) 3. marraskuuta 2021 kello 04.20 (EET)
Papinahon teoksen valokuva tallennettu fi-wikiin ja Pentti Papinaho -artikkeliin.-- Siilinjärven Tarinaharjun sairaalan edustan teos on Raimo Utriaisen Huilupoika, lisäsin Siilinjärven luetteloon, lähde on [1]. --Htm (keskustelu) 3. marraskuuta 2021 kello 19.58 (EET)
Waude, mikä tietotoimisto. Hienoa työtä tältäosin. Onko mielipidettä: Lisätäänkö nuo ylläolevat kuvatut muistolaatat jo Kuopion taulukkoon, vaikkei niillä vielä ole lähdettä? Nuo kaksi Muuruveden muistolaattaa ovat kuvaamiani; parille vieressä olleelle muistolaatalle oli lähteet, mutta näitä ei samoissa teoksissa mainittu. En ole vielä hakenut lähteitä paikallishistoioista, -lehdistä tai kansallisbibliografioista tai muualta; jotain mainintoja saattais löytyä. Olli Zitting oli kansanedustaja ja kunnallisneuvos, P. V. Heikkinen kansanedustaja ja maaherra.--Paju (keskustelu) 5. marraskuuta 2021 kello 01.45 (EET)
Olen löytänyt joskus kuvausretkillä jonkun muistomekin tai laatan ohikulkiessani, kuvannut ja vienyt taulukkoon. Muistomerkistä tai -laatasta käy yleensä ilmi, minkä/kenen muistoksi se on pystytetty, ja olen niitä vienyt taulukkoihin. Valokuva todistaa, että muistomerkki on olemassa ja lähteen löytyminen on vain ajan kysymys. Kyllä ne minusta voi taulukkoon laittaa, saa muutaman silmäparin lisää katselemaan niitä ja mahdollisesti tulee lisää tietoa ja jopa lähteitä. Joku paikallinen asukas voi tuoda tärkeää infoa, kun sattuu näkemään jotain tuttua Wikipediassa. -- Htm (keskustelu) 5. marraskuuta 2021 kello 07.47 (EET)
Joo, 1,5 viikkoa sitten kuljin sekä kävellen että nelipyöräisellä alle 200 metrin päästä noista kahdesta Linnanpellon muistolaatasta, ja jos olisivat olleet silloin taulukossa, ehkä olisin käynyt katsomassa löytyykö lisättävää... Männistön päiväkodin luona en sen aukiollessa käynyt, jäi sen paikan tuoreiden teosten dokumentointi myöhempään kertaan. No uusi reissu mahdollisella/illa kuvaus/tiedonhakupäivillä (jos karanteenit sallivat, nytkin lähipiirissä) on edessä vielä marraskuussa ja hartaasti toivon, että silloin olisi plussaa (lumetonta) ja suht kuivaa. --Paju (keskustelu) 5. marraskuuta 2021 kello 23.33 (EET)

Puistoluettelo[muokkaa wikitekstiä]

Olisi perusteltua tehdä myös artikkeli Luettelo Kuopion puistoista. Siellä voisi olla jotakin tietoa puistoista ja niissä olevista merkittävimmistä kohteista. --Aulis Eskola (keskustelu) 28. heinäkuuta 2020 kello 08.09 (EEST)

Olen aika pidättyväinen erilaisten luetteloartikkelien suhteen. Puistoja on niin monentasoisia kymmenistä ellei sadoista pienistä puistikoista (huom. liitetyt pitäjät, ei vain Kuopion keskusta-alue) laajoja usean puiston ja mittavien rakennusalueiden sisältävään Kuopion kansalliseen kaupunkipuistoon. Sen järviosuutta kuljin joskus meloenkin ennen kuin puistoa oli olemassakaan ("Kuopionniemen kierto"). Pitäjäkeskuksissa keskeinen metsikkö polkuneen täyttää monia kaupunkimaisemman puiston tehtäviä ja ansaitsee yhtä hyvin esillepanon. (Alkuviikolla etsin esimerkiksi Karttulan Pörönmäeltä yhden huippuravurin muistomerkin). Pikemmin useammasta puistosta ja samoja rooleja osin hoitavasta metsiköstä voisi laittaa oman artikkelin alulle (muutama vasta aloitettu, kymmeniä parannusehdotuksia tiedossa) ja niihin koota tärkeimmät veistokset, muistomerkit ja miljön rakennukset. Vai onko kesäpaviljonki tärkeämpi kuin laavu, suihkulähde merkittävämpi kuin näköala- tai lintutorni, tallaako puistokäytävä luontopolun tai lenkkeilyradan yli? Kasvistoa (paikallista ja vierasperäistä), luonnon- ja keinovesiaiheitakin sopii kuvata, jos kattavan kuvauksen haluaisi. --Paju (keskustelu) 25. syyskuuta 2020 kello 00.38 (EEST) + 00.58 (EEST)
Mitenkään kattavia luetteloita noista ei yritetäkään tehdä. Ajatus on esitellä merkittävimpien puistojen kautta kaupungin puistokulttuuria ja -historiaa lähinnä suurien vanhojen keskustojen alueilla. Kaikenmoisia sangen merkityksettömiä ulkoilualueita ei ole tarkoituskaan listata, kuten luettelossa mainittua. Yksittäisten puistojen merkittävyyttä pitäisi arvioida myös lähteiden kautta - ei siis ole tarkoitus listata kaikkia käytännössä kartalla olevia puistoja. --Aulis Eskola (keskustelu) 25. syyskuuta 2020 kello 09.02 (EEST)

Kuopioon tuoretta ja tulossa olevaa julkista taidetta[muokkaa wikitekstiä]

Kuvattu, kuva ja teosnimi tulossa.--Paju (keskustelu) 6. elokuuta 2022 kello 03.12 (EEST)
Kuvattu, kuva tulossa.--Paju (keskustelu) 6. elokuuta 2022 kello 03.12 (EEST)

--Paju (keskustelu) 18. heinäkuuta 2021 kello 20.12 (EEST)

Koulun piha pahasti keskeneräinen, teosta ei ollut ainakaan 4.8.2022.
 • Päivitystä taulukkoon: + Karhonsaaren nimike, Männistön päiväkodin kaksi nimikettä, alustavat koordinaatit yms. Ainakin graafisen betoniin tehdyt teokset ovat elokuussa 2021 avatussa pk:ssa.--Paju (keskustelu) 24. lokakuuta 2021 kello 23.03 (EEST)

--Paju (keskustelu) 15. heinäkuuta 2022 kello 05.45 (EEST)

eli oheen lisätään (täydennys kesken) tulevia/olevia teoksia taulukkomuodossa:

Julkinen teos (nimi) Paikka Alue Kartalla (coord) Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Graafisen betonin piirrokset [3] Männistön päiväkoti, Männistönkatu 13 (useilla julkisivun pinnoilla) Männistö 62.9°N, 27.7086°E Kolehmainen, MarkkuMarkku Kolehmainen sekä 8-vuotiaat Ines Mikkonen, Ellen Sipilä ja Vuokko Takalo. 2021
Teos pääsisäänkäynnin yhteydessä [3] Männistön päiväkoti, Männistönkatu 13 Männistö 62.9001°N, 27.7088°E Liutu, JarkkoJarkko Liutu 2021
Roland Östermanin muistokivi [4][5], koordinaatit epävarmoja (arvattu vuoden 1947 ilmakuvaa apuna käyttäen) Laivarannasta pihaan johtavan tien vieressä (entisellä, vuoden 1932 nurmikentällä), Karhonsaari Ranta-Toivala, Karhonsaari 62.9371°N, 27.7693°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 10.7.1931
Huu-Ha [6][7][8] Niiralan koulun meluaita, Huuhankatu 2 Niirala 62.8934°N, 27.6637°E Isorättyä, TeijaTeija Isorättyä ja Isorättyä, PekkaPekka Isorättyä 2022, syksyyn mennessä
Valoa kohti [9][10] Nilsiän pelastusasema, Valkeiskylä 3 (paikkalinkki suuntaa-antava) Nilsiä 63.215°N, 28.059°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 11.5.2022

Lähteet[muokkaa wikitekstiä]

 1. Muistomerkkejä Savon kielen seura ry.. Viitattu 2.11.2021.
 2. Lassi Koponen: Historiaa (alaotsikko Muistomerkit. Artikkeli julkaistu kuvitettuna Joutavilla jottae se tietättää - pdf-julkaisun sivuilla 10-17 otsikolla Näin se lähti alkuuns. Sisäpiiritietoa. Tässä versiossa on myös kuvia muistomerkeistä) Savon kielen seura ry.. Viitattu 2.11.2021.
 3. a b Jarkko Liutulta prosenttitaideteos Männistön uuteen päiväkotiin 6/2021. kuopiontaidemuseo.fi. Viitattu 24.10.2021.
 4. Muistokiven paljastus metsänhoitaja Roland Östermanille Suomen metsänhoidon ystävien seuran aikakauskirja Tapio, nro 13-14 - heinäkuu 1932, s. 291-292, via digi.kansalliskirjasto.fi. 1.7.1932. Viitattu 24.10.2021.
 5. Historia, s. 1 (muistokivi taitaa olla kuvassa?) karhonsaari.fi. Viitattu 24.10.2021.
 6. Teija ja Pekka Isorättyän veistos on valittu Niiralan koulun prosenttitaideteokseksi /2021. kuopiontaidemuseo.fi. Viitattu 15.7.2022.
 7. Teosehdotukset Kuopion Niiralan koulun uutta prosenttitaideteosta varten julkistettu 1.6.2021. julkinentaide.fi. Viitattu 15.7.2022.
 8. Iikka Taavitsainen: Niiralan koulu saa peruskorjauksen yhteydessä Huu-Ha-nimisen taideteoksen (Tilaajille) 16.6.2021. julkinentaide.fi. Viitattu 15.7.2022.
 9. Nilsiän uuden pelastusaseman prosenttitaideteos on julkistettu 1x.5.2022. kuopiontaidemuseo.fi. Viitattu 15.7.2022.
 10. Nilsiän uuden pelastusaseman avajaisten fb-kuvasarjan valokuva 11.5.2022