Luettelo Espoon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Espoon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Espoon avoimilla, julkisilla paikoilla olevat patsaat, veistokset, muistomerkit ja muistolaatat.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aikojen saatto[1] Kirkkotie 10, luoteispuolella Espoon keskus 60.21°N, 24.657°E Kekki, TillaTilla Kekki 2005 Aikojen saatto by Tilla Kekki.JPG
Animo Omnian ammattiopiston piha, Kirkkotie 16 Espoon keskus 60.2122°N, 24.6536°E Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä 2011 Animo by Jaakko Niemelä.JPG
Aura Revontulentie 7, Työeläkevakuutusyhtiö Elo:n edusta Tapiola 60.1722°N, 24.8062°E Tapper, KainKain Tapper 1981 Kain Tapper "Aura".jpg
Aurora Karamzinin muistokivi Träskändan kartano, Träskändan puistotie 6 Järvenperä 60.2373°N, 24.7086°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1958 Aurora Karamzinin muistokivi ja laatta.jpg
Biogenesis Keilaranta 9, niemen kärjessä Keilalahden rannassa Keilaniemi 60.1752°N, 24.8375°E Kaivanto, KimmoKimmo Kaivanto 1988, 1999 Biogenesis by Kimmo Kaivanto Keilaniemi 2.jpg
Bunkkeri[2] Kehä I:n ja Turuväylän risteys,
kevyen liikenteen väylän vieressä
Laajalahti 60.2077°N, 24.8172°E Bunkkeri Espoo.jpg
Elon kaaret Jorvin sairaalan ajorampin vieressä, Turuntie 150 Karvasmäki 60.2216°N, 24.6872°E Tieaho, BarbaraBarbara Tieaho 1999 Elon kaaret by Barbara Tieaho.JPG
Elämän kudos Ratsutori, Leppävaarankatu 3,
kauppakeskus Sellon eteläpuolella
Leppävaara 60.2175°N, 24.8119°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2005 Elämän kudos.jpg
Enkeli-patsas[3] Tapiolan kirkon pääoven vieressä Tapiola 60.1776°N, 24.8094°E Timo Suvanto 2015 Timo Suvanto Enkeli patsas 2015.JPG
Espoon sankarihautojen muistomerkki 1939–1944[4] Espoon tuomiokirkon hautausmaa Espoon keskus 60.2094°N, 24.6503°E Wilhelms, CarlCarl Wilhelms 1950 Espoon sankaripatsas by C Wilhelms.JPG
Fenixin horisontti Veräjänpellon koulun ulkoseinä, Veräjäpellonkatu 2 Lintuvaara 60.2251°N, 24.8102°E Weckström, MarjattaMarjatta Weckström 1984 Fenixin horisontti Marjatta Weckström.jpg
Futura Virastopiha 2, virastotalon pihalla Espoon keskus 60.2061°N, 24.6543°E Mether-Borgström, ErnstErnst Mether-Borgström 1985 Futura by Mether-Borgström.JPG
G-veistos Geologian tutkimuskeskus, Betonimiehenkuja 4 Otaniemi 60.1801°N, 24.8302°E Hoffrén, AimoAimo Hoffrén 1999 G-veistos, Aimo Hoffrén,1999.jpg
Helix[5] Espoon sairaala
pääsisäänkäynnin edustalla
Karvasmäki 60.2221°N, 24.686°E Tikkaoja, OonaOona Tikkaoja 2017 Helix by Oona Tikkaoja.JPG
Huminaa Tuomarilantien eteläpuolella Tuomarilanportin varrella, vastapäätä Tuomarilan rautatieasemaa Tuomarila 60.2055°N, 24.6813°E Hutri, ArmasArmas Hutri 2000 Armas Hutri Huminaa.JPG
Häikäistynyt
(Heikki von Hertzenin muistomerkki)
Tapionraitin varrella, Keskustornin edessä, Tapiontorin porrastasanteella Tapiola 60.1768°N, 24.8052°E Junno, TapioTapio Junno 1992 "Häikäistynyt" Tapio Junno 1992.jpg
Ilmestys[6] Teoksessa on viisi osaa, jotka sijoittuvat Kirkkopuistosta Lagstadin kotiseututalon koillispuolelta Kirkkojärventie 6:n sisäpihalle johtavan kevyen liikenteen väylän varrelle. Espoon keskus 60.2082°N, 24.6524°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2008 Ilmestys by Pekka Kauhanen 1a.JPG
Ilves ja Pentu Tapiolantien piennar, Neulaspolun kohdalla Tapiola 60.1785°N, 24.8148°E Hyvärinen, HelviHelvi Hyvärinen 1962 Ilves ja pentu, Helvi Hyvärinen 1962.jpg
Iso musta Elfvikintie 4, Villa Elfvikin piha Laajalahti 60.2018°N, 24.8219°E Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 2009 Villa Elfvik.jpg
Jämerän silmä Servin mökin piha, Jämeräntaival 4 Otaniemi 60.1878°N, 24.8362°E Jämerän silmä, sculpture.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Espoon tuomiokirkon seinustalla Espoon keskus 60.2092°N, 24.6521°E Karjalaan jääneiden muistomerkki Espoo tmk.JPG
Kehitys Revontulentie 7, Työeläkevakuutusyhtiö Elo:n pihalla Tapiola 60.1725°N, 24.8073°E Siren, HannuHannu Siren 2002 Hannu Siren "Kehitys" 2002.jpg
Keisarin kivi (Aleksanteri III:n vierailun muistokivi) Villa Fridhemin rannassa, Soukanniemi, Soukka 60.1161°N, 24.6787°E 1889
Keskuspuiston ammattiopiston taideteos Keskuspuiston ammattiopiston piha,
Puustellinmäki 4-6
Mäkkylä 60.221°N, 24.8251°E
Ketohanhikki[5] Espoon sairaala
sisäänkäyntiaula
Karvasmäki 60.2218°N, 24.6847°E Vihriälä, HannaHanna Vihriälä 2017 Ketohanhikki by Hanna Vihriälä.JPG
Kielo Kiertoliittymä Hansatien ja Kauklahden puistotien risteyksessä
Kauklahden rautatieaseman vieressä
Kauklahti 60.19°N, 24.5998°E Hakuri, MarkkuMarkku Hakuri 2006 Kielo by Markku Hakuri.JPG
Koira ja tähti[7] Perkkaa Leppävaara 60.2134°N, 24.8229°E Nevalainen, PekkaPekka Nevalainen 1989 Koira ja tähti.jpg
Kristallimaja Nuottaniementie, Matinkylän (Matinlahden) uimarannan rantavesi Matinkylä 60.1505°N, 24.7577°E Junttila, Ulla-KirstiUlla-Kirsti Junttila 2008 Kristallimaja by Ulla-Kirsti Junttila.JPG
Kukko Silkkiniityn päiväkodin ulkokatto Tapiola 60.1796°N, 24.7995°E Wirkkala, MaariaMaaria Wirkkala 1983 Maaria Wirkkala "Kukko".jpg
Kulku[8] WeeGee -talon edusta Tapiola 60.1786°N, 24.7959°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2006 Matti Peltokangas Kulku 2006.JPG
Käpy Dipolin edusta, Otakaari 24 Otaniemi 60.1849°N, 24.8321°E Perkko, ReijoReijo Perkko ja Koivikko, HeikkiHeikki Koivikko 1968 Käpy.jpg
Ladder Karhusaaren uimaranta Westend 60.1671°N, 24.8302°E Nash, DavidDavid Nash 1989 Ladder by David Nash.JPG
Lampaankantaja Kelloseppäkoulun edusta, Vanha Maantie 11 Leppävaara 60.2229°N, 24.8043°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1973 Lampaankantaja.jpg
Liike Karakalliontie, Karakallion tori Karakallio 60.2292°N, 24.7646°E Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 2013 Jussi Koivusalo Liike.jpg
Lippumeri Ahlberganesplanadi, pohjoispää Leppävaara 60.2168°N, 24.8117°E Huijbers, GermaGerma Huijbers 2003 Lippumeri.jpg
Luominen avaruudessa Sokos Hotel Tapiola Gardenin nurmikenttä Tapiola 60.177°N, 24.8081°E Cudan, Antonio daAntonio da Cudan 1980 Antonio da Cudan "Luominen avaruudessa".jpg
Läheinen kontakti Valtuustotalon yläkansi, Espoonkatu 5 Espoon keskus 60.2069°N, 24.6562°E Turpeinen, LeenaLeena Turpeinen 1980 Läheinen kontakti.JPG
Lämmin sade Ratsukatu 18 – Lintuvaarantie 2 liikerakennuksen edessä Leppävaara 60.2211°N, 24.8105°E Juva, KariKari Juva 1997 Kari Juva Lämmin sade.jpg
Maan voima Revontulentie 6 - Revontulenpuisto 2 kulmatalo,
Metsäliitto Osuuskunnan edusta
Tapiola 60.1719°N, 24.8058°E Laitila, AriAri Laitila 2004 Ari Laitila "Maan voima" 2004.jpg
Morsian Tapiontorin lähellä Tapiola 60.1767°N, 24.8052°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1983 Heikki Konttinen "Morsian" 1983.jpg
Mutkia matkassa Ahertajantie 5, WeeGeen edusta Tapiola 60.1785°N, 24.7955°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2006 Mutkia matkassa by Pertti Kukkonen.JPG
Neidon lähde (Runon lähde) Aapelinkadun ja Matinkartanontien risteyksessä Matinkylä 60.156°N, 24.7531°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1988 Neidon lähde by Laila Pullinen.JPG
Ossi 1969 (Ossi Törrösen muistomerkki) Servin mökin piha, Jämerän silmän juurella, Jämeräntaival 4 Otaniemi 60.1879°N, 24.8362°E 1969 Ossi 1969, sculpture.jpg
Ossi Törrönen 75 v Servin kallio, Jämeräntaival 4 Otaniemi 60.2379°N, 24.8366°E 1990 Ossi Törrönen 75 v memorial.jpg
Ossin littu 80 % Servin kallio, Jämeräntaival 4 Otaniemi 60.1881°N, 24.8366°E 1995 Ossin littu 80 % 1995.jpg
Pitäjänmäkeläisten sankarimuistomerkki Sotarovastintie 7, Pitäjänmäen sankarihautausmaa Mäkkylä 60.2249°N, 24.8401°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1968 Pitäjänmäen sankarimuistomerkki by Savikurki.JPG
Porkkalan palauttamisen muistomerkki[9] Marinranta Kivenlahti 60.1581°N, 24.6162°E Junttila, Ulla-KirstiUlla-Kirsti Junttila ja Urala, TimoTimo Urala 2006 Porkkalan palauttamisen muistomerkki, Espoo.jpg
Pro Aqua Ahertajantie 5, WeeGee:n piha Tapiola 60.1787°N, 24.7957°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2007 Eero Hiironen "Pro aqua" 2007.jpg
Pro Teekkari Luolamiehentien ja Otakaaren risteys Otaniemi 60.184°N, 24.8319°E Pro Teekkari.jpg
Purje Otaniemen liittymäalue Otaniemi 60.17°N, 24.8242°E Eerola, AnneAnne Eerola 1994 Purje at dawn by Anne Eerola 2016.JPG
Puu Esport Centerin edusta Tapiola 60.1769°N, 24.781°E Lapin, LeonhardLeonhard Lapin 1991 Puu by Leonhard Lapin.JPG
Raivaajat Laajalahden kirjaston piha Laajalahti 60.2043°N, 24.8058°E Vapaavuori, SakariSakari Vapaavuori 1976 Sakari Vapaavuori Raivaajat 1976.jpg
Rantaraitin muistolaatta Matinkylän uimaranta, Rantaraitin varrella Matinkylä 60.1512°N, 24.7561°E Rantaraitin muistolaatta.JPG
Romanileirin muistolaatta (kivi ja muistolaatta) Mäkkylänmetsä (paikkalinkki likimääräinen) Leppävaara 60.225°N, 24.8357°E
Saksalaisen sotilaan hauta Muistokujan varrella Leppävaara 60.2203°N, 24.8191°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1923 Saksalaisen sotilaan hauta by Ville Vallgren 1.jpg
Siipirikko Tammipuisto, Kaitaan koulun ja lukion vieressä Kaitaa 60.1497°N, 24.6954°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2010 Siipirikko by Pekka Jylhä.JPG
Siivet Gräsan uurnalehdon Yläportin lähellä, Olarin kirkon vieressä Olari 60.172°N, 24.7589°E Pylkkänen, HelenaHelena Pylkkänen 1992 Siivet by Helena Pylkkänen.JPG
Sinikurjet (maisemapylväs) Kehä III:n ja Turunväylän risteyksessä Karhusuo 60.2199°N, 24.6421°E Nurmesniemi, AnttiAntti Nurmesniemi 1995 Espoon Sinikurjet by Antti Nurmesniemi.JPG
Sukkula Rehtorintie 11, Jousenkaaren koulun piha Espoonlahti 60.1463°N, 24.6657°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1981 Sukkula by Räsänen 1.JPG
Suomenpystykorva Kamreerintie 8:n piha korttelin keskellä
(kulku Puomipolun puolelta)
Espoon keskus 60.2036°N, 24.6532°E Ketonen, PekkaPekka Ketonen 1989 Suomenpystykorva by Pekka Ketonen.JPG
Taidepoliisi Liikenneympyrä Pohjantiellä, Ahertajantien ja Kaupinkalliontien risteys Tapiola 60.1788°N, 24.7987°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2006 19042009089.jpg
Taikahevonen Latokasken koulun ja päiväkodin sisäpiha, Kulolaakso 1 Latokaski 60.1777°N, 24.6532°E Terno, NinaNina Terno 1983 Taikahevonen by Terno.JPG
Takkatien liikenneympyrän taideteos Takkatien, Ravitien ja Vermonrinteen risteyksen kietoliittymä Mäkkylä 60.2193°N, 24.8478°E
Teemu Teekkari Servin mökille johtava polku Otaniemi 60.188°N, 24.8369°E Teemu Teekkari sculpture.jpg
Tunnelma Otakaari 1 edustalla Otaniemi 60.1867°N, 24.8277°E Siren, HannuHannu Siren 1981 Tunnelma.jpg
Tuonelan hauki, (Tuonelan hauen pää) Gallen-Kallelan museon piha, Tarvaspää (paikkalinkki likimääräinen) Laajalahti 60.2064°N, 24.839°E Kainulainen, PekkaPekka Kainulainen ja Tolvanen, VeikkoVeikko Tolvanen 1994 Tuonelan hauen leukaluu.jpg
Tutkimusmatkailija II Rehtorinkuja 4, Storängens skolan piha Espoonlahti 60.1476°N, 24.6651°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2010 Tutkimusmatkailija II by Maasalo.JPG
Tuulimäen IT-muistomerkki[10] Tuulimäki, kalliolla Tapiola 60.1733°N, 24.8057°E 1931, 1993 TapiolaITmuistotykki.jpg
Tähtilisko[11][12] Friisinkalliontie 4, Tähtiniityn koulun pihalla Olari 60.1679°N, 24.7257°E Hakuri, MarkkuMarkku Hakuri 1984 Tähtilisko by Markku Hakuri edestä.JPG
Uranus-planeettamalli
(osa Pajamäen aurinkokuntamallia
Elfvikintie 4, Villa Elfvikin huvimaja Laajalahti 60.2009°N, 24.8242°E 1992 Uranus aurinkokuntamalli.JPG
Valonheitinlottien muistolaatta (muistolaatta kivessä)[13] Komendantinkallio, Mäkkylänmetsä Leppävaara 60.2239°N, 24.8392°E 2010 Valoheitinlottien muistolaatta 2010.jpg
Valoprisma Nöykkiönlaaksontie 3, Nöykkiön koulun piha Nöykkiö 60.168°N, 24.6634°E Laurema, EsaEsa Laurema 1987 (muutettu 2010) Valoprisma by Esa Laurema.JPG
Vastuu Kehä I:n ja Länsiväylän eritaoristeyksen etelänpuoleisen rampin viereinen kallioleikkaus,
valaistus, suoja-aidat, tukimuurit ja liittymän alueelle sijoitetut kivenlohkareet,
metallinen opaste kallioleikkauksen kohdalla.
Westend 60.1684°N, 24.8261°E Siren, HannuHannu Siren 1995 Responsibility by Hannu Siren 2.JPG
Veteraanien muistomerkki[14] Veteraanipuisto Espoon keskus 60.2083°N, 24.6535°E nimim. Tuntematon sotilas 1992 Veteraanimuistomerkki Espoo.JPG
Virta Ahertajantie 5, WeeGeen piha, Tapiola 60.1786°N, 24.7955°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 2006 Raimo Utriainen "Virta".jpg
Ympäristötaidetta liikenneympyrässä Finnoontien liikenneympyrä Finnoo 60.1621°N, 24.7038°E 2006 Suomenojan kiertoliittymä 1.JPG
Äspe[15] Espoonsilta (rautatien yli kulkeva jalankulkusilta) Espoon keskus 60.2054°N, 24.656°E Rikala, MikkoMikko Rikala 2007 Äspe by Mikko Rikala.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taideteoksia Espoon tuomiokirkossa ja lähiympäristössä Espoon seurakuntayhtymä. Viitattu 17.8.2017.
  2. Muinaisjäännösten hoitorekisteri: Ruukinranta tukikohta XXXVI: asemat 1-2 Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 28.12.2011. Museovirasto. Viitattu 26.8.2017.
  3. Tuominen-Halomo, Anneli: Enkeli-patsas toivottaa tervetulleeksi kirkkoon Länsiväylä. 4.10.2015. Mediatalo Keskisuomalainen. Viitattu 3.9.2017.
  4. Heikkilä, Elisa & Tuominen, Laura & Ikkala, Marja-Leena: Sankarihautausmaiden perinne, hoito ja kunnostus, s. 16. Museovirasto, 2008. ISBN 978-951-616-185-6. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 20.8.2017).
  5. a b Uuden Espoon sairaalan laaja taidekokonaisuus valmistui; Prosenttiperiaate 15.2.2017
  6. Pekka Kauhanen: Ilmestys Emma - Espoon modernin taiteen museo. Viitattu 19.8.2017.
  7. Koira ja tähti Veistoksia ja muistomerkkejä Espoossa. Espoon perinneseura. Viitattu 20.8.2017.
  8. Biografia, 1995 (taiteilijan verkkosivu) Matti Peltokangas, kuvanveistäjä. Viitattu 6.9.2017.
  9. Junttila, Ulla-Kirsti: Porkkalan palauttamisen muistomerkki (tekijän selostus) Designarkisto. Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto. Viitattu 20.8.2017.
  10. It-tykki Sotamuistomerkit-sivusto. Viitattu 25.8.2017.
  11. Markku Hakuri: Tähtilisko Espoon modernin taiteen museo Emma. Viitattu 20.8.2017.
  12. Arkkitehtitoimisto Ark-byroo: Espoon koulut, inventointi 2017 (PDF) (s. 10) 2017. Espoon kaupungki. Viitattu 20.8.2017.
  13. Heinänen, Matti: Valonheitintoiminnalle muistolaatta. Ilmatorjunta-lehti, 2011, nro 1, s. 60–61. Ilmatorjuntayhdistys ry. ISSN 1797-6448. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 22.8.2017.
  14. Veteraanien muistomerkki, Maanpuolustajat, "Vapaus aartehista kallehin" Sotamuistomerkit-sivusto. Viitattu 19.8.2017.
  15. Mikko Rikala: Äspe Emma - Espoon modernin taiteen museo. Viitattu 19.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rautio, Antero: Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.