Lundin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiedekunnan päärakennus Juridicum

Oikeustieteellinen tiedekunta (ruots. Juridiska fakulteten, lat. Juridicum) on yksi Lundin yliopiston yhdeksästä tiedekunnasta. Tiedekunta on perustettu vuonna 1666 ja se on Ruotsin toiseksi vanhin oikeustieteellinen tiedekunta. Tiedekunnassa opiskelee noin 2000 tutkinto-opiskelijaa sekä noin 40 jatko-opiskelijaa.[1][2] Tiedekunnan opetuksen- ja hallinnon tilat sijaitsevat Lundin keskustassa päärautatieaseman läheisyydessä. Tiedekunnassa tarjotaan oikeustieteellistä perusopetusta ja siellä voi suorittaa myös oikeustieteen jatko-opintoja.

Tiedekunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikeustieteellinen tiedekunta sijaitsee Lundin tuomiokirkon läheisyydessä

Juridicum on latinankielinen nimi Lundin yliopiston oikeustieteelliselle tiedekunnalle ja se toimii myös tiedekunnan päärakennuksen nimenä. Juridicum sijaitsee vanhassa Ruotsin telelaitoksen päärakennuksessa Lilla Gråbrödersgatanilla Lundin päärautatieaseman ja Lundin tuomiokirkon välissä, jossa se on ollut 1990-luvulta lähtien.

Juridicumissa toimii myös tiedekunnan kirjasto, joka sisältää yhden pohjolan laajimman kokoelman oikeudellista kirjallisuutta.[3] Tiedekunnan päärakennuksen Juridicumin ohella tiedekunnan luentosaleja on myös läheisessä Tryckeriet-rakennuksessa, jossa aiemmin sijaitsi Berlingska kirjapaino (Berlingska boktryckeriet). Tryckeriet-rakennuksessa sijaitsee myös Puffendorf sali, joka on nimetty tiedekunnan ensimmäisen professorin Samuel von Pufendorfin mukaan.

Tiedekunnan motto on "Suum cuique [tribuere]", joka on latinaa ja tarkoittaa "[anna] jokaiselle omansa". Motto ilmaisi juristin tehtävän aikansa yhteiskunnassa: antaa aatelistolle ja papistolle se mikä heille kuului ja taata porvarien oikeudet kaupungeissa.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samuel von Pufendorfin muotokuva

Lundin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan historia ulottuu Ruotsin valtakunnan aikaan. Kun Lundin yliopisto perustettiin vuonna 1666, sen osana perustettiin myös oikeustieteellisen tiedekunnan muun neljän tiedekunnan ohella. Tiedekunnan ensimmäiseksi dekaaniksi palkattiin Heidelbergin yliopistosta Samuel von Pufendorf, luonnonoikeuden ja kansainvälisen oikeuden professori. Ajan tavan mukaan lingua franca oli latina ja niin tutkimus kuin luennot pidettiin latinaksi.[4]

1700-luvun puolivälissä tiedekunnan professori David Nehrman toi tiedekuntaan ruotsinkielisen opetuksen niin opetukseen kuin myös oppikirjoihin. Ajanjaksona myös luotiin tiedekunnan ensimmäinen tutkinto examenjuridicum.[4]

Tutkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedekunnassa voi suorittaa juristin tutkinnon (juristexamen) sekä kansainvälisiä englanninkielisiä maisterintutkintoja.[2][5] Kansainvälisiin ohjelmiin lukeutuu mm. eurooppalaisen kauppaoikeuden sekä kansainvälisten ihmisoikeuksien maisteriohjelmat.[6] Tiedekunnassa on myös mahdollista väitellä oikeustieteen tohtoriksi. Lisäksi tiedekunta tekee yhteistyötä mm. yhteiskuntatieteiden tiedekunnan oikeussosiaologian ohjelman kanssa.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lundin yliopisto on sijoittunut kansainvälisesti sadan korkeatasoisimman yliopiston joukkoon.[7][8] Yliopistossa on useita eri tutkimusinstituutteja kuten:[9]

  • Pufendorf-instituutti, monitieteellinen tutkimus
  • Raoul Wallenbergin ihmisoikeuksien tutkimuskeskus, ihmisoikeustutkimus

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lund University: Doctoral Positions in Laws facultyvacancies.com. Viitattu 15.1.2022. (englanniksi)
  2. a b Lundell, Bengt: Lund University, Faculty of Law (Sweden), Law Schools and faculty cooperation Lunds University. Arkistoitu 15.1.2022. Viitattu 15.1.2022. (englanniksi)
  3. Juridiska fakulteten: Video: Digital rundvandring på Juridicum (kohta 2:15) youtube.com. 11.11.2020. Viitattu 15.1.2022. (ruotsiksi)
  4. a b c Juridiska fakulteten: Fakultetens historia www.jur.lu.se. Viitattu 15.1.2022. (ruotsiksi)
  5. Lunds universitet: Juristprogrammet jur.lu.se. Viitattu 15.1.2022. (ruotsiksi)
  6. Lunds universitet: Masterprogram jur.lu.se. Viitattu 15.1.2022. (ruotsiksi)
  7. QS World University Rankings 2022 Top Universities. Viitattu 15.1.2022. (englanniksi)
  8. US News:+2022 Best Universities in the World usnews.com. Viitattu 15.1.2022. (englanniksi)
  9. Lund University: Institutes and research centres lunduniversity.lu.se. Viitattu 15.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]