Koskela (Oulu)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koskela
Montage Koskela Oulu.jpg
Kaupungin kartta, jossa Koskela korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Koskela korostettuna.
Kaupunki Oulu
Suuralue Koskelan suuralue
Kaupunginosa nro 59
Väkiluku 3 360 [1] 31.12.2018
Työpaikkoja 670 kpl [2]  (31.12.2011)
Osa-alueet Koskela, Mustasuo, Niittyaro, Simpsinkangas
Koskelan työväentalo eli Koskelankylän Walo

Koskela on Oulun kaupunginosa, joka sijaitsee noin neljä kilometriä pohjoiseen keskustasta Oulu–Tornio-rautatien ja valtatien 4 välisellä alueella. Asukkaita kaupunginosassa on noin 3 500. Koskelan kaupunginosaan kuuluvat myös Mustasuon, Niittyaron ja Simpsinkankaan eli Simpsin osa-alueet.

Kaupunginosa rajoittuu pohjoisessa Rajakylään ja Teknologiakylään, idässä valtatiehen sekä Iskon kaupunginosaan, etelässä Alppilaan, lounaassa Toppilaan ja lännessä Taskilaan.

Koskela on vanha työläiskaupunginosa, joka syntyi alun perin Toppilan sahan viereen. Myös Toppilan sellutehdas, Toppilan panimo ja satama ovat luoneet teollisuustyöpaikkoja alueella. Nykyiseen Koskelan kaupunginosaan kuuluu myös osa entisestä Koskelankylästä. Tämä vanha nimitys näkyy edelleen työväentalon, Koskelankylän Walon, nimessä.[3]

Palvelut ovat keskittyneet Koskelan koulun läheisyyteen. Sieltä löytyvät kirjasto, neuvola, ostoskeskus, päiväkoti, Wellamo-koti, Koskelan palvelukeskus sekä palvelukeskus Runola. Toinen päiväkoti sijaitsee Purjehtijantiellä. Urheilukenttä on Niittyarossa.

Niittyarossa järjestettiin vuoden 1976 asuntomessut. Messutalot olivat ajalle tyypilliseen tapaan pääasiassa tasakattoisia, mutta messualueelle rakennettiin myös niin sanottuja käkikellotaloja.[4] Mustasuon alue on pääasiallisesti omakotitalo- tai rivitaloasumista suosivaa lähiöaluetta. Kerrostaloja on lähinnä Simpsinkankaalla. Vanhimmat rakennukset sijaitsevat aivan rautatien varressa.

Koskelasta on hyvät kulkuyhteydet keskustan suuntaan. Alueella sijaitsi vuoteen 1970 asti Koskelankylän seisake. Oulun yliopisto sekä Teknologiakylä ovat lyhyen pyöräilymatkan päässä, samoin Linnanmaan uusi market-alue.

Kaupunginosan viheralueet ovat suurimmaksi osaksi luonnontilaisia metsikköjä. Varsinaisia hoidettuja puistoja ei ole. Suurimmat metsäalueet ovat Keulapuisto, Annanpuisto, Niittyaronpuisto, Koskelanpuisto sekä Sylvianpuisto.

Nähtävää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oulun kaupungin ikäluokkatilasto kaupunginosittain 31.12.2018 (pdf) 2019. Oulu: Oulun kaupunki. Viitattu 13.4.2019.
  2. Oulun kaupungin tilastollinen vuosikirja 2013, s. 47. Oulu: Oulun kaupunki, 2014. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 9.10.2014).
  3. Kemppainen, Susanna: Pikku-Moskovassa ei tärkeillä turhaan. Kaleva, 26.10.2009, s. 7. Artikkelin verkkoversio Viitattu 30.4.2011.
  4. Kunnas, Jouko et al.: Asuntomessut kuvastavat aikaansa : Niittyaron messualue rakennettiin pientaloarkkitehtuurin murroksessa. (Asuntomessut Oulussa-liite) Kaleva, 12.7. 2005, s. 48-50. Oulu: Kaleva Kustannus Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 9.8.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]