Luettelo Sipoon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Sipoon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Sipoon kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva Wikidata
Kukat ja perhoset[1] Jokilaakson liikenneympyrä Itäinen jokipuisto, Nikkilä 60.3752°N, 25.2791°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2016 Pekka Paikkari Kukat ja perhoset 2016.JPG
Muraali[2][3] Pohjoinen koulutie 1 Nikkilä 60.3759°N, 25.2665°E Qbic, RustamRustam Qbic 2017 Rustam Qbic Muraali 2017.JPG
Pohjoismainen ystävyyskuntakivi[4] Leikkipuisto Segrispuiston vieressä Nikkilä 60.3752°N, 25.2726°E 2001 Pohjoismainen ystävyyskuntakivi 2001.jpg
Sankarihautamuistomerkki (Fallna för fosterlandet 1941-44)[5] Sipoon vanhan kirkon sankarihautausmaa, Brobölentie 68 Nikkilä 60.3692°N, 25.259°E Rancken, ArneArne Rancken ja Cronstedt, OleOle Cronstedt 1951 Sipoo sankarimuistomerkki.JPG
Signe Branderin muistolaatta[6] Nikkilän mielisairaalan hautausmaa Nikkilä 60.3692°N, 25.2848°E 2018 Signe Branderin muistolaatta 2018.jpg
Turvapaikka (kohde 1)[7][8] Nikkiläntien ja Iso Kylätien kiertoliittymä Nikkilä, keskusta 60.3767°N, 25.2686°E Paikkari, MariMari Paikkari ja Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2009 Mari Paikkari ja Pekka Paikkari Turvapaikka kohde 1 2009.JPG
Turvapaikka (kohde 2)[7][8] Nikkiläntien ja Pornaistentien kiertoliittymä Nikkilä, keskusta 60.3762°N, 25.2721°E Paikkari, MariMari Paikkari ja Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2009 Mari Paikkari ja Pekka Paikkari Turvapaikka kohde 2 2009.JPG
Turvapaikka (kohde 3)[9] Martinkyläntien tienhaaran kiertoliittymä Nikkilä 60.3737°N, 25.251°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2019 Pekka Paikkari Turvapaikka kohde 3 2019.JPG
Hangelby Ungdomsförening 1889 muistokivi ja -laatta[10][11] Itäisen Hangelbyntien varrella, ennen Skrivfarsintien risteystä lännestä tultaessa vasemmalla Hangelby 60.2874°N, 25.3741°E 1969
Vapauden patsas (Frihetsmonumentet)[12][13] Sipoon vanhan kirkon kirkkotarha, Brobölentie 68 Sipoon kirkonkylä 60.369°N, 25.2591°E 1925 Sipoo 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Perhoset laskeutuivat Jokilaakson liikenneympyrään Sipoo. 21.10.2016. Sipoon kunta. Viitattu 19.4.2019.
  2. Sipooseen maalataan koko talon kattava muraaliteos; Upeart
  3. Rustam Qbic upeart.com. Viitattu 10.4.2019.
  4. tieto kiven laatassa
  5. Sipoo, Sipoon Vanhan kirkon hautausmaa / Gravgården vid Sibbo Gamla kyrka; Sotasampo.Fi
  6. Lassfolk-Feodoroff, Crista: Signe Brander saa kaksi muistolaattaa Sipooseen, muttei patsasta Helsinkiin – "Uskomaton sattuma" Vantaan Sanomat. 15.4.2018. Keskisuomalainen Oy. Viitattu 1.9.2018.
  7. a b Turvapaikka; Betonipallas Oy
  8. a b Nikkilän taideohjelma, sivu 10; 2015
  9. Nikkilä-Nikinmäki kevyen liikenteen väylä avattiin juhlallisin menoin Sipoo. 17.10.2019. Sipoon kunta. Viitattu 20.3.2020.
  10. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 6 tammikuuta 2019), s. 134 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  11. Om föreningen Ungdomsföreningen Kamraterna r.f., ufkamraterna.fi. Viitattu 6.1.2019. (ruotsiksi)
  12. Minnesmärken; Frihetskrigets Södra Traditionsförening
  13. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 310. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.