Matalajärvi (Espoo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matalajärvi
Matalajärvi keväällä 2007.
Matalajärvi keväällä 2007.
Valtio SuomiView and modify data on Wikidata
Sijainti Espoo
Koordinaatit 60°15′N, 24°41′E
Pinnankorkeus 22,9 m
Pinta-ala 0,73 km² [1]
Rantaviiva 3,3 km [1]
Suurin syvyys 2,43 m [1]
Keskisyvyys 1,19 m [1]
Tilavuus 0,00088 km³ [1]
Valuma-alue 4,75 km² [1]
Järvinumero 81.055.1.003View and modify data on Wikidata
Matalajärvi

Matalajärvi (ruots. Grundträsk) on nimensä mukaisesti hyvin matala ja rehevä järvi Espoossa Bodominjärven itäpuolella, Kehä III:n tuntumassa. Se laskee Bodominjärveen.

Järven keskisyvyys on vain vähän yli metrin.[1] Avovettä järvessä on nykyisin noin 71 hehtaaria. Rehevöitymisen takia järvi on osittain kasvanut umpeen. Veden laatuun ovat vaikuttaneet esimerkiksi ympäristön pitkäaikaiset viljelykset, joista osa on muutettu golfkentiksi. Matalajärvi on kuitenkin myös luonnostaan runsasravinteinen. Järveä on kuitenkin kunnostettu alueen asukkaiden, ympäristökeskuksen ja joidenkin yksityisten yritysten yhteistyönä.[2] Kunnostus aloitettiin vuonna 2005 ja jatkuu vuoteen 2009.[2]

Järvellä on monipuolinen linnusto ja se toimii lintujen muuttomatkojen pysähdyspaikkana. Monet lajeista ovat Euroopan unionin lintudirektiivissä mainittavia. Myös kasvilajisto on monipuolinen ja järvellä kasvaa monia harvinaisia vesikasveja. Kalalajeista on pyydystetty pois rehevöitymistä edistäviä ruutanoita ja tilalle istutettu haukia pitämään kalakantoja kurissa.[2]

Espoon yleiskaavassa järvi on merkitty suojelualueeksi. Matalajärvi on Natura 2000 -aluetta, johon kuuluu myös sen ja Bodominjärven välisen Bodomin kannaksen pähkinäpensaslehto. Lisäksi järvi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g OIVA – Ympäristö- ja paikkatietopalvelu (edellyttää rekisteröitymisen) Ympäristöhallinto. Viitattu 24.8.2010.
  2. a b c Espoon Matalajärven tila parantunut huomattavasti. Helsingin sanomat 5.9.2007, s. A11

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.