Luettelo Joutsan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Joutsan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Joutsan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Joutsaan on liitetty Leivonmäen kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Isäntämies Yhdystie 2B Joutsan kirkonkylä 61.743°N, 26.1127°E 1992 Isäntämies - lahjoitettu Joutsan kunnalle 1992 - Yhdystie 2B - Joutsa.jpg
Iivari Kaurasen muistolaatta[1] Iivari Kaurasen kotitalon seinä, Jääkärintie 6 Joutsan kirkonkylä 61.7355°N, 26.1113°E 1996 (muistolaatassa) Iivari Kaurasen muistolaatta (1996) - Iivari Kaurasen kotitalon seinä, Jääkärintie 6 - Joutsa.jpg
Joutilas[2][3] Puistokuja, Yhdystie 7:n itäpuolella (skeittirampin vieressä) Joutsan kirkonkylä 61.7428°N, 26.1102°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 2013 Panu Patomäki - Joutilas (2013) - Puistokuja - Joutsa - 1.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[4][5] Joutsan kirkon sankarihautausmaa, Jousitie 42 Joutsan kirkonkylä 61.7417°N, 26.116°E 1961 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki (1961) - Joutsan kirkon vieressä, sankarihautausmaa - Jousitie 42 - Joutsa.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki[6] Leivonmäen hautausmaa, Leivonmäentie 13 Leivonmäki 61.9137°N, 26.1227°E Muualle haudattujen muistomerkki - Leivonmäen hautausmaa, Leivonmäentie 13, Leivonmäki - Joutsa.jpg
Siunaus (Sankarihautojen muistomerkki, Joutsa)[7][4] Joutsan kirkon sankarihautausmaa, Jousitie 42 Joutsan kirkonkylä 61.7415°N, 26.116°E Varja, Heikki Heikki Varja 1956 (teoksen jalustassa 1955) Joutsa sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Leivonmäki[8][9] Leivonmäen sankarihautausmaa, Kuhasenmäentie 8 Leivonmäki 61.9191°N, 26.1201°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1958 Leivonmäki sankarimuistomerkki.JPG
Sotiinlähdön muistomerkki (Veteraanimuistomerkki) Veteraanipuisto, Leivonmäentie 6 Leivonmäki 61.917°N, 26.1226°E 1988 Sotiinlähdön muistomerkki (1988) - Leivonmäentie 6, Veteraanipuisto, Leivonmäki - Joutsa.jpg
Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistolaatta rakennuksen seinässä, Jousitie 38 Joutsan kirkonkylä 61.7402°N, 26.1134°E Joutsan keskustaa - Muistokilpi C IMG 3357.JPG
Työn vuosikymmenet 1906-1996[1] työväentalon piha-alue, Jousitie 50 Joutsan kirkonkylä 61.7448°N, 26.1208°E Schroderus, RiittaRiitta Schroderus 1996 Työn vuosikymmenet 1906-1996 - Työväentalon piha-alue, Jousitie 50 - Joutsa.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Joutsa[10] Joutsan kirkon sankarihautausmaa, Jousitie 42 Joutsan kirkonkylä 61.7414°N, 26.1158°E Martin, WilaWila Martin ja Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1921 Joutsa 0144.JPG
Veteraanimuistomerkki (Suomi100-muistomerkki sotaveteraaneille ja kotirintamalotille)[11][12] Veteraanipuisto, Leivonmäentie 6 Leivonmäki 61.917°N, 26.1227°E 2017 Sotaveteraanien ja kotirintamalottien muistokivet (2017) - Leivonmäentie 6, Veteraanipuisto, Leivonmäki - Joutsa.jpg
Vihtori Järvisen (1885-1957) muistokivi[1] Korpilahdentien varrella, Korpilahdentie 916 Pappisen kylä 61.8116°N, 25.9433°E 1998

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-6-8, viitattu 20 toukokuuta 2020), s. 97 (Osa VII: Keski-Suomi)View and modify data on Wikidata
  2. Kari Kosunen: Keskuspuisto liikuttaa kaikenikäisiä Joutsan kotiseutulehti. 2013. Viitattu 20.12.2017.
  3. Joutilas Kuvataiteilijamatrikkeli. Suomen Taiteilijaseura. Viitattu 30.10.2019.
  4. a b Joutsan hautausmaa Joutsan seurakunta. Viitattu 30.6.2019.
  5. sankarihautoja ja muistomerkkejä rastipukki.kuvat.fi. 10.9.2009. Viitattu 30.6.2019.
  6. Leivonmäen hautausmaa joutsanseurakunta.fi. Viitattu 18.6.2020.
  7. Joutsan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 20.12.2017.
  8. Leivonmäen sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 20.12.2017.
  9. Leivonmäen hautausmaa; Joutsanseurakunta.fi
  10. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 213. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  11. Muistomerkki leivonmäkisille veteraaneille; Joutsan Seutu 25.10.2017
  12. Suomi 100 vuotta -tapahtuma Leivonmäellä; Joutsa.fi