Kalajärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Espoon kaupunginosaa. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Kalajärvi
Kaupungin kartta, jossa Kalajärvi korostettuna. Espoon kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Kalajärvi korostettuna.
Espoon kaupunginosat
Kaupunki Espoo
Suuralue Pohjois-Espoo
Kaupunginosa nro 85[1]
Pinta-ala 7,6 km² [2]
Väkiluku 2 718[3]
Osa-alueet Hiirisuo, Isokorpi, Kortesmäki, Metsämaa, Odilampi, Örkkiniitty
Postinumero(t) 02970
Lähialueet Lahnus, Luukki, Röylä, Perusmäki, Niipperi, Vantaan Askisto

Kalajärvi on Espoon kaupunginosa, joka sijaitsee Vihdintien varrella samannimisen järven rannalla. Kalajärvi on vajaan 12 000 asukkaan Pohjois-Espoon aluekeskus.

Julkiset palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalajärven palvelutori[4] sijaitsee Pohjois-Espoossa, Kalajärven paikalliskeskuksessa. Palvelutorin kiinteistö tunnetaan myös nimellä Ruskatalo. Palvelutorilla toimivat Espoon kaupungin asiointipiste, terveyskeskus, hammashoitola, neuvola ja kirjasto. Lisäksi Kalajärven palvelutorilla on neljä kuntalaisten yhteiseen käyttöön tarkoitettua tilaa: iso sali, opetustila, työtila ja kokoustila.

Kalajärven koulu[5] on ala- ja yläkoulun käsittävä yhtenäiskoulu. Koulun tiloissa toimivat lisäksi esikoulu ja nuorisotoimen ylläpitämä nuorisotila, josta löytyy urheilu- ja vapaa-ajan tiloja. Päiväkoti on koulun vieressä ja tarjoaa palvelujaan alueen leikki-ikäisille. Espoon seurakuntayhtymän kappeli ja seurakuntatalo on Kalajärven palvelutorin vieressä.

Kalajärven keskustaajamassa on laaja puistoalue sekä kunnalliset leikkipuistot, joista Espoon Islannissa sijaitsevan ystävyyskaupungin Sauðárkrókurin mukaan nimetty Saudarkrokurin puisto on laajin.

Yksityiset palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalajärven keskustaajamassa on ostoskeskus, jossa toimivat muun muassa K-Market, parturi, apteekki, kuntosali ja kaksi pizzeriaa. Kalajärvellä on myös moottoripyöräliike, autokorjaamoita, sekä muita palvelualan yrityksiä. Vesipuisto ja laskettelukeskus Serena, sekä Korpilammen hotelli-ravintola ovat Kalajärveltä muutaman kilometrin päässä Lahnuksessa. Huoltoasemakin on Lahnuksessa, parin kilometrin päässä Kalajärven keskustasta.

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalajärvi ilmakuvassa kesäkuussa 2016.

Kalajärven rakennettu alue on yksinomaan pientaloaluetta, joka ryhmittyy Vihdintien molemmin puolin, sekä Niipperintien varteen. Länsiosassa sijaitsevan Kalajärven rannat ovat myös pääosin rakennettu omakotitaloalueeksi. Kalajärvellä on runsaasti vapaata luontoa. Keimolaan asti ulottuvat metsäalueet muodostavat yhtenäisen aarnialueen, jossa on paikallisia luontonähtävyyksiä, muun muassa Tremansskärr. Bodominjärven suuntaan aukeavat pellot, joita pitkälti viljelevät yhä samat ruotsinkieliset suvut kuin vuosisatoja sitten.lähde?

Kalajärven läpi kulkevat talvisin latureitit, joita pitkin pääsee pääkaupunkiseudun keskuksiin, sekä Pohjois-Espoon ja Nuuksion eräalueille. Vihdintien varren polkupyöräreitit ovat kesäisin erittäin suosittuja pääkaupunkilaisten suunnistaessa Luukinjärven rannoille, muutaman kilometrin matkan päähän Kalajärveltä. Kalajärvellä on myös oma valaistu pururata, talvisin hiihtolatu, sekä runsaasti hevostalleja ratsastusharrastajille. Kymmenen kilometrin säteellä Kalajärvestä on viisi täysimittaista golf-kenttää, oma skeittipuisto ja mahdollisuuksia erilaisten palloilulajien harrastamiseen.lähde?

Kalajärven kaupunginosaan kuuluu myös Kurkijärvi, joka sijaitsee alueen pohjoisosassa.[6]

Asukasyhdistykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen asukasyhdistys on nimeltään Kalajärvi-seura ry. Kalajärvellä toimivat aktiivisesti myös Estrada-musiikkikoulu (ent. Pohjois-Espoon Musiikkikoulu), urheiluseura Pohjois-Espoon Ponsi, Kalajärven koulun vanhempainyhdistys, Espoon Röylän Kalastuskunta, Partiolippukunta Pohjois-Espoon Kalahaukat ry, sekä monia muita yhdistyksiä.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Espoon sisäiset Kalajärvelle päättyvät linjat
 • Kalajärvelle päättyvä seutulinja
  • 584 Aviapolikseen
  • 436N Elielinaukiolle
 • Ohittavat Espoon sisäiset linjat
 • Ohittava seutulinja
  • 345 Rinnekoti - Elielinaukio
 • U-linja (ajaa seutualueen ulkopuolelle)
  • 346 Helsinki, linja-autoasema - Takkula

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Espoon viralliset kaupunginosat (PDF) 12.12.2012. Espoon Kaupunki. Viitattu 23.10.2014.
 2. Espoon kaupunginosien pinta-alat hri.fi. 24.10.2014. HRI. Viitattu 24.10.2014.
 3. Espoon asukasluku vuodenvaihteessa 2019/2020 (PDF) (Sivu 3) Espoon Kaupunki. Arkistoitu 11.7.2013. Viitattu 13.12.2020.
 4. Espoon palvelutorit Espoon kaupunki. Viitattu 9.1.2020.
 5. Kalajärven koulu Espoon kaupunki. Viitattu 9.1.2020.
 6. Kurkijärvi Espoon karttapalvelussa

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]