Markku Hakuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Markku Matti Hakuri (s. 23. tammikuuta 1946 Helsinki) on suomalainen kuvataiteilija.[1]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakuri valmistui ylioppilaaksi vuonna 1965, valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1971 ja taidemaalariksi Suomen kuvataideakatemiasta vuonna 1976. Hakuri on toiminut kuvataiteilijana vuodesta 1976 lähtien. Hän on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen julkisia teoksiaan on Helsingissä[2], Espoossa[3] [4] ja Jyväskylässä [5]. Hänen töitään on useissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Ympäristötaideprojektit ovat olennainen osa Hakurin taiteellista työtä.

Aktiivisen taiteilijauransa lisäksi Hakuri on toiminut opettajana mm. Teatterikorkeakoulussa, Suomen kuvataideakatemiassa ja vuosina 2000 – 2012 hän on toiminut Aalto yliopistossa ympäristötaiteen professorina. Hän on myös työskennellyt vierailevana opettajana mm. seuraavissa oppilaitoksissa:Lundin yliopisto (Ruotsi), Middlebury College (USA), E.S.A.G. (Pariisi, Ranska), University of Porto (Portugali), Ringling College (Sarasota, USA), St Lucas Art University (Antwerpen, Belgia) ja Tsinghua University (Peking, Kiina).

Hakuri on myös suunnitellut useita ympäristötaideteoksia ja toiminut lavastajana sekä visualisoijana muun muassa Savonlinnan oopperajuhlilla[6], Suomen kansallisoopperassa[7][8], Helsingin kaupunginteatterissa, Kansallisteatterissa, Ryhmäteatterissa, Finlandia-talossa ja Eestin Draamateatterissa.

Hänen saamiaan tunnustuspalkintoja ovat vuonna 2015 Aalto-yliopisto, Pallas Athene-palkinto, 2009 Uudenmaan taidepalkinto / 1992 Espoon kulttuuripalkinto. Hakurin toimittama kirja, Paikka vai tila /Place or Space sai Antalis Design & Print Award 2014 luokassa Vuoden kirja 3. palkinnon.

Hakurille taiteen tekeminen on kokeilua ja tietoista riskin ottamista. Hänelle taide merkitsee maailmassa olemisen sanakirjaa, jonka sisällön määrittelee kuvittelun ja tiedon kohtalonyhteys.

Teoskuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]