Juristi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wessel smedbager04.jpg

Juristi (lat. iura, ’oikeustieteet’) eli lakimies on ylemmänlähde? oikeustieteellisen korkeakoulututkinnon suorittanut oikeustieteilijä. Suomessa ylempi oikeustieteellinen tutkinto on nykyisin nimeltään oikeustieteen maisterin tutkinto. Aikaisempia tutkintoja ovat olleet oikeustieteen kandidaatti ja molempain oikeuksien kandidaatti (iuris utriusque candidatus); ”molemmat oikeudet” tarkoittaa roomalaista oikeutta ja kanonista oikeutta.

Juristit toimivat yleensä tuomareina, virkamiehinä tai asianajajina. Myös elinkeinoelämä työllistää suuren määrän juristeja.

Perinteisesti poliitikoiksi on valikoitunut juristeja. Suomen presidenteistä Ståhlbergilla, Svinhufvudilla, Rytillä, Paasikivellä, Kekkosella, Halosella ja Niinistöllä on ollut juristin koulutus.

Muiden maiden johtajista esimerkiksi Jawaharlal Nehru, Konrad Adenauer, Kurt Georg Kiesinger, Olof Palme, Fidel Castro, Slobodan Milošević, Bill Clinton, Richard Nixon, Gerald Ford, Nicolas Sarkozy, Tony Blair, Nelson Mandela, Mihail Gorbatšov, Vladimir Putin, Dmitri Medvedev ja Barack Obama ovat olleet koulutukseltaan juristeja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Juristit.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.