Järvenperä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Järvenperä
Träskända
Kaupungin kartta, jossa Järvenperä korostettuna. Espoon kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Järvenperä korostettuna.
Espoon kaupunginosat
Kaupunki Espoo
Suurpiiri Vanha-Espoo
Kaupunginosa nro 63[1]
Pinta-ala 2,9 km² [2]
Väkiluku 4 345 [3]
Väestötiheys 1428 as./km²
Postinumerot 02740, 02940[4]
Lähialueet Bodom, Högnäs, Karvasmäki, Laaksolahti, Lippajärvi, Vanhakartano

Järvenperä (ruots. Träskända) on Espoon kaupunginosa. Järvenperä on Kehä III:n ja Espoon Pitkäjärven välissä. Espoon keskus on noin kuuden kilometrin päässä.

Palvelut ja nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvenperässä on muun muassa kaksi koulua: Karamzinin koulu (ala-aste) ja Järvenperän koulu (yläaste), kaksi jalkapallokenttää, leikkipuistoja, kauppa, huoltoasema, parturi-kampaamo ja kolme päiväkotia (Järvenperän päiväkoti, Puutarhurin päiväkoti ja Auroran päiväkoti).

Järvenperässä on myös kuuluisa Aurora Karamzinin eli Träskändan kartano, jonka osana oleva päärakennus toimi 1920 luvulta lähtien vanhainkotina. Nykyisin päärakennus on pääosin tyhjillään. Träskandan kartanopuisto on luonnonsuojelualue ja sen läpi kulkee monia eri puulajeja esittelevä luontopolku.

Järvenperässä on myös Espoon kaupungin Taidetalo Pikku-Aurora, lasten ja perheiden taidekeskus. Järvenperällä ei ole omaa kaupunginosakohtaista postinumeroa ja Järvenperän postikin toimii Lippajärvellä, vajaan kahden kilometrin päässä. Kaupunginosan alue kuuluu postipiireihin 02740 ja 02940.[4]

Järvenperän toisella puolella, Karamzinin ala-asteen ja jalkapallokentän viereisellä pysäköintialueella, sijaitsee pieni kioski. Tämä entinen elintarvikekioski ja nykyinen pikaruokapaikka on toiminut kesästä 2005 asti nimellä Aladdin Burger. Jalkapallokentän vieressä on myös koirapuisto.

Kehä III:n toisella puolella sijaitsee viheralan näyttelypuisto Marketanpuisto, jonka alueella on myös ruotsinkielinen puutarha-alan sekä ammattikoulu- että ammattikorkeakoulutasoista opetusta antava oppilaitos Axxell. Kun kuljetaan Kehä III:n yli Högnäsiin päin, päästään myös nopeasti kävelyreittiä pitkin Bodomjärvelle. Bodomjärvellä sijaitsee mm. Oittaan ulkoilualue, pururadat ja uimaranta.

Alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pihlajarinne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pihlajarinne on Järvenperän kaupunginosan läntinen puolisko keskisessä Espoossa, Kauniaisten luoteispuolella, joka koostuu omakoti- ja rivitaloista. Pihlajarinteen ja Järvenperän erottaa 1990-luvun alussa rakennettu, Kehä III:lle johtava Auroranportti-niminen tie. Pihlajarinteessä on pieni pallokenttä ja rauhallinen, suurehko leikkialue lapsille, postilaatikko, alueen ilmoitustaulu, ja kolme lehdenkeräyspistettä.

Auroranportti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pihlajarinteen ja Järvenperän väliin on kehittynyt Auroranportti, johon on viime vuosina rakennettu runsaasti uusia rivi- ja kerrostaloja. Auroranportin alueella Kehä III:n reunassa sijaitsee myös alueen ainoa ruokakauppa. Kaupan seinässä on pankkiautomaatti ja postilaatikko. Pihalla on myös huoltoasema (kylmäasema). Kaupan vieressä olevassa liikekiinteistössä toimii myös parturi-kampaamo ja kebab/pizzeria. Auroranportin alueella on myös yksi päiväkoti.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikenneyhteydet alueelta ovat melko hyvät ottaen huomioon että kyseessä on pientaloalue. Järvenperästä kulkee seutulinja 321 Helsinkiin Vihdintien kautta. Linjat 219, 236, 239, ja 215A menevät Leppävaaran asemalle, ja Pihlajarinteen ohi kulkee Espoon keskuksesta linja 227 Leppävaaraan. Linja 582 kulkee Espoon keskuksesta sekä Pihlajarinteen että Järvenperän ohi, aina Pohjois-Espoon Lahnukseen saakka. Lisäksi Vanhakartanosta lähtee bussilinja 533 Kauniaisten kautta Matinkylään. Bussilinja 566 kulkee Espoon keskuksesta Martinlaaksoon. Lisäksi Järvenperän läpi kulkee kolme yöbussia. Linjat 231N, 235N sekä 109N. Linja 231N lähtee Elielinaukiolta ja kulkee Leppävaaran läpi Järvenperään. Järvenperässä on myös sen päätepysäkki. 235N lähtee myöskin Elielinaukiolta ja kulkee Leppävaaraan. Mutta toisin kuin 231N se ohittaa vain Järvenperän ja suuntaa Espoon keskuksen kautta Kuriininiittyyn. 109N taas kulkee Kampista Jorviin ohittaen Järvenperän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Espoon viralliset kaupunginosat (PDF) 12.12.2012. Espoon Kaupunki. Viitattu 26.1.2015.
  2. Espoon kaupunginosien pinta-alat hri.fi. 24.10.2014. HRI. Viitattu 26.1.2015.
  3. Espoon kaupunki: Espoon väkiluku vuodenvaihteessa 2016/2017 Viitattu 20.12.2017.
  4. a b Järvenperän postipiirit Espoon karttapalvelussa kartat.espoo.fi. Espoon kaupunki. Viitattu 26.1.2015.