Finnoo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finnoon allas toukokuussa 2005

Finnoo eli Suomenoja (ruots. Finno) on Espoon kyläjaon mukainen kylä. Se sijaitsee Kaitaan ja Nöykkiön kaupunginosien alueella.

Finnoo on pienteollisuuden ja kaupan keskittymä. Liila ja Merituuli ovat isoja kauppakeskuksia, joista jälkimmäinen on Keskon omistama retail park. Finnoossa toimii etenkin rauta-, kodinkone-, huonekalu- ja autokauppaa.

Ali-Suomenojalla, Suomenlahden rannalla on Finnoon altaana tunnettu linnustonsuojelualue. Ali-Suomenojalla on myös aiemmin Espoon Sähkönä tunnettu Fortumin Suomenojan voimalaitos sekä jätevedenpuhdistamo, jota suunnitellaan kallion sisään jatkossa sijoitettavaksi. Alueella on myös linja-autovarikko.

Finnoon-Kaitaan alueelle Länsiväylän ja meren väliin on suunnitteilla noin 15 000 uutta asuntoa. Alueen olisi tarkoitus valmistua 2030-lukuun mennessä. Finnooseen on suunnitteilla viisi yli 20-kerroksista tornia ja yksi 26-kerroksinen torni.[1]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnoon kiertoliittymä avajaispäivänä.

Finnooseen pääsee lukuisilla busseilla lukuisista suunnista niin Espoon sisäisen kuin seutuliikenteen busseilla.

Finnoo sijaitsee Länsiväylän (kantatie 51) varrella. Finnoosta lähtee Espoon keskukseen vilkas ja ruuhkainen Finnoontie. Vuoden 2005 alussa aloitettiin Finnoontien ja Kuitinmäen–Martinsillantien risteykseen kaksikaistaisen kiertoliittymän rakentaminen. 19. syyskuuta 2006 avatussa liittymässä kevyt liikenne kulkee eri tasossa kuin muu liikenne.

Finnooseen on rakenteilla metroasema, joka valmistuu vuonna 2023.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Espoon Finnoon keskukseen suunnitellaan ryhmää yli 20-kerroksisia torneja 27.11.2016. Helsingin Sanomat. Viitattu 30.11.2016.
  2. Länsimetron kakkosvaihe etenee aikataulussa ja kustannusarvion mukaisesti 8.10.2019. Länsimetro Oy. Viitattu 16.2.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.