Bodominjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bodominjärvi
Bodom träsk
Bodominjärvi talvella 2004.
Bodominjärvi talvella 2004.
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Espoo
Koordinaatit 60°15′23″N, 24°40′00″E
Järvinumero 81.055.1.002View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 22,9 m
Pituus 3 km
Leveys 2 kmView and modify data on Wikidata
Rantaviiva 12,4 km [1]
Pinta-ala 4,12 km² [1]
Tilavuus 0,018 km³ [1]
Keskisyvyys 4,28 m [1]
Suurin syvyys 12,73 m [1]
Valuma-alue 30,66 km² [1]
Kartta
Bodominjärvi

Bodominjärvi (ruots. Bodom träsk) on järvi Keski-Espoossa Bodomin, Högnäsin, Karhusuon ja Kunnarlan kaupunginosien alueilla. Järvessä on kaksi pientä saarta, Storören ja Lillören. Bodominjärven itäpuolella sijaitsee Matalajärvi. Järvi laskee eteläpäästään Oitvikenistä (Oittaanlahdesta) Oitånia (Oittaanjokea) ja Glomsånia pitkin Espoonjokeen ja edelleen Espoonlahteen (Suomenlahti). Järven syvin kohta, 13 m, sijaitsee lähellä Lillörenin saarta.[2]

Bodominjärvi on tunnettu 5. kesäkuuta 1960 järven rannalla tapahtuneesta kolmoismurhasta.

Järven käyttö virkistysalueena

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oittaalla, joka käsittää järven lounaisrannan tienoon, on suosittu yleinen hiekkaranta ja ulkoilualue. Järvi ympäristöineen tarjoaa lisäksi monenlaisia vaihtoehtoja vapaa-ajan viettoon. Alueelle on rakennettu vuonna 2013 Angry Birds -leikkipuisto. Myös frisbeegolfin, koripallon ja rantalentopallon pelaaminen on mahdollista. Vuonna 2023 alueelle avattiin yksityinen seikkailuminigolfrata. [3]

Oittaalla on lisäksi ympäri vuoden auki oleva, Espoon kaupungin omistama ja Oittaan kartanon ylläpitämä virkistyskeskus, jossa on ulkoilijoiden iloksi mm. kahvila, ulkoiluvälinevuokraamo (suksia, lumikenkiä, retkiluistimia, GPS-laitteita, kajakkeja, kanootteja), suksihuolto- ja voitelupiste, 100 hengen ravintola, sauna ja oma laituri, jossa on talvisin virtausmoottorilla aikaansaatu avantouintimahdollisuus.

Lisäksi Oittaalta lähtevät valaistut latuosuudet (kesäisin ulkoilijoiden suosimat lenkkipolut), joita pitkin pääsee aina Espoon keskuspuistoon tai Nuuksioon saakka.

Bodominjärvi on lähellä Kehä III:a. Paikalle pääsee myös bussilla 246 Espoon keskuksesta. Järven itärannalla sijaitsevaan Högnäsiin pääsee bussilla 225 Leppävaarasta.

Luonnonsuojelualueet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven pienempi saari, Lillören, on luonnonsuojelualuetta lintujen pesimäaikana, jolloin maihinnousu saarelle on kielletty. Saarella pesii kalasääski.

  1. a b c d e f OIVA – Ympäristö- ja paikkatietopalvelu (edellyttää rekisteröitymisen) Ympäristöhallinto. Viitattu 24.8.2010.
  2. Karttapaikka (Maanmittauslaitos)
  3. Espooseen avataan ”seikkailu­minigolfia” tarjoava rata. HS.fi. Viitattu 9.5.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]