Wikiprojekti:Itä-Suomi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Projektin kohdealue ahtaasti tulkittuna. Myös Etelä-Karjala ja Kainuu voidaan katsoa osaksi itäistä Suomea.

Wikiprojekti Itä-Suomi pyrkii parantamaan Itä-Suomesta kertovia artikkeleita. Se tekee yhteistyötä useiden muiden projektien kanssa. Kohdassa "Ajankohtaista" voi kysyä pieniä paikallistuntemusta vaativia asioita.

Projektiin voi osallistua kuka tahansa, eikä luetteloiden täydentämiseen tarvitse ilmoittautua.

Kunta-artikkeleihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esikuvana Lapinjärvi

Ajankohtaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Onko Ilomantsissa kaksi Väinämöinen-patsasta, vai onko sama siirretty terveyskeskukselta Kalevalaseuran talolle ?

Laajempia tehtäviä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Varpaisjärvi: ei kuvia Commonsissa.
 • Outokumpu, kuvitusta !
 • Tervo, Pielavesi, Keitele jne. vain vesistöjen ja / tai kirkon kuva Commonsissa. Kuvitusta lisää!
 • Monet artikkelit ovat suppeita ja niissä on hyvin vähän lähteitä, joistakin puuttuu myös osioita. katso Artikkelit kokojärjestyksessä
 • Itä-Suomen entiset kunnat ja kylät. Entiset kunnat, joita usein kutsutaan pitäjiksi, ovat monet sisällöllisesti ja kuvitukseltaan hyvin vaatimattomalla tasolla. Kylien kohdalla kehitystarve on vielä suurempaa, isoistakin kylistä (joukossa lienee jokunen taajamakin, vaikka usein kyläasutus on harvempaa), puuttuu artikkeli ja kuvitus täysin.
 • Entisistä kunnista vaikkapa pohjoissavolaiseisen Varpaisjärven valokuvasaldo 23.9.2018 Commonsissa oli puhdas 0!
 • Kuvitetut väitteet tyyliin "Tervon kunnan ABC, joka on Tervon kaupallinen sydän." edustavat kunta-artikkelien tilaa, kertovat kulttuurihistoriallisesti merkittävämpien kohteiden (kirkkoja, kouluja, seurantaloja, kunnantaloja, terveyskeskuksia, muinaismuistoja, yms) kuvituksen ja artikkelien tarpeesta monen itäsuomalaisen seudun alueella. Toki ajankuva on tuokin. Isojen kuntien tai kaupunkien safarien kylkeen voisi ottaa yhden tai muutaman pienemmän kunnan. Wikipediakoulutuksissa voisi kapea-alaisemman ja valmiiksi osallistujille autoriaarisesti lusikoitavan taidepainotuksen sijaan tai rinnalla ottaa esille paikallisen kulttuurihistorian laajemmin ja alueellisemmin, esimerkiksi yhteistyössä alueellisten kulttuurihistoriallisten museoiden (Savonlinnan maakuntamuseo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo , Pohjois-Karjalan museo), maakuntaliittojen (Etelä-Savon maakuntaliitto 1.; Pohjois-Savon liitto 2.; tai Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 3.), maakunnallisten kylien kattojärjestön, yliopistojen maakuntasuuntautuneiden osakuntien ja/tai vastaavien tahon kanssa.--Paju (keskustelu) 23. syyskuuta 2018 kello 15.18 (EEST)
 • Wikimerkittävät itäsuomaiset henkilöt. Tällä saralla riittäisi paljon tekemistä, enkä tässä tarkoita SM-tason tai eri sarjojen urheilijoita... Kunnanjohtajat, suurimpien yritysten johtajat, tunnetuimmat toimittajat, taiteilijat, suurten kulttuurilaitosten johtajat, tieteilijät. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston professoreista on huomattavasti harvemmin artikkeleita kuin esimerkiksi Helsingin yliopiston, Turun yliopiston tai Aalto-yliopiston vastaavasti wikimerkittävistä tieteilijöistä. Tällä on seurausvaikutus: piilossa olevia wikimerkittäviin tieteilijöihin otetaan esimerkiksi median puolelta harvemmin yhteyttä... Aiheetta on esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston rehtori tuonut esille. --Paju (keskustelu) 20. toukokuuta 2019 kello 16.53 (EEST)
 • Lähestämistä voisi systematisoida kaikkia itäsuomalaisia kuntia ja entisiä kuntia määräajoin kuvaavalla tilannetaulukolla tai vastaavalla. Tämä ehkä vuoden 2019 Wikimedian projektikohteeksi? Tavoitteeksi voisi ottaa, että syksyllä 2019 kaikista kunnista (entisistä kunnista) olisi esimerkiksi viisi valokuvaa Commonsissa. Useamman kunnan fotosafareita voisi järjestää tämä tavoite silmälläpitäen; patsasprojektin ja Wiki Loves Monuments -kohteita mukaan samoille matkoille...
 • Maakunta- ja paikallishistorioita, osa saatavissa digitaalisessa muodossa: löytyy esimerkiksi Savon historia, osat I-VI
 • Elokuun kuvitustalkoiden innostamana tilasin maanmittauslaitokselta ilmakuvan Tuusniemen keskustasta. Aika kiva. en ole ladannut commonsiin kun ei tuo Attribution-FI-NLS-1.0 -mallineen käyttö ollut ihan selvää - onko "Tämän mallineen käyttö sijoittaa sivun tai tiedoston luokkaan Category:Images requiring attribution" ihan OK? --Tappinen (keskustelu) 14. elokuuta 2019 kello 18.29 (EEST)

Luetteloita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita projekteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]