Agnes Lundell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Agnes Lundell.

Agnes Amanda Lundell (13. heinäkuuta 1878 Turku17. syyskuuta 1936 Helsinki) oli hovioikeuden auskultantti, asianajaja ja Suomen ensimmäinen naisjuristi.[1]

Lundellin vanhemmat olivat kauppias Alfred Wilhelm Lundell ja Olga Vilhelmina Åkerman. Hän suoritti erivapauden turvin ylioppilastutkinnon 1899 ja kirjoittautui samana vuonna Keisarilliseen Aleksanterin yliopistoon opiskelemaan oikeustiedettä. Hän suoritti ensimmäisenä naisena Suomessa oikeustutkinnon toukokuussa 1906 ja teki sitten vielä molempien oikeuksien kandidaatin tutkinnon opinnäytteet.

Valmistuttuaan Lundell toimi senaatin ylimääräisenä kopistina ja ylemmän hallintotutkinnon suoritettuaan tammikuusta 1909 senaatin täysistuntojen pöytäkirjan pitäjänä. Saman vuoden keväällä hänestä tuli Turun hovioikeuden auskultantti, joskin tuomarinvalan hän sai vannoa vasta 8. heinäkuuta 1926. Vuonna 1911 hän anoi erivapautta harjoittaa asianajotointa, mikä myönnettiin hänelle sittemmin ehdolla, että hän käyttää nimestään vain alkukirjaimia ja tittelinään hovioikeuden auskultanttia.

Lundell oli Naisasialiitto Unionin aktiivi, ja hän testamenttasi yli miljoona markkaa Åbo Akademille lainopin professorin virkaa varten sekä satatuhatta markkaa Svenska kulturfondenille puutarhanhoidon edistämiseen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Winter, Anneli – Keravuori, Kirsi: ”Lundell, Agnes (1878–1936)”, Suomen kansallisbiografia, osa 6, s. 321–322. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2005. ISBN 951-746-447-9. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]