Luettelo Jean Sibeliuksen patsaista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eila Hiltunen luomassa Sibelius-monumentin kasvoreliefiosaa.

Luettelo Jean Sibeliuksen patsaista ja muistomerkeistä sisältää Jean Sibeliukselle omistetut julkisilla paikoilla olevat taideteokset, patsaat, muistomerkit ja rakennukset. Luettelo on paljastuksen tai käyttönoton mukaisessa järjestyksessä, jos mahdollista.

Ensimmäinen Jean Sibeliukselle nimetty julkinen muistomerkki on vuonna 1945 paljastettu Emil Cerercreutzin muistokivi Lapinjärvellä. Samana vuonna, joka oli säveltäjämestarin 80-vuotissyntymän vuosi nimettiin Helsingissä Sibeliuksen puisto. Kymmenen vuotta myöhemmin, säveltäjän 90-vuotissyntymäpäivän kunniaksi nimettiin Sibeliuspuistot Porissa, ja niitä on myös Hämeenlinnassa, Kotkassa ja Salossa.

Kain Tapperin varhaistuotantoon kuuluva veistos nuoresta Jean Sibeliuksesta (1964) on Hämeenlinnan Sibeliuksenpuistossa. Tunnettu Sibeliukselle nimetty taideteos on Helsingin Taka-Töölössä oleva Eila Hiltusen Sibelius-monumentti (1967). Vuonna 2000 avattiin Lahdessa Hannu Tikan ja Kimmo Lintulan Sibeliustalo.

Teoksen nimi Paikka, Kaupunginosa Paikkakunta Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Jean Sibeliuksen muistokivi[1] Katariinan puisto Lapinjärvi 60.6254°N, 26.1977°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1945
Sibeliuksen puisto Taka-Töölö Helsinki 60.1816°N, 24.9133°E 1945 Sibelius park3.jpg Wikidata-logo.svg
Jean Sibeliuksen syntymäkodin muistolaatta[2] Sibeliuksen syntymäkoti, Hämeensaari Hämeenlinna 60.9965°N, 24.4625°E 1946 Tässä talossa syntyi säveltäjämestari Jean Sibelius ml.jpg
Muistolaatta Jean Sibeliukselle Waaggasse 1 Wien 1951 Wien04 Waaggasse001 2018-10-22 GuentherZ GD Sibelius 2473.jpg
Sibeliuspuisto Itätulli Pori 61.484132, 21.804122 1955 Porin Sibeliuspuisto.JPG
Jean ja Aino Sibeliuksen hautamuistomerkki[3] Ainolan puutarha, Ainolantie 1 Järvenpää 60.4532°N, 25.0879°E Blomstedt, AulisAulis Blomstedt Aulis Blomstedt - Sibeliuksen hautamuistomerkki - Ainolan puutarha, Ainolantie 1 - Lepola, Järvenpää.jpg
Jean Sibeliuksen muistolaatta lyseolla[2] Lyseo, Linnankatu 12-14 Hämeenlinna 60.997°N, 24.4652°E 1960 Jean Sibelius oli taman koulun oppilaana... laatta kuvattu v.2018.jpg
Sibelius-monumentti[4][5][6] Kulttuuripuisto, Kirjaston vieressä Järvenpää 60.4742°N, 25.0922°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1964 ErkkiEronen 1987 Sibelius monumentti.jpg
Jean Sibelius (Nuori Sibelius)[7] Sibeliuksenpuisto, Koilliskulma Hämeenlinna 60.9983°N, 24.4641°E Tapper, KainKain Tapper 1964 Jean Sibelius (Nuori Sibelius) kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Sibelius-patsas [8] Chiewitzinkatu 2 Loviisa, Suomi 60.4568°N, 26.2223°E Matti Haupt 1964
Sibelius [9] Praça Sibelius, Gávea Rio de Janeiro 22.9772°S, 43.2264°W Wäinö Aaltonen 1965
External.svg
Jean Sibelius [10] Finnish Cultural Garden,
Rockefeller Park
Cleveland, Ohio, Yhdysvallat 41.5239°N, 81.6242°W 1966
External.svg
Sibelius-monumentti Sibeliuksen puisto Helsinki 60.1821°N, 24.9134°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1967 Eila Hiltunen Sibelius-monumentti 1967.jpg Wikidata-logo.svg
Sibelius-museo Piispankatu 17 Turku 60.4536°N, 22.2775°E Woldemar Baeckman 1968 Sibeliusmuseum.jpg Wikidata-logo.svg
Sibeliuksenpuisto Mariankatu 12 Kotka 60.4658°N, 26.9422°E Paul Olsson 1930-luku Sibeliuksenpuisto Kotka 2.JPG
Jean Sibelius -monumentti [11] Naberezhnaya Reki Velikoy Pihkova, Venäjä 57.8147°N, 28.3306°E Toivo Jaatinen 1986 Yan Sibelius - panoramio.jpg
Sibeliuksenpuisto Koilliskulma Hämeenlinna 60.998295, 24.463991 1964
Jean Sibeliuksen nuoruudentalon muistolaatta Linnanniemi, Sibeliuksenkatu Hämeenlinna Jean Sibeliuksen nuoruudentalon ml.jpg
Jean Sibeliuksen muistolaatta Marienstraße 4 Mitte, Berliini 52.521667, 13.381111 Gedenktafel Marienstr 4 (Mitte) Jean Sibelius.jpg
Sibeliuksen muotokuva [12] Gyllenbergin taidemuseon piha, Kuusisaari Helsinki 60.1842°N, 24.8521°E Wäinö Aaltonen 2000 Villa Gyllenberg 2.jpg
Sibelius-talo Ankkurikatu 7 Lahti 60.995°N, 25.6511°E Tikka, HannuHannu Tikka, Lintula, KimmoKimmo Lintula 2000 Sibelius Hall southeastern side.JPG
Sibeliuksen muistomerkki [13] Korppoon keskusta Parainen, Suomi 60.1635°N, 21.5605°E Kari-Petteri Kakko 2006 Kakko Sibelius.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Katariinan puisto Kulttuuripolku. Lapinjärven kunta. Viitattu 3.12.2017.
  2. a b Henkilöiden muistolaatat; Hameenlinna.fi
  3. Ainolan pihapiiri ympäristöineen ainola.fi. Viitattu 24.4.2019.
  4. Kaupungin taidekokoelma; Jarvenpaa.fi
  5. Ansioluettelo (taiteilijan ansioluettelo) Erkki Eronen, kuvanveistäjä. Viitattu 19.4.2019.
  6. Eronen, Veijo: Sibelius sysäsi veistäjän sellaiseen vauhtiin joka ei lopu vieläkään Keski-Uusimaa. 11.3.2016. Keskisuomalainen Oy. Viitattu 19.4.2019.
  7. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Jean Sibelius (Nuori Sibelius) Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  8. Sibeliuksen poluilla Helsingin kaupunginmuseo, esite.
  9. Catálogo: Sibelius Inventário dos Monumentos RJ.
  10. Sibelius Bust, 1966 Center for Public History + Digital Humanities, Cleveland State University.
  11. Näin vaihtui Sibelius Puškiniin Kansan Uutiset 19.1.2015.
  12. Julkiset veistokset avoimena datana nettiin Helsingin taidemuseo.
  13. Konsertti Korppoon Sibeliusmuistomerkin hyvaksi Turun Sanomat 22.3.2006.