Omnia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omnia
Omnian Kirkkokadun toimipiste Espoon keskuksessa.

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia on vuonna 1982 toimintansa aloittanut monialainen koulutuksen järjestäjä sekä Espoon seudun alueellinen kehittämiskeskus, jossa työskentelee noin 1 000 henkilöä ja vuosittain opiskelee yli 30 000 oppijaa [1]. Omnialla on yli kymmenen toimipistettä Espoossa ja 1 toimipiste Kirkkonummella [2]. Omistajakunnat ovat Espoo, Kirkkonummi ja Kauniainen.

Omnia tarjoaa koulutusta elinikäisen oppimisen periaatteella. Sen koulutustarjontaan kuuluvat toisen asteen ammatillinen koulutus, lukio-opetus, työpajatoiminta sekä vapaan sivistystyön tarjonta[3]. Yrityspalveluina Omnia tarjoaa valmennuksia, oppisopimuskoulutusta, yrittäjäyhteisöpalveluita[4] Omnia on myös virallinen urheiluoppilaitos, joka mahdollistaa tavoitteellisen urheilun ja ammattiin opiskelun yhdistämisen [5].

Omnialla on omistuksia seuraavissa yhtiöissä:

  • Omnia koulutus Oy
  • Henkilöstöpalveluyritys Wenhe[6]
  • Koulutusvientiyritys Omnia Education Partnership Oy[7]

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omnia on koulutuksenjärjestäjä, jonka omistaa kolme kuntaa: Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi. Jokaisesta kunnasta valitaan yksi edustaja ja varajäsen kaksi kertaa vuodessa pidettävään yhtymäkokoukseen, joka on Omnian ylin päättävä toimielin. Omnian hallitus huolehtii organisaation tuloksellisesta ja taloudellisesta toiminnasta. Hallitukseen kuuluu yhdeksän jäsentä, joilla kaikilla on varajäsen.

Omnian tehtävä on edistää kansalaisten osallisuutta, osaamista ja hyvinvointia sekä alueen kuntien, yhteisöjen ja yritysten elinvoimaa seitsemän tehtävän avulla. Omnian toimintaa ohjaa kestävä tulevaisuus. Omnia osallistuu alueelliseen kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. Valtakunnallisesti Omnia tekee yhteistyötä kaupunkien, kauppakamarien, organisaatioiden, yrittäjien sekä ammattiyhdistysten kanssa[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntayhtymän toiminta aloitettiin vuonna 1982. Kuntayhtymän nimi oli alussa Espoon keskustan ammatillisten oppilaitosten kuntainliitto. Vuosien varrella Omniaan on yhdistetty useita Espoossa toimineita eri ammattialojen oppilaitoksia.

Vuonna 2000 Espoon seudun koulutuskuntayhtymän toiminta laajeni. Sen jälkeen siihen sisältyi koko Espoon ja Kirkkonummen alueen suomenkielisen toisen asteen ammatillisen koulutus. Kuntayhtymän kokeiluna ollut ammattikorkeakoulutoiminta vakinaistui, jolloin koulutuksen järjestämistehtävä siirtyi Espoon-Vantaan ammattikorkeakoulu Oy:lle, joka tunnetaan nykyisin nimellä Laurea-ammattikorkeakoulu.

Vuodesta 2001 lähtien kuntayhtymään kuului neljä erillään toimivaa oppilaitosta: Espoon liiketalousinstituutti, Espoon palvelualojen oppilaitos, Espoon tekniikan ja kulttuurin oppilaitos ja Espoon terveys- ja sosiaalialan oppilaitos sekä Espoon oppisopimustoimisto.

Vuonna 2005 kuntayhtymä otti käyttöönsä markkinointinimen Omnia. Oppilaitosrakenne muuttui yhdeksi Omniaksi ja vanhat oppilaitosnimet poistuivat käytöstä. Espoon nuorten työpajat liittyivät Omniaan vuonna 2005. Espoon aikuislukio ja Espoon työväenopisto yhdistyivät Omniaan vuonna 2015. Kuntayhtymän jäsenkunnat ovat alusta asti olleet Espoon kaupunki, Kauniaisten kaupunki ja Kirkkonummen kunta.

Koulutustarjonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omnian koulutustarjonta kattaa koko elinikäisen oppimisen. Koulutustarjonnassa on ammatillinen koulutus, aikuislukio, valmentavat koulutukset, nuorten ja aikuisten työpajatoiminta, aikuisten perusopetus sekä vapaan sivistystyön tarjonta.

Palvelut yrityksille ja yhteisöille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omnian Elinvoima- ja työllisyyspalveluihin kuuluvat tuki, koulutukset ja  rekrytointiapu työelämälle. Koulutuspalveluja ovat räätälöidyt perus-, ammatti-, ja erikoisammattitutkinnot, täsmä- ja täydennyskoulutukset sekä johtamisen ja esimiestyön valmennukset.

Opiskelijoiden työpaikalla tapahtuva oppiminen tehdään joko oppisopimuksena, koulutussopimuksena tai näitä yhdistämällä.

Omnia on mukana myös BusinessEspoo-verkostossa[8].

Palvelut asiakkaille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omnian ammatilliset opiskelijat ja työpajalaiset tekevät asiakastöitä kuluttajille. Niihin kuuluvat auto- ja logistiikkapalvelut, käsityö- ja taidepalvelut, rakennus- ja tekniikkapalvelut sekä myymälät ja opetusravintola[9].

Hankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omnian hanketoiminnan painopisteitä ovat digitaaliset oppimisratkaisut, kansainvälinen liikkuvuus ja verkostot, monikulttuurisuus ja vieraskielisten opetuksen kehittäminen, osaamisen kehittäminen, organisaation kehittäminen ja yhteiskuntavastuu.

Omniassa kehitetään uusia oppimisratkaisuja ja -ympäristöjä. Digiosaamista painotetaan oppimisratkaisujen ja -ympäristöjen rakentamisessa.

Lisäksi Omnia on mukana ammatillisen koulutuksen tutkimustoiminnassa[10].

Kansainvälisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omnian kansainväliset verkostot ja yhteistyösopimukset mahdollistavat kaikille Omnian opiskelijoille ja opettajille osallistumisen kansainväliseen vaihtojaksoon. Vuosittain Omniasta ja Omniaan toteutetaan satoja opiskelijavaihtoja.

Omniassa vierailee vuosittain useita ryhmiä tutustumassa suomalaiseen koulutukseen ja koulutuksen kehittämiseen.

Omnia kehittää koulutuksesta liiketoimintaa kansainvälisille markkinoille koulutusvientiyhtiö Omnia Education Partnership Oy:n (OEP) kautta[7].

Omnia on nimetty UNESCON UNEVOC Centreksi vuosiksi 2020–2023. Omnia on ollut osa UNEVOC-verkostoa vuodesta 2013 alkaen. Verkosto on ammatillisen koulutuksen toimijoiden järjestö, jossa on yli 220 jäsentä yli 140 valtiosta ympäri maailmaa[11].

Kilpailutoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omnia on mukana ammatillisen koulutuksen kilpailutoiminnassa kuten kansallisessa ammattiosaamisen kilpailussa Taitajassa sekä kulttuurikilpailu SAKUstarsissa. Vuonna 2023 Omnia järjestää kansallisen Taitaja-kilpailun finaalin Espoossa[12].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]