Pitkäjärvi (Espoo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitkäjärvi
Pitkäjärvi
Pitkäjärvi
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Espoo, Vantaa
Koordinaatit 60°15′11″N, 24°44′49″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Myllykylänpuro
Järvinumero 81.055.1.010View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 19,2 m
Rantaviiva 13,1 km [1]
Pinta-ala 1,71 km² [1]
Tilavuus 0,0039 km³ [1]
Keskisyvyys 2,26 m [1]
Suurin syvyys 5,59 m [1]
Valuma-alue 65,8 km² [1]
Pitkäjärvi

Pitkäjärvi (ruots. Långträsk) eli Vanhankylän Pitkäjärvi sijaitsee pääosin keskisessä Espoossa Kehä III:n kaakkoispuolella Turuntien ja Vihdintien välissä. Pieni osa järven koillisosasta sijaitsee Vantaan puolella. Pitkäjärven nimi on ennen ruotsalaisten tuloa alueella ollut ilmeisesti Kaukajärvi.[2]

Kapean järven koillispää, johon laskee pohjoisesta Herukkapuro, on Vantaan Linnaisten ja Hämeenkylän puolella, ja lounaispää, jossa järven laskuoja sijaitsee, on Järvenperän alueella. Järven lounaispää on pitkältä matkalta erityisen kapea. Laskuoja virtaa aluksi Myllykylänpuro-nimisenä Träskändan kartanon puistoalueen läpi, ja jatkuu myöhemmin Glimsinjoen nimellä ennen kuin laskuojan nimeksi muuttuu Espoonjoki. Lisäksi koillisosan kosteikossa Hämeenkylän kartanon alueella on ruopattu ranta-alue.

Pitkäjärven pituus koillisesta lounaaseen on noin 4,9 kilometriä ja suurin leveys noin 850 metriä.

Kesällä 2010 Järven Laaksolahden puoleiseen niemeen, syvänteeseen ja Pitkäjärvenrannan paikkeille laitettiin hapetinsäiliöt pohjaan. Kalakanta kattaa ainakin hauen, kuhan, ruutanan ja särjen. Pitkäjärvi on niittänyt mainetta myös rapujärvenä. Järvestä on ainakin vuonna 2005 poistettu roskakalaa.

Pitkäjärveä reunustavat järven luoteispuolella Järvenperän kaupunginosan lisäksi Vanhakartano, järven kaakkoispuolella ovat Laaksolahden (Jupperi, Lähderanta) ja Lippajärven kaupunginosat. Järvessä on neljä yleistä uimarantaa, Järvenperässä ja Vanhakartanon Koskelossa on hiekkarannat, Laaksolahden urheilupuiston rannalla on betonilaituri kahdella tikkaalla, Jupperissa, jossa on ponttoonilaituri, jonka päädyssä on tikkaat. Muitakin pienempiä, vähän käytössä olevia uintirantoja on Haapaniemen kärjessä ja Vantaa kaupungin omistama ranta Jupperissa, lisäksi Lähdevuoren takana on kallioisen niemen vieressä ranta kaislikon keskellä, sekä Lähderannan kerrostaloalueen takana on laituri.

Espoon Kaupungin rahoittamia hoitokalastuksia on tehty viimeksi 2012-2014. Espoon Pitkäjärvellä on moottoriveneillä ja muilla koneellisilla vesikulkuneuvoilla ajo kielletty[3].

Espoossa on myös kaksi muuta Pitkäjärveä: Nuuksion Pitkäjärvi ja Velskolan Pitkäjärvi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f OIVA – Ympäristö- ja paikkatietopalvelu (edellyttää rekisteröitymisen) Ympäristöhallinto. Viitattu 24.8.2010.
  2. Saulo Kepsu: Uuteen maahan - Helsingin ja Vantaan vanha asutus ja nimistö, s. 40-42. Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2005.
  3. Vesiliikenteen pysyvät kiellot ja rajoitukset Traficom. Viitattu 1.3.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]