Luettelo Lappeenrannan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Lappeenrannan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Lappeenrannan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Lappeenrantaan on liitetty Lauritsalan kauppala ja Lappeen kunta vuonna 1967, Nuijamaan kunta 1989, Ylämaan kunta 2009 ja Joutsenon kaupunki 2010.

Lappeenrannassa on kymmeniä yksin kaupungin omistamia patsaita ja muistomerkkejä, näiden lisäksi tulevat vielä esimerkiksi seurakuntien muistomerkit. Kaupungin metsissä on muistolaattoja. Sodan kauhut ja kärsimykset leimaavat kaupungin patsaita.[1]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta). Luettelossa on 232 kohdetta.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
12. divisioonan esikunnan muistolaatta[2] Ravattilan koulu, Penttiläntie 635 61.0677°N, 28.5398°E 2006
14. kaatuneitten evakuointikeskuksen muistolaatta Lappeenrannan Kylpylaitos, päädyssä oven kupeessa; Ainonkatu 17 61.0614°N, 28.19°E
3. hevossairaalan muistolaatta Kasarmikatu 9 61.0609°N, 28.1741°E
32. rajakomppanian muistomerkki Kälveläntie 400 60.8761°N, 28.1538°E
42. rajakomppanian (42. RajaK) jatkosotaan 1941 lähdön muistomerkki[3] Sunila, Vanha Viipurintie 908 60.9914°N, 28.3184°E Lappeenranta Sunila 42 RajaK muistomerkki.jpeg
5. armeijakunnan esikunnan muistolaatta[4] Entisen pappilarakennuksen seinä, Pappilantie 3 60.7986°N, 28.0118°E
Adolf Ehrnroothin kabinetin muistolaatta Mannerheiminkatu 11 Joutseno 61.0596°N, 28.1734°E 2009
Aittakosken (Aittokosken) patterin muistomerkki[5][6] Metsässä noin 600 m Rautakoskentieltä pikkutietä koilliseen, lähellä Uutelaa; lähin osoite Rautakoskentie 30 Ylämaa 60.8336°N, 28.2027°E
Asuntomessujen muistokilpi Kanavansuun koulu, ylätalon seinä; Tukkimiehenkatu 1 61.0802°N, 28.2774°E
August Sunisen muistomerkki Torpanpellonkatu 8 61.052°N, 28.1083°E
Blenheim BL-133:n muistomerkki[7] Metsän reunassa, noin 100 m Helppääntieltä kaakkooseen; Helppääntie 95 60.7994°N, 27.8094°E
Enkeli (Reikäenkeli)[1][8] Lauritsalan kirkon puistikko Lauritsala 61.0706°N, 28.2578°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1960
Ensimmäisen sotilaskodin muistolaatta Lappeenrannan Seurahuone, Raastuvankatu 3 61.0592°N, 28.1823°E
Evakko-muistolaatta Pulsan rautatieasema, Pulsan Aseman tie 23 Lappee 60.9274°N, 27.973°E 2018
Fokkerin maahansyöksyn muistomerkki Polun varrella, lähin osoite Pihlajankaari 7 Joutseno 61.1229°N, 28.4772°E
Folland Gnat -muistomerkki Lentokentäntie 37 61.0407°N, 28.1409°E 2017
Hirvi ja karhu vaakunakahvilla[9] Tapanaisen talo, Kirkkokatu 9. Muraali tuhoutunut talon purkamisen yhteydessä tammi-huhtikuussa 2014.[10][11] Hakanen, JukkaJukka Hakanen 2012
Honkalahden kenttäsairaalan muistolaatta[2] Honkalahden päiväkoti, Honkalahti; Tallikuja 12 Joutseno 61.129°N, 28.486°E 2002
Hubertusseuran muistomerkki[12] Lentokentän ja vt6 eteläpuolella metsäalueella 61.0371°N, 28.1453°E 1951
Huntukiven muistolaatta (Kirkkokivi)[2] Metsässä Ruhanaisentien ja Rantatien välissä, lähin osoite Ruhanaisentie 11 Joutseno 61.1287°N, 28.5172°E 1989
Hyrrä-liittymä[13] Myllymäenkatu 34 61.0412°N, 28.2186°E Tolonen, HannuHannu Tolonen ja Veijovuori, AnneAnne Veijovuori
Hämeen ratsurykmentin muistomerkki[8] Rakuunamäki, Väinö Valveen katu 8 Leiri 61.06°N, 28.178°E Toivonen, JussiJussi Toivonen ja Koistinen, KeijoKeijo Koistinen 1973
Iisakin kirkon pylväiden muistolaatta Ylämaan kivikylän vieressä oleva nurmikkoalue, Kivikyläntie Ylämaa 60.7904°N, 28.011°E
Itsenäisyyden 50-vuotisjuhlametsikkö Tassiantie 9 Nuijamaa 60.9589°N, 28.5376°E
Jalkaväenkoulutuskeskus 3 muistomerkki Puistossa, Väinö Valveen katu 2 61.0584°N, 28.1734°E
Jatkosotaan lähdön muistomerkki ("Isänmaan puolesta")[14] Ylämaan kirkon edustan puisto, Koskentie 4 Ylämaa 60.7984°N, 28.0074°E 1979
Joutsenon entisten kirkkojen muistolaatta[2] Joutsenon nykyisen kirkon takaseinän syvennys, Penttiläntie 1 Joutseno 61.1176°N, 28.5078°E Puustinen, ReinoReino Puustinen
Joutsenon ensimmäisen kunnalliskodin muistomerkki[2] Vesikkola, yksityispihassa; lähin osoite Vesikkolantie 653 Joutseno 61.1091°N, 28.6155°E 2008
Joutsenon hautausmaan aidan muistolaatta Joutsenon hautausmaa, Papinraitti 10 Joutseno 61.117°N, 28.5079°E
Joutsenon hautausmaan perustamisen muistomerkki[2] Joutsenon hautausmaa, Papinraitti 10 Joutseno 61.1179°N, 28.5059°E
Joutsenon pitäjäkivi 380v[15] Joutsenon kirkon vieressä, Penttiläntie 1 Joutseno 61.1178°N, 28.5084°E 2019
Joutsenolaisen teollisuustoiminnan muistomerkki[2] Pitäjänmuseon pihamaa, Soljantie 2 Joutseno 61.1192°N, 28.5096°E 2008
Joutsenon veteraanipuisto[3][2] Lintukangas, Keskuskatu 18 (kadun vastakkainen puoli) Joutseno 61.1169°N, 28.495°E 1994 Joutseno veteraanipuisto.jpeg
Joutsenon yhteiskoulun muistolaatta[2] Honkalahden päiväkoti, Honkalahti; Tallikuja 10 Joutseno 61.129°N, 28.4859°E 2008
JP 6:n muistomerkki[8] Rakuunamäki, Väinö Valveen katu 2 Leiri 61.0584°N, 28.1744°E 1983 Jääkäripataljoona 6 muistotaulu.JPG
JR 1:n kokoontumisen muistolaatta Hotelli Patria, Kauppakatu 21 61.0611°N, 28.1842°E
JR 4:n muistomerkki[8] Sankarihautausmaan sivuportin luona, Kauppakadun ja Oksasenkadun kulmauksen lähellä Keskus 61.0572°N, 28.1873°E Ahjopalo, ReinoReino Ahjopalo 1981 2526. JR4 memorial Lappeenranta.jpg
Jukolan viestin 1964 muistomerkki Vesikkola, lähin osoite Vesikkolantie 653 Joutseno 61.1092°N, 28.6149°E 2014
Jukolan viestin 1989 muistomerkki Myllymäen laskettelukeskus, mäentöyrään päällä; Myllymäentie 83 Joutseno 61.1135°N, 28.5901°E 2014
Justitia[16] Etelä-Karjalan oikeustalon pääsisäänkäynnin viereinen ikkuna, Raatimiehenkatu 19 Peltola 61.058°N, 28.1914°E Moisander, JuhanaJuhana Moisander 2020
Jääkäripataljoona 1 muistokyltti Lappeenrannan kaupunginarkisto, Kehruuhuoneenkuja 4 61.0667°N, 28.1819°E 2001
Jääkäri Ståhlbergin muistomerkki[2] (Majuri Kaarlo Stålbergin muistomerkki) Karsturanta, Papinkiventie 197 Joutseno 61.1365°N, 28.5062°E Pitkäpaasi, ErkkiErkki Pitkäpaasi (reliefi) 1965
Kaatuneiden evakuointikeskuksen 1939-1940 (KEK IAK) muistolaattalähde? Myllykallionkatu 5 Myllymäki 61.0404°N, 28.2086°E 2015 Kaatuneiden evakuointikeskus mlaatta.jpg
Kaatuneitten evakuointikeskus (KEK)[2] Ravattila, Lipiäläntie 201 Joutseno 61.0716°N, 28.5611°E 2004
Kaatuneiden ratsuväen miesten muistokivi[8] Rakuunamäki Leiri 61.06°N, 28.1749°E 1946
Kalkinlouhinnan muistomerkki[17] Simolantie 12 61.0455°N, 28.1789°E 1998
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[8][18] Keskus 61.0573°N, 28.1891°E 1955 Lappeenranta. Monument to the dead in Karelia 2013.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[8][18] Lepoharjun hautausmaa, Ilottulantie 21 Lauritsala 61.0717°N, 28.2563°E 1954
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[19][2] Joutsenon uusi hautausmaa, Lappeentie Joutseno 61.118°N, 28.5068°E Puustinen, ReinoReino Puustinen 1958
Karjalaisten hävittäjälentäjäritarien muistomerkki[8][18] Ratsumestarin kentän itäpäädyssä Leiri 61.0516°N, 28.1782°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 2004
Karjalan tykistörykmentin muistomerkki[20] Entisen varuskunta-alueen puisto, Väinö Valveen katu 4 61.0586°N, 28.1761°E Matilainen, ErkkiErkki Matilainen 1985 Kenttätykistörykmentti 2, 3 ja Karjala muistomerkki.JPG
Kaukaan kuoro[21] Kiertoliittymä Hallituskadun ja Asemakadun risteyksessä, Hallituskatu 35 61.0727°N, 28.2642°E Lempinen, JoukoJouko Lempinen 2018
Kaukaan pommitusten muistokivi Lepolan hautausmaan pääportin oikealla puolella, Lepolankatu 11A 61.0587°N, 28.2151°E
Kaunis Veera[22][18] Rantapuisto Keskus 61.0613°N, 28.1872°E Hirvelä, MarkkuMarkku Hirvelä 2020
Kauskilan kalmiston muistoristi ja alttari Kauskilan Kappelinmäki, Kauskilantie 68 Lappee 60.9822°N, 28.1605°E 2010 Kappelinmäen kalmisto Lappeenrannassa 2017 01.jpg
Kauskilan Kappelinmäen muistomerkki[23][24] Kappelinmäki, Kauskilantie Lappee, Kauskila 60.9774°N, 28.1603°E 1965
Kehruutyttö[25] Kehruuhuoneen edusta, Kristiinankatu 20 61.0669°N, 28.1828°E Kuorttinen, PerttiPertti Kuorttinen 2017
Keisarinlaiturin muistolaatta Satamatie 9 61.0672°N, 28.1874°E
Keisarin talon muistolaatta Sosiaaliviraston toimipiste, Kirkkokatu 1 61.0605°N, 28.1875°E
Keltun muistomerkki Lähin osoite Kalervonkatu 46 61.0541°N, 28.2028°E 2016
Kenttäsairaalan muistolaatta, Hietamäentalo[2][26] Hietamäentalo, Stockmakari, yksityispihassa; Haukilahdentie 475 61.1258°N, 28.4103°E 2002
Kenttäsairaalan muistolaatta, Konnunsuo[2] Konnunsuon vankilan kirkko-sairaalarakennus vankila-alueen koillisosassa, Läykänkuja 53 Joutseno 61.0318°N, 28.5527°E
Kenttäsairaalan muistolaatta, Leppälän koulu[2] Leppälän koulu, Penttiläntie 1127 61.0424°N, 28.6055°E 2002
Kenttäsairaalan muistolaatta, Tapiola[2] Entinen Tapiolan emäntäkoulu, Vanhala-rakennus; Rantatie 354 Joutseno 61.1429°N, 28.5406°E 2002
Kenttäsairaalan muistolaatta, Yläpappila[2] Yläpappila, Yläpappilantie 40 Joutseno 61.1344°N, 28.4989°E
Kentälle jääneet lappeelaiset Lappeenrannan sankarihautausmaa, hautausmaan sisäänkäynnin vieressä; Kauppakatu 49 61.0563°N, 28.1884°E
Keväthyppyjä[8][18] Voisalmen koulun piha, Tyysterniementien varrella Pallo–Tyysterniemi 61.0699°N, 28.1549°E Louhisto, AnttiAntti Louhisto 2009 (1967)
Kirjailijareliefi[27][2] Joutsenon kirjaston seinä, pääsisäänkäynnin vieressä; Keskuskatu 2 Joutseno 61.1181°N, 28.5026°E Puustinen, ReinoReino Puustinen
Kirjatien kenttäsairaalan muistolaatta[2] Entinen kulkutautisairaala, Kirjatie 14 Joutseno 61.1267°N, 28.4855°E 2002
Kirkkotien muistolaatta Nikolain vallit, Mannerheiminkatu 1 (karttalinkki likimääräinen) 61.0599°N, 28.1807°E
Kissamies[28] Virastotalon alaosa, Kirkkokatu 16 61.0573°N, 28.1897°E Pukki, LeenaLeena Pukki 2019
Kivimonumentti[29] Valoveistos järven rannassa Pikisaaressa, Rantakatu 6 kohdalla 61.0711°N, 28.1775°E Alonen, KariKari Alonen
Kolme alasinta[8] Luukkaantorin läheisyydessä Lauritsala 61.0715°N, 28.26°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1967
Konnunsuon keskusvankilan ”Evakkokello”[2] Konnunsuon keskusvankila, huoltorakennuksen edessä; Läykänkuja 53 (karttalinkki likimääräinen) Joutseno 61.0306°N, 28.5507°E
Korvakas[30][31] Vapaudenaukio–Paasikivenpuisto (paikkalinkki likimääräinen) Peltola 61.0585°N, 28.1945°E Anttinen, TiiuTiiu Anttinen 2016
Kulkukissat[32] Virastotalon alikulku, Kirkkokatu 16 61.0573°N, 28.1896°E Pukki, LeenaLeena Pukki 2020
Kultapossupuiston muistolaatta Puistossa Rantaniitynkatu 4 kohdalla 61.0489°N, 28.1254°E 1983
Kurjet[33][18] Lappeen kirkon edustalla Keskus 61.0584°N, 28.1876°E Filén, EmilEmil Filén 1949
Kurjet[34] Tiuruniemen sairaalan piha, Tiuruniementie 250 Joutseno 61.1944°N, 28.6734°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1964
Kähärilän kenttäsairaalan muistolaatta[2] Kähärilän entinen koulu, Partalantie 890 61.062°N, 28.494°E 2002
Kämärän taistelun muistomerkki[8][18] Maasotakoulun alueella, puistikossa Lentokenttä 61.0542°N, 28.1654°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1949 ja 1974
Lallukan hautamuistomerkki[18] Kauppakadun lounaispuolella, lähin osoite Savonkatu 1 61.0525°N, 28.192°E Halonen, EmilEmil Halonen
Lappeen ja Lappeenrannan entisen kirkon muistomerkki[8] Ratsuväkimuseon lounaispuolella, Kristiinankatu 2 Linnoitus 61.0641°N, 28.1832°E 1949 Lappeen ja Lappeenrannan entisen kirkon muistomerkki.jpg
Lappeen keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon muistomerkki[23][24] Kappelinmäki, Kauskilantie Lappee, Kauskila 60.977°N, 28.1596°E Ruoppa, TimoTimo Ruoppa 2010
Lappeenrannan ilmailun muistomerkki[8][18] Ratsumestarin kentän itäpää Leiri 61.0518°N, 28.1795°E Salmela, EeroEero Salmela 1978
Lappeenrannan ilmapommitusten muistotammi ja -laatta[35] Rautatieasemalla asemarakennuksen itäpuolella pysäköintialueen reunassa, Ratakatu Reijola 61.0484°N, 28.1958°E 2017 Rautatieaseman ilmapommitukset 1944.jpg
Lappeenrannan linnoituksen 30-vuotisen restauroinnin muistoreliefi[8][18] Ratsuväkimuseon pohjoisseinällä, Kristiinankatu 2 Linnoitus 61.0643°N, 28.1835°E Härkönen, VilhoVilho Härkönen 2006 Lappeenrannan linnoituksen 30-vuotisen restauroinnin muistoreliefi by Viho Härkönen.JPG
Lappeenrannan suojeluskunnan muistolaatta Raatihuone; Raastuvankatu 7 61.0596°N, 28.1861°E 2013
Lappeenrannan taistelun muistomerkki[8][18] Kristiinankadun varrella, Linnoitukseen noustessa Linnoitus 61.0628°N, 28.1839°E 1818, 1924, 1949 2511. Lappeenranta. Monument to battle for Villmanstrand.jpg
Lappeenrannan työväentalon muistolaatta Snellmaninkatu 12 61.057°N, 28.1837°E
Lappeenranta-kehykset[36] Rantapuisto, lähin osoite Ainontie 10 61.0614°N, 28.1883°E Nieminen, AnttiAntti Nieminen ja Poutanen, SamuliSamuli Poutanen 2019
Lappeen vaakuna[37] Lappeen kirkkopuisto, Kirkkokatu 11 61.0581°N, 28.1886°E 2020
Lastentarhan muistolaatta Peltolan päiväkoti, Väinölänkatu 3 61.0539°N, 28.1928°E
Lauritsalan ensimmäisen kirkon muistolaatta Seurakuntakodin seinä, Hallituskatu 15 Lauritsala 61.0707°N, 28.2558°E
Lauritsalan ensimmäisen sahan muistolaatta Sahan rakennuksen seinä, Puuportintie Lauritsala 61.0757°N, 28.2491°E
Lauritsalan kauppalan poikien muistomerkki Puistossa, lähin osoite Itsenäisyydenkatu 11 Lauritsala 61.0717°N, 28.2592°E 2016
Lauritsalan kirjaston reliefi Lauritsalan kirjasto, sisäänkäynnin vieressä; Hallituskatu 22 61.0724°N, 28.2611°E
Leirikirkon muistomerkki[8] Vanhan kentän vieressä Leiri 61.0548°N, 28.1806°E 1978
Lempiälän koulu kenttäsairaalana -muistolaatta Lempiälän koulu, Lempiäläntie 39 61.0247°N, 28.4015°E
Lempiälän sotavankien hautamuistomerkki Sotavankien hautausmaa (Nro 4), lähin osoite Laivatie 2 61.0311°N, 28.4092°E
Lentolaivue 12:n muistoreliefi[2] Kivisaarentie 954, Kivisaari Konnunsuo 61.0299°N, 28.4653°E Veijalainen, OlaviOlavi Veijalainen 1997 Lentolaivue 12n muistoreliefi by Olavi Veijalainen.JPG
Lentolaivue 24:n muistoreliefi[2] Joutsenon opisto, Pöyhiänhovin seinä; Pöyhiänniementie 2 Joutseno 61.1341°N, 28.4853°E Veijalainen, OlaviOlavi Veijalainen 1997
Lentorykmentti 3 komentopaikan muistolaatta Kareliatalon seinä, Marssitie 21 61.0544°N, 28.1569°E
Lentäjien muistomerkki[2] Tyrmisellä Lentäjäntien läheisyydessä (karttalinkki likimääräinen) Joutseno 61.1247°N, 28.4799°E
Lions 100 vuotta Puistossa Valtakadun varrella, lähin osoite Imatrantie 13 61.0614°N, 28.2096°E 2017
Loma-asuntomessujen muistomerkki Asuntomessualue, Pärtynpellontie 1 Joutseno 61.1971°N, 28.687°E
Lotta[1][18] Kirkkokadun ja Raastuvankadun kulma Kylpylä 61.06°N, 28.1883°E Sailo, NinaNina Sailo 1985 Lotta Lappeenranta.JPG
Lukija[30][31] Vapaudenaukio–Paasikivenpuisto Taikinamäki 61.0586°N, 28.1937°E Nieminen, AnttiAntti Nieminen 2016
Lykken (Onni)[8] Kaukaan tehtaiden virkailijakerhon puistikko Kaukas 61.0656°N, 28.2272°E Tegner, RudolfRudolf Tegner 1962 (1900)
Lyseon muistolaatta Lönnrotinkatu 3 61.0585°N, 28.1811°E
Maailman luterilaisen liiton amerikkalaisen komitean muistolaatta Nuijamaan kirkon seinä, Tassiantie 9 Nuijamaa 60.9594°N, 28.5379°E
Matti Simanaisen muistomerkki[2] Kurenmäentie 4 Joutseno 61.1721°N, 28.7051°E 2005
Menshikovin kivi, vanhan Saimaan kanavan muistokivi[38] Mälkiän sulun alue Mälkiä 61.0724°N, 28.3035°E Deneis, I. A.I. A. Deneis 1857 Menshikovin kivi 2.JPG
Meton Suomi 100 vuotta -metsä Vilkorontie 60.9636°N, 27.9957°E 2017
Mielipaikka-muistolaatta Halkosaaren paviljongin rantakallio, lähin osoite Ainonkatu 37 61.0666°N, 28.189°E 2017
Montolan nuorisoseuran muistomerkki Nuorisoseuran talon edusta, Myllyntie 46 61.0282°N, 28.0835°E
Muuttolinnut[1][18] Lappeenrannan kaupungintalon aukiolla Peltola 61.0568°N, 28.191°E Toiviainen, JoukoJouko Toiviainen 1983 2533. Lappeenranta. Monument Migratory Birds 1.jpg
Myrsky[39][2] Joutsenon kirjaston vieressä, Keskuskatu 2 Joutseno 61.1179°N, 28.502°E Puustinen, ReinoReino Puustinen 1979 Myrsky veistos.jpg
Myrän muistomerkki[2] Hiirentie 228 60.9675°N, 28.6254°E 2006
Nikolain vallien muistolaatta Nikolain vallit, Mannerheiminkatu 1 (karttalinkki likimääräinen) 61.0599°N, 28.1806°E
Nordkalk[9] Hakanen, JukkaJukka Hakanen 2017
Norppa[8][18] Kävelykatu Oleksilla Keskus 61.0584°N, 28.1861°E Pääläinen, MainiMaini Pääläinen 1997
Nuijamaan 1918 sankarivainajien muistomerkki[40] Nuijamaan kirkon vieressä, Tassiantie 9 Nuijamaa 60.9598°N, 28.5377°E 1920
Nuijamaan ensimmäisen kirkon muistomerkki Nuijamaan kirkon eteläpuolella, Tassiantie 9 Nuijamaa 60.9591°N, 28.538°E
Nuotio-liittymä[13] Myllymäenkatu 12 61.0403°N, 28.1994°E Tolonen, HannuHannu Tolonen ja Veijovuori, AnneAnne Veijovuori
Näkötornin muistolaatta Nikolain valleilla, Mannerheiminkatu 1 61.0603°N, 28.1813°E
Paavo Korhosen muistomerkki[2] Joutsenon kirjaston pohjoispuolella etupihalla, Keskuskatu 2 Joutseno 61.1182°N, 28.5028°E Puustinen, ReinoReino Puustinen 2000
Pallon kivi[8] Vanhapuisto Linnoitus 61.0619°N, 28.1823°E 1968 Pallon kivi muistolaatta.jpg
Parkkarilan työväenyhdistyksen muistomerkki Pekosenpuisto, Kaukaankatu 10 61.0634°N, 28.2242°E
Peltipoliisi[41] Snellmanin- ja Koulukadun kiertoliittymä Keskus 61.0586°N, 28.1822°E Nieminen, AnttiAntti Nieminen 2015
Peltolan poikien muistomerkki Lähin osoite Takojankatu 1 61.0564°N, 28.1987°E 2014
Pitäjänrajamerkki Joutseno – Jääski[2] Penttiläntie Joutseno 61.0267°N, 28.6612°E 1984[42] Pitäjänrajamerkki Joutseno – Jääski.jpg
Poliisin muikut[43][44] Lappeenrannan poliisitalon julkisivu ja edusta, Villimiehenkatu 2 C[45] Peltola 61.0574°N, 28.1913°E Isorättyä, TeijaTeija Isorättyä ja Isorättyä, PekkaPekka Isorättyä 2021
Pontuksen kaivannon muistomerkki[8][46] Muukontie Mälkiä 61.0788°N, 28.3111°E 1957 Pontuksen kaivanto 2017 03.jpg
Portinnotkon muistomerkki[47][48] Nurmelantie 340 60.6682°N, 27.9622°E Nikunen, LauriLauri Nikunen 1996
Portti[8] Vanhapuisto Linnoitus 61.0621°N, 28.1832°E Toikka, AnteroAntero Toikka 1998 Portti by Antero Toikka.JPG
Possuliittymä[13] Myllymäenkadun, Hanhijärvenkadun ja Myllärinkadun risteys, Myllymäenkatu 28 61.0399°N, 28.2127°E Tolonen, HannuHannu Tolonen ja Veijovuori, AnneAnne Veijovuori
Pulsan aseman muistolaatta 1870 Pulsan rautatieasema, Pulsan Aseman tie 23 Lappee 60.9274°N, 27.9731°E
Punavankimuistomerkki[8] Kulttuurihistoriallisen museon kulmalla Linnoitus 61.0671°N, 28.1838°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1980 Punavankimuistomerkki by Erkki Kannosto Lpr.JPG
Purje, Menneiden sukupolvien muistomerkki[8] Keskuspuistossa, lähellä Lappeen kirkkoa Keskus 61.0578°N, 28.1888°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1974
Puunjalostusmuistomerkki Puistossa, lähin osoite Itsenäisyydenkatu 15 Lauritsala 61.0704°N, 28.2606°E 2006
Rajajääkäripataljoona 1 muistomerkki[49] Vastapäätä Pätärin talomuseota, Mätöntie 36 Ylämaa 60.7719°N, 27.9298°E 2001
Rajavartioston muistolaatta, Leino[50] Myttyläntie 111 Ylämaa 60.771°N, 28.1093°E
Rajavartioston muistolaatta, Väkevälä[50] Väkeväläntie 400 Ylämaa 60.6933°N, 28.0038°E
Rakuunakivi[51] Keskuskenttä, lähin osoite Mannerheiminkatu 9 61.0602°N, 28.1749°E
Rakuuna-muistolaatta ja -teos 1[52] Valtakatu 10 61.0574°N, 28.1751°E Parkkari, JormaJorma Parkkari 2015
Rakuuna-muistolaatta ja -teos 2[52] Valtakatu 12 61.0575°N, 28.1762°E Parkkari, JormaJorma Parkkari 2015
Rakuunapatsas[1][18] Pusupuisto Linnoitus 61.0624°N, 28.1837°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1982 Rakuunapatsas.jpg
Rauhan hautausmaan perustamisen muistokivi Rauhan hautausmaa, Tiuruniementie 24 (karttalinkki likimääräinen) 61.1843°N, 28.6995°E
Rautatieaseman pommitusten muistokivi Ristikankaan hautausmaa, Lavolankatu 17 61.0439°N, 28.1744°E
Ravattilan koulun kenttäsairaalan muistolaatta[2] Ravattilan koulu, Penttiläntie 635 61.0677°N, 28.5399°E
Rikkihappo- ja superfosfaattitehtaat Oy:n pääkonttorin muistolaatta Sosiaaliviraston toimipiste, Kirkkokatu 1 61.0607°N, 28.1871°E
Rikkihappotehtaan muistolaatta Konttorin seinä, Tukkikatu 7 61.0672°N, 28.1653°E
Ritari Kirpun muistomerkki[53] Ylämaan kirkon edustan puisto, Koskentie 4 Ylämaa 60.7986°N, 28.0074°E 1998
Rutolan sahan punaleskien muistomerkki[54] Torppakyläntie 177 61.0348°N, 28.0594°E 2003
Rynnäkkötykkiprikaatin muistomerkkilähde? Eiskolantie12 Joutseno 61.0971°N, 28.5174°E 2017 303. Rynnäkkötykki prikaatin mmerkki.jpg
Saimaan kanava 150 vuotta - keisarien kivet[55][18] Mälkiän sulun alue Mälkiä 61.073°N, 28.3027°E Rönkönharju, TapioTapio Rönkönharju 2006 Saimaan k 150 keisarien kivet.JPG
Saimaan kanavan muistomerkki[56][18] Mälkiän sulun alue Mälkiä 61.0721°N, 28.3034°E Puustinen, ReinoReino Puustinen 1968 Saimaan kan raken mm.JPG
Salpalinjan Voisalmen muistokivi Voisalmentie 4 61.0765°N, 28.1503°E 1983
Sana Mobilitas (Terve liikunta, Terveyttä liikunnasta tai Elsa)[2][57][2] Puistossa Lappeentien ja terveyskeskuksen välissä Joutseno 61.1157°N, 28.5036°E Puustinen, ReinoReino Puustinen 1989
Sotilaan rukous[58][2] Joutsenon kirkon sankarihautausmaa Joutseno 61.117°N, 28.5073°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1949 Joutseno sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki "Jaettu pitäjä"[8][18] Tassiantie 9 Nuijamaa 60.9597°N, 28.5378°E Toiviainen, EskoEsko Toiviainen 1956 Nuijamaan sankaripatsas.jpg
Sankarimuistomerkki, Ylämaa[59] Ylämaan kirkon sankarihautausmaa Ylämaa 60.7989°N, 28.0072°E Hovi, MikkoMikko Hovi 1956 Ylämaa sankarimuistomerkki.JPG
Seppelöidyt äidit[60] Ristikankaan kappeli, ulkoseinällä Kesämäki 61.046°N, 28.1755°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1960 Seppelöidyt äidit by W Aaltonen.JPG
Simolan ilmapommitusten muistolaatta Simolan vesitornin seinä, Vesitornintie 52 60.9086°N, 28.1562°E
Simolan ilmapommitusten uhrien muistokivi Lappeenrannan sankarihautausmaa, Kauppakatu 49 61.0564°N, 28.1895°E
Simolan pommituksen uhrien muistomerkki[61] Lepolan hautausmaa, Lepolankatu 11A (karttalinkki likimääräinen) 61.059°N, 28.2173°E
Sotainvalidien muistomerkki Sankarihautausmaa, Kauppakatu 49 61.0576°N, 28.1884°E 2004
Sotakorvauslaiturin muistokyltti Lähin osoite Satamatie 13 61.0692°N, 28.1866°E
Sotaorpo[1][62][63] Sankarihautausmaan vierellä, Kauppakadun puolella Keskus 61.0571°N, 28.1874°E Honkanen, JuhaniJuhani Honkanen 2012 2527. Lappeenranta. A memorial to of war orphans1.jpg
Sotaorpojen muistomerkki ja muistopuu Sankarihautausmaa, Kauppakatu 49 61.0573°N, 28.1885°E 2004
Sotasairaalan muistolaatta Rauhan alue, Vipelentie 3 Joutseno 61.1928°N, 28.6922°E
Sotavankien hautamuistomerkki 1 Sotavankien hautausmaa (Nro 1), Korkea-Ahon tienhaaran lähellä; lähin osoite Lentokentäntie 62 61.0363°N, 28.1301°E
Sotavankien hautamuistomerkki 2 Sotavankien hautausmaa (Nro 2), Valtatie 6:n varrella; lähin osoite Pilotinkatu 10 61.0409°N, 28.1616°E
Sotavankien hautamuistomerkki 3 Sotavankien hautausmaa (Nro 3), Lentokentän ja vt6 eteläpuolella metsäalueella 61.0381°N, 28.1516°E
Sotaveteraanien muistomerkki Lepolan hautausmaa, Lepolankatu 11A 61.0585°N, 28.2169°E
Sotilaspoikien muistomerkki Taikinanmäki, Lappeenrannan vesitornin kupeessa, Valtakatu 55 61.0594°N, 28.1982°E
Sten Suvion muistokivi Radan varrella, Kesolantie 32 Joutseno 61.124°N, 28.5015°E
Suojeluskunnan ja Lottaruokalan muistolaatta Lappeenrannan Seurahuone, Raastuvankatu 3 61.0592°N, 28.1824°E
Suojeluskuntatalon muistolaatta, Joutseno[2] Nuorisotalo Rientolan seinä, Kesolantie 9 Joutseno 61.121°N, 28.5074°E 1944
Suojeluskuntatalon muistolaatta, Ylämaa[64] Ylämaan nuorisotalo, Ylämaantie 2995 Ylämaa 60.8019°N, 28.0041°E
Suomen rakuunarykmentin muistolaatta Kasarmin seinä, Väinö Valveen katu 4 61.059°N, 28.1753°E
Suomen ratsuväen muistomerkki[65] Lappeenrannan kirkon puisto Pallo–Tyysterniemi 61.0597°N, 28.1801°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1963 Finnish cavalry memorial 2017 02f.jpg
Suomi 75 -muistokivi Kaukaan koulu, Parkkarilankatu 41 61.0591°N, 28.2333°E
Suru ja Usko tulevaisuuteen[66][18] Sankarihautausmaa Keskus 61.0565°N, 28.189°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen
avustajana Reino Puustinen
1951 Lappeenranta. Monument Memorial Grief and Faith in the Future. 1951f.JPG
Talvisodan sankarien hautamuistomerkki[2] Rauhan hautausmaa, Tiuruniementie 24 (karttalinkki likimääräinen) Joutseno 61.1843°N, 28.6996°E
Talvisotaan lähdön muistolaatta Sormuskiven kyljessä (kirkon läheisyydessä); Tassiantie Nuijamaa 60.9601°N, 28.5399°E
Talvisotaanlähdön veteraanikivi[58][2] Siunauskappelin edusta, Lappeentie 1 Joutseno 61.1182°N, 28.5071°E Puustinen, ReinoReino Puustinen 1981 Veteraanikivi Joutseno.JPG
Teräksinen fuuga[8] Marianaukiolla asuin- ja liikerakennuksen seinässä[67] Keskus 61.0586°N, 28.1872°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 2017 (1965)
Tiedonvälitys[8] Lappeenrannan teknisen korkeakoulun rakennuksen ulkoseinä, Yliopistonkatu 34 Skinnarila 61.0644°N, 28.0939°E Aspinen, HeikkiHeikki Aspinen 1977 Tiedonvälitys by Heikki Aspinen.JPG
Tiuruniemen 43. sotasairaalan muistolaatta[2] Tiurun sairaala, Tiuruniementie 250 (karttalinkki likimääräinen) Joutseno 61.1943°N, 28.6726°E
Tiuruniemen kenttäsairaalan muistolaatta[2] Tiurun sairaala, Tiuruniementie 250 (karttalinkki likimääräinen) Joutseno 61.1945°N, 28.6726°E
Tiuruniemen sotasairaalan muistolaatta Tiurun sairaala, Tiuruniementie 250 (karttalinkki likimääräinen) Joutseno 61.1944°N, 28.6726°E
Tohveli[30][31] Vapaudenaukio–Paasikivenpuisto (paikkalinkki likimääräinen) Peltola 61.0586°N, 28.1944°E Anttinen, TiiuTiiu Anttinen 2016
Toimi Juvosen muistomerkki[68][2] Metsässä noin 200 m Kiukkaantieltä luoteeseen, lähin osoite Kiukkaantie 48 (karttalinkki likimääräinen) Joutseno 61.1242°N, 28.559°E 2004
Torjuntavoiton muistomerkki Lappeenrannan lentokentän edusta, Lentokentäntie 21 61.0437°N, 28.1568°E
Tulevaisuuden kuusi Lauritsalan ydinkeskustan puisto, lähin osoite Itsenäisyydenkatu 13 61.0712°N, 28.2599°E 2017
Tuolta Saimaanrannalta[28] Kaupungintalon alakerran betoniseinä, Kirkkokatu 13 61.0564°N, 28.1902°E Musaka, TuaTua Musaka 2019
Tuntemattomien sankarivainajien muistomerkit Lappeenrannan sankarihautausmaa, Kauppakatu 45 61.0565°N, 28.1881°E
Tuohimäen kaiverrukset (Nikolai I:n ja Aleksanteri II:n kallioon hakatut nimet)[69] Pystysuora Saimaan kanavan etelärannan kallio vanhan Tuohimäen sulun kohdalla; lähin osoite pohjoisrannalla Tuohimäentie 31 61.0529°N, 28.3707°E Deneis, I.A.I.A. Deneis
Tyhjän sylin muistokivi Ristikankaan hautausmaa, Lavolankatu 17 61.045°N, 28.1755°E
Tykistökoulun muistomerkki[8] Rakuunamäki Leiri 61.0583°N, 28.1763°E 1963 2504. Monument of Artillery School, Lpr.jpg
Työ ja tasa-arvo[2] Joutsenon keskuspuisto, lähin osoite Keskuskatu 16 Joutseno 61.1171°N, 28.4958°E 2007
Upseerikerhon tammet ja muistolaatta Upseeritie 2 61.0594°N, 28.1705°E
Urheiluseura Taiston muistomerkki[70] Nurmelan kylän Väkevälä, Salajärvellä; Salajärventie 49 Ylämaa 60.6734°N, 27.9853°E
Uudenkaupungin rauhan 1721 rajakivi Metsässä noin 900 m Konnuntieltä koilliseen; lähin osoite Konnuntie 767 61.0037°N, 28.6721°E
Uudenkaupungin rauhan 1721 rajamerkki Marttilan kylän Kotirinteenmäki, kalliossa; Maijoontie 170 60.9865°N, 28.5849°E
Vahtituvan muistokyltti Ratsuväkimuseon portaikon edessä; Kristiinankatu 2 61.0641°N, 28.1835°E
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki "Jäähyväiset"[71][2] Joutsenon kirkon hautausmaa Joutseno 61.1173°N, 28.5077°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1951 Joutseno 1918 muistomerkki 2.jpg
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet 1 (Teitä muistaen 1918)[72][8][73] Vanhan hautausmaan keskiosassa, pääkäytävän varrella; Kauppakatu 73 Tykki–Kiviharju 61.0511°N, 28.1912°E 1940 Lappeenranta vanha hautausmaa vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet.jpeg
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet 2 (Teitä muistaen 1918)[73] Vanha hautausmaa, vanhan kellarin ja Armilan koulun puoleisen keltaisen varastorakennuksen puoliväli; Kauppakatu 73 (karttalinkki likimääräinen) Tykki–Kiviharju 61.0504°N, 28.1919°E
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet 3 (Teitä muistaen 1918)[73] Vanha hautausmaa,Tykin kaupunginosaan rajoittuvan läntisen kivimuurin tuntumasta; Kauppakatu 73 (karttalinkki likimääräinen) Tykki–Kiviharju 61.0501°N, 28.1894°E
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet 4 (Teitä muistaen 1918)[73] Vanha hautausmaa, alueen itäkulmassa olevan ortodoksisen hautausmaan ja vanhan hautausmaan välisen kivimuurin luona, vuonna 1934 käyttöön otetun eteläisen lisähauta-alueen kulma; Kauppakatu 73 (karttalinkki likimääräinen) Tykki–Kiviharju 61.05°N, 28.1922°E
Valarikon viivan muistolaatta[74] Sarviniemi, Kanavansuu; lähin osoite Salveseninkatu 5 61.0831°N, 28.2723°E 2019
Valarikon viivan muistomerkki Halkosaari 61.0658°N, 28.1899°E
Valkoisten kaatuneiden sankaripatsas[8][75] Keskuspuisto, Valtakadun ja Kauppakadun kuman lähellä Keskus 61.0581°N, 28.1871°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1920 2524. Lappeenranta. Monument to the fallen during the Civil War1.jpg
Vanhan palolaitoksen muistolaatta Snellmanin päiväkoti, Yhdyskatu 1 61.059°N, 28.1831°E
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki[76][2] Joutsenon kirkon hautausmaa Joutseno 61.1171°N, 28.5069°E 1920 Joutseno 1918 muistomerkki.jpg
Venäläissotilaiden muistomerkki 1[77] Muistomerkki joukkohaudalla, Syvän Valkjärventie 233 Ylämaa 60.763°N, 27.7669°E
Venäläissotilaiden muistomerkki 2[77] Muistomerkki joukkohaudalla tien eteläpuolella, lähin osoite Syvän Valkjärventie 176 Ylämaa 60.763°N, 27.7669°E
Verryttelevät pojat[8] Kesämäki 61.0465°N, 28.1748°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1959
Vesihiisinen[30][31] Vapaudenaukio–Paasikivenpuisto (paikkalinkki likimääräinen) Peltola 61.0585°N, 28.1942°E Anttinen, TiiuTiiu Anttinen 2016
Veteraanimuistomerkki "Vapaalle isänmaalle" Nuijamaan kirkon edustalla olevan parkkialueen laita, Tassiantie 9 Nuijamaa 60.9598°N, 28.5388°E
Veteraanipuisto[8] Kimpinen 61.0618°N, 28.2143°E 2007
Viimeisen savupirtin muistolaatta[2] Entisen Kähärilän koulun kohdalla, Partalantie 870 Joutseno 61.0621°N, 28.4898°E
Voikukat[28] Kaupungintalon alakerran betoniseinä, Kirkkokatu 13 61.0569°N, 28.1899°E Suikkanen, SaimiSaimi Suikkanen 2019
Väinö Valven muistolaatta Väinö Valveen katu 7 61.0598°N, 28.1785°E
Vöyrin kivi[8] Maasotakoulun alueella Lentokenttä 61.0547°N, 28.1665°E 1976
Ydinperhe; sisko- ja velipuoli[30][31] Vapaudenaukio–Paasikivenpuisto Peltola 61.0584°N, 28.1935°E Korhonen, MarjukkaMarjukka Korhonen 2016
Ylämaan sankarivainajien 1939-1945 muistomerkki ja -taulu[78] Koskentie 1 Ylämaa 60.7989°N, 28.007°E Hovi, MikkoMikko Hovi 1956
Ystävyyden koivut Rantapuisto, lähin osoite Ainonkatu 13 61.0614°N, 28.1889°E
Äiti-Karjala[1][18] Sankarihautausmaa, kaupungintalon puoleisella sivulla Keskus 61.0566°N, 28.1897°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1993 Kauko Räsänen, Äiti-Karjala 1993.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Lappeenrannalla on kymmeniä patsaita; Lappeenrannan Uutiset 8.11.2014[vanhentunut linkki]
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq Muistomerkit, patsaat ja muistolaatat Joutsenossa (DOC) lappeenranta.fi. 16.7.2010. Viitattu 8.7.2019.
  3. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  4. Niin hiljainen on kylätie...; Makkerin blogi
  5. Lötsänmäki, Portinnotko ja Rumpu 2.7. 22.8.1941; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  6. Aittakosken muistomerkki; Ylamaa.fi
  7. Bristol Blenheim BL-133 tuhoutumisen muistomerkki; Ylamaa.fi
  8. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af Lappeenrannan kaupungin julkiset veistokset ja muistomerkit Etelä-Karjalan taidemuseo. 2007. Viitattu 23.12.2017.
  9. a b Jukka Hakanen; Maalaa
  10. https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/417292/Tapanaisen+talo%2C%20Kirkkokatu%2C%20Lappeenranta+15.1.2014/d3444b81-962d-4516-a70a-1921b0a4d54c Päätös / Kaakkois-Suomen Ely-keskus 15.1.2014
  11. Lappeenranta / Tapanaisen talo; Willimiehen jäljillä -blogi
  12. Lappeenranta / Hubertusseuran muistomerkki; Willimiehen jäljillä -blogi
  13. a b c Myllymäenkadun kiertoliittymät ”Nuotio”, ”Possuliittymä” ja ”Hyrrä”; Lappeenranta.fi
  14. Isänmaan puolesta muistomerkki; Ylamaa.fi
  15. Viisi päivää joutsenolaisuuden juhlaa – markkinat, tanssia, pelejä, musiikkia...; Lappeenrannan uutiset 1.8.2019
  16. Juhana Moisanderin Justitia -tilausteos on julkistettu Valtion taideteostoimikunta. 26.5.2020. Viitattu 26.5.2020.
  17. Lappeenranta / Kalkinlouhinnan muistomerkki; Willimiehen jäljillä -blogi
  18. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Muistomerkit; Visitlappeenranta.fi
  19. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki sotamuistomerkit.fi. Viitattu 8.7.2019.
  20. Erkki Matilainen; Kuvataiteilijamatrikkeli.fi
  21. Kaukaan kuoro laulaa neliäänisesti Lauritsalan uudessa liikenneympyrässä — taiteilija Jouko Lempinen sai UPM:ltä uittopuomeja teokseensa; Etelä-Saimaa 22.9.2018
  22. Anttonen, Marika: Lappeenrannan satama sai kauan odotetun Kaunis Veera -patsaan – katso video teoksen julkistamistilaisuudesta Yle Uutiset. 7.8.2020. Yleisradio. Viitattu 9.8.2020.
  23. a b Lappeenranta / Kauskilan kappelinmäki willimiehenjaljilla.blogspot.com. 30.12.2012. Viitattu 18.1.2019.
  24. a b Kauskilan Kappelinmäki naitapolkujatallaan.blogspot.com. 28.5.2018. Viitattu 18.1.2019.
  25. Ite-taiteilija Pertti Kuorttinen teki Linnoituksen Kehruuhuoneelle patsaan; Etelä-Saimaa 9.6.2017
  26. Kenttäsairaalan muistolaatta Haukilahdentie 475; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  27. Taideteokset Joutsenon kirjastossa; Lappeenranta.fi
  28. a b c Kirkkokadulle maalatut muraalit paljastettiin — Etelä-Saimaa oli paikalla, katso video; Etelä-Saimaa 29.8.2019
  29. CV Kari Alonen
  30. a b c d e Vapaudenaukio–Paasikivenpuisto – Prosenttitaide 5.6.2015. Lappeenrannan kaupunki. Viitattu 26.12.2017.
  31. a b c d e Vapaudenaukiosta kaupunkilaisten uusi kohtaamispaikka – avajaiset pe 17.6.2016 17.6.2016. Lappeenrannan kaupunki. Viitattu 26.12.2017.
  32. Kirkkokadun uudessa seinämaalauksessa kissat jatkavat seikkailujaan – Lappeenrantalaiset toivovat lisää katutaidetta; Etelä-Saimaa 26.8.2020
  33. Räty, Leena: Kurjet 2007. Etelä-Karjalan taidemuseo. Viitattu 3.12.2017.
  34. Lappeenranta / Tiuruniemi 43.sotilassairaala; Willimiehn jäljillä -blogi
  35. Raili Leino: Lappeenrannan viimeiset pommitukset (s. 51) Sotaveteraani. 20.9.2017. Suomen Sotaveteraaniliitto ry. Viitattu 11.4.2018.
  36. Satamaan pystytetty vaatimaton teräskehys niittää turistien suosiota: "On muodostunut jopa jonoa"; YLE 6.8.2019
  37. Lappeenrannan Keskuspuistoa koristaa pian kivinen Lappeen vaakuna, aiempi kukkaversio ei toiminut toivotulla tavalla; Etelä-Saimaa 28.8.2020
  38. Räty, Leena: Vanhan Saimaan kanavan muistokivi, Menshikovin kivi 2007. Etelä-Karjalan taidemuseo. Viitattu 3.12.2017.
  39. Reino Puustinen (s. 1920) Lappeenrannan Julkiset veistokset ja muistomerkit. 2007. Etelä-Karjalan taidemuseo. Viitattu 8.7.2019.
  40. Sirola s. 319
  41. Taiteilija nimesi Peltipoliisin "Taneksi" isosetänsä mukaan Yle. 2015. Viitattu 25.12.2017.
  42. Merkintä kyltissä
  43. Poliisitalon seinään ilmestyi jättimäisiä muikkuja: "Toivoimme, että tämä hymyilyttäisi katselijoita" Yle Uutiset. Viitattu 24.4.2021.
  44. Valtion taideteostoimikunta: Pekka ja Teija Isorättyän tilausteos Poliisin Muikut julkistetaan Lappeenrannassa valtiontaideteostoimikunta.fi. 24.3.2021. Viitattu 24.4.2021.
  45. Lappeenrannan poliisiasema poliisi.fi, viitattu 24.4.2021
  46. Saimaan kanava Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 25.12.2017.
  47. Portinnotkon taistelun muistomerkki; Ylamaa.fi
  48. Lötsänmäki, Portinnotko ja Rumpu 2.7.-22.8.1941; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  49. Rajajääkäripataljoonan perustamisen muistomerkki; Ylamaa.fi
  50. a b Rajavartiosto laatat, Ylamaa.fi
  51. Lappeenrannan Rakuunamäen rakennusinventointi 2017, sivu 41
  52. a b Klaudia Käkelä: Kuvagalleria: Lappeenrantaan kolme uutta rakennustaideteosta; YLE 27.8.2015
  53. Mannerheim-ristin ritari Toivo Kirpun muistomerkki; Ylamaa.fi
  54. Rutolan sahan punaleskien muistomerkki; Punaisten muistomerkit; Työväenmuseo Werstas
  55. Räty, Leena: Saimaan kanava 150-vuotta -keisarien kivet 2007. Etelä-Karjalan taidemuseo. Viitattu 3.12.2017.
  56. Räty, Leena: Saimaan kanavan muistomerkki 2007. Etelä-Karjalan taidemuseo. Viitattu 3.12.2017.
  57. Reino Puustisen taidetta Joutsenossa Joutsenon kaupunki. Arkistoitu 14.6.2008. Viitattu 8.7.2019.
  58. a b Joutseno; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  59. Lappeenranta, Ylämaan Sankarihautausmaa; Sotasampo
  60. Räty, Leena: Seppelöidyt äidit 2007. Etelä-Karjalan taidemuseo. Viitattu 3.12.2017.
  61. Simolan pommitusten uhrien muistomerkki Lepolan hautausmaalla; Makkerin blogi
  62. Juhani Honkanen ikuisti sotaorvot Etelä-Suomen Sanomat. 5.9.2013. Viitattu 26.12.2017.
  63. Honkanen, Juhani: Sotaorpojen muistomerkki -- Paljastettu Lappeenrannassa 12.8.2012 Juhani Honkanen. Viitattu 26.12.2017.
  64. Suojeluskuntatalon laatta; Ylamaa.fi
  65. Räty, Leena: Suomen ratsuväen muistomerkki 2007. Etelä-Karjalan taidemuseo. Viitattu 4.12.2017.
  66. Räty, Leena: Sankarihautausmaan muistomerkki: Suru ja Usko tulevaisuuteen 2007. Etelä-Karjalan taidemuseo. Viitattu 4.12.2017.
  67. Hackman, Seija: Norppa palasi evakosta Oleksille — Fuuga soi uudessa paikassa ensi viikolla Etelä-Saimaa. 27.10.2017. Kaakon Viestintä. Viitattu 26.12.2017.
  68. Pudonneen suomalaislentäjän muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  69. Lappeenranta / Tuohimäen kaiverrukset; Willimiehen jäljillä -blogi
  70. Salajärven taiston toimitalo; Ylamaa.fi
  71. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki; Punaisten muistomerkit
  72. Punaisten muistomerkki tyovaenliike.fi.
  73. a b c d Vanha hautausmaa; Lappeenrannanseurakunnat.fi
  74. Saimaan pinta kävi valapaton viivalla tasan 120 vuotta sitten — Suurtulvan mahdollisuus on edelleen olemassa; Etelä-Saimaa 26.8.2019
  75. Sirola s. 316
  76. Sirola s. 314
  77. a b Neuvostovankien hautamuistomerkit; Ylamaa.fi
  78. Sankarivainajien muistomerkki Ja -taulu; Ylamaa.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]