Lundin yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lundin yliopisto
Lunds universitet
Lundin yliopiston tunnus.svg
Universitetsbyggnaden, Lund.JPG
lat. Universitas Lundensis
engl. Lund University
Motto Ad utrumque (Valmiina molempiin)
Perustettu 1666
Tyyppi julkinen
Rehtori Torbjörn von Schantz
Henkilökunta 8 000 (2018)[1]
Opiskelijoita 40 000 (2018)[1]
Sijainti Lund, Skåne
Ruotsi
Sivusto www.lu.se

Lundin yliopisto (ruots. Lunds universitet) on ruotsalainen yliopisto Lundin kaupungissa, Skånen läänissä. Se on Euroopan arvostetuimpia yliopistoja[2][3][4][5][6] ja yksi Pohjoismaiden suurimmista koulutus- ja tutkimuslaitoksista,[7][8][9] ja se on sijoitettu useasti maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon.[10][11][12][13] Yliopiston historia ulottuu vuoteen 1425, jolloin Studium Generale perustettiin Lundin tuomiokirkon läheisyyteen. Se on Pohjoismaiden vanhin korkeakoulu (vrt. Uppsala 1477 ja Kööpenhamina 1479). Nykyinen yliopisto perustettiin vuonna 1666 pian sen jälkeen, kun aiemmin Tanskalle kuulunut Skåne oli liitetty Ruotsiin vuoden 1658 rauhansopimuksen yhteydessä.[14]

Lundin yliopistossa on kahdeksan tiedekuntaa[15] ja satelliittikampukset Malmössä ja Helsingborgissa. Yliopistossa opiskelee 40 000 opiskelijaa[1], ja siellä on 280 koulutusohjelmaa sekä noin 2 250 erillistä kurssia. Lisäksi Lundin yliopistolla on 680 kumppanuusyliopistoa yli 50 maassa, ja se kuuluu LERU-, League of European Research Universities- sekä Universitas 21 -verkostoihin.[16]

Yliopiston nykyisen päärakennuksen suunnitteli arkkitehti Helgo Zettervall, ja se vihittiin käyttöön vuonna 1882. Sitä ennen päärakennuksena toimi Kungshuset.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esihistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taulu Klostergatanilla Lundissa muistuttaa Pohjoismaiden ensimmäisen korkeakoulun sijainnista.

Lund on Pohjoismaiden ensimmäisen korkeakoulun sijaintipaikka. Jo vuonna 1425, yli viisikymmentä vuotta ennen kuin yliopistot perustettiin Uppsalaan ja Kööpenhaminaan, Lundiin perustettiin Studium generale, jossa saattoi opiskella molempia korkeakoulututkintoja, baccalaureuksia.

Regia Academia Carolina koulun perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaarle X Kustaa vieraili Lundissa Roskilden rauhan jälkeen 1658 ja tapasi piispa Peder Winstrupin. Yliopiston perustamisen tarpeesta oli yksimielisyys, ja kirje piispalta kuninkaalle 1658 muistutti kuningasta korkeakoulun perustamislupauksesta. Yliopisto perustettiin kuitenkin vasta Kaarle XI:n aikana 1666. Yliopiston avajaisissa tuli selväksi, että yliopistoa oli suunniteltu Göötanmaalle jo 1630-luvulta lähtien, ja mahdollisia sijoituspaikkoja olivat Linköping, Skara, Växjö, Kalmar ja Jönköping. Kun Ruotsi Roskilden rauhansopimuksessa sai uusia alueita, sai Lund Göötanmaan alueelle suunnitellun yliopiston.

Yliopiston lippu päärakennuksen katolla.
Lundin yliopiston päärakennus.

Myöhempi historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun alkaen yliopistossa oli neljä tiedekuntaa: teologinen, lainopillinen, lääketieteellinen ja filosofinen. Filosofian tiedekunta jaettiin vuonna 1876 sekä Lundissa että Uppsalassa kahtia. Uusiksi tiedekunniksi muodostettiin humanistinen tiedekunta ja matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta. Yhteiskuntatieteet erotettiin 1964 humanistisesta tiedekunnasta. Vuonna 1961 perustettu Lundin teknillinen yliopisto yhdistettiin vuonna 1969 Lundin yliopistoon. Myöhemmin Lundin yliopistoon on yhdistetty myös sosiaalikorkeakoulu, taidekorkeakoulu sekä kauppakorkeakoulu.

Växjön yliopisto, joka nykyään on osa Linné-yliopistoa, perustettiin alun perin Lundin yliopiston yhteyteen. Malmön korkeakoulu erotettiin vuonna 1998 Lundin yliopistosta, ja siihen siirtyivät suurin osa Malmössä tapahtuneesta opetuksesta, paitsi taide, musiikki, teatteri ja lääketieteen opetus, jotka kuuluvat edelleen Lundin yliopistoon. Helsingborgiin perustettiin vuonna 2000 erillinen kampus, jossa opiskelee 15 koulutusohjelmassa noin 3 700 opiskelijaa.

Lundin yliopisto on ollut valtion omistuksessa vuodesta 1852. Ensimmäiset naispuoliset opiskelijat aloittivat yliopistossa 1880-luvulla, vaikka heille annettiin oikeus opintoihin vuonna 1873.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Lundin yliopisto on yksi Skandinavian suurimpia tutkimuksen ja korkeakoulutuksen keskuksia. Yliopistossa on 280 koulutusohjelmaa ja noin 2 500 vapaavalintaista kurssia. Näistä 90 on maisteriohjelmia, ja yli 500 kursseista opetetaan englanniksi.

Koulutus tapahtuu pääosin Lundissa. Osa koulutuksesta ja tutkimuksesta tehdään yhteistyössä Skanen yliopistosairaalan kanssa, joka sijaitsee sekä Lundissa että Malmössä.

Malmössä sijaitsee myös taiteen, musiikin ja teatterin koulutus. Helsingborgissa voi opiskella insinööriksi, sosionomiksi, opettajaksi, viestinnän ammattilaiseksi tai palvelujohtajaksi.[17]

Lundin yliopisto on Euroopan ainoa yliopisto, joka tarjoaa lentäjäkoulutusta. Ilmailualan koulutus järjestetään Ljungbyhedissä, ja siellä tarjotaan sekä teoreettista että käytännön koulutusta.[17]

Naiset yliopistossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen naispuolinen opiskelija Lundissa oli lääketieteen opiskelija Hedda Andersson, joka aloitti opintonsa 1880 (kaksi vuotta ennen seuraavaa naispuolista opiskelijaa).[18] Hilma Borelius oli ensimmäinen nainen, joka valmistui tohtoriksi Lundista vuonna 1910. Ensimmäinen professorin virkaan nimitetty nainen oli historioitsija Birgitta Odén (1965). Yrityslainsäädännön professori Boel Flodgren nimitettiin vuonna 1992 rector magnificuksen virkaan. Hän oli ensimmäinen naispuolinen eurooppalaisen yliopiston rehtori.

Kampus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kungshuset on kampuksen vanhin rakennus, valmistunut 1584, ja siinä toimii filosofian tiedekunta.

Yliopiston toiminta keskittyy pieneen Lundin kaupunkiin Skånessa, noin 15 kilometrin päässä Malmöstä tai 50 kilometrin päässä Kööpenhaminasta. Yliopiston historia ja suuri opiskelijamäärä ovat vaikuttaneet merkittävästi Lundin kaupungin kehitykseen, niin että se on leimallisesti yliopistokaupunki. Kaupungissa on yli sata yliopiston rakennusta. Suurin osa niistä on noin neliökilometrin kokoisella alueella kaupungin keskustassa.

Kirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopiston kirjasto.

Lundin yliopiston kirjasto perustettiin 1666 samaan aikaan kuin itse yliopisto, ja se on yksi Ruotsin vanhimmista ja kattavimmista. Vuodesta 1698 lähtien se on saanut lakisääteisen vapaakappaleen kaikista Ruotsissa julkaistuista painotuotteista. Nykyään lakisääteisen vapaakappaleen saa kuusi kirjastoa, mutta ainoastaan Lundin yliopiston kirjasto ja Kuninkaallinen kirjasto pitävät kokoelmissaan kaiken vastaanottamansa kirjallisuuden. Kirjaston kokoelmiin kuuluu noin 170 000 metriä hyllystöä, ja kirjastosta lainataan vuosittain noin 620 000 nidettä. Kirjastossa on yli 200 työntekijää ja 33 sivutoimipistettä, ja siellä on 2 600 työpistettä opiskelijoille.[19]

Nykyinen pääkirjasto on avatuu 1907. Sitä ennen pääkirjasto sijaitsi Liberiet-nimisessä rakennuksessa lähellä kaupungin tuomiokirkkoa. Liberiet rakennettiin kirjastoksi 1400-luvulla, mutta siinä toimii nyt kahvila.

Arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lundin yliopistoa pidetään usein yhtenä Ruotsin parhaista, ja se on edelläkävijä Euroopassa ja maailmalla.

Organisaatio Vuosi Ranking maailmassa Ranking Ruotsissa
Fokus ranking, Ruotsin parhaat korkeakoulut[20] 2012 - # 2
Academic Ranking of World Universities[21] 2014 # 101–-150 # 4
THES - QS World University Rankings[22] 2012/13 # 71 # 1
URAP - Ranking by academic performance[23] 2011 # 62 # 1
Wuhan Ranking 2007[24] 2012 # 186 # 2
Times Higher Education[25] 2011/12 # 80 # 2
Urank - Ruotsalainen korkeakoulu-ranking[26] 2011 - # 7*
* Urank vuodesta 2011 eteenpäin tutkii myös yliopistojen arvostusta kolmella koulutusalalla. Lundin yliopisto sijoittui parhaalle sijalle lääketieteen koulutusalalla, toiselle sijalle tekniikan ja luonnontieteen alalla sekä viidennelle sijalle humanistisella ja yhteiskuntatieteellisellä koulutusalalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lundin yliopisto.