Madekoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Madekoski
Kaupungin kartta, jossa Madekoski korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Madekoski korostettuna.
Kaupunki Oulu
Suuralue Maikkulan suuralue
Kaupunginosa nro 32
Väkiluku 307 [1] 31.12.2023
Työpaikkoja 49 kpl [2]  (31.12.2011)
Osa-alueet Madekoski, Konttisenkangas
Madekosken asemarakennus.

Madekoski on Oulun 32. kaupunginosa Maikkulan suuralueella noin 12 kilometriä keskustasta kaakkoon, Oulujoen, valtatie 22:n ja Oulu–Kontiomäki-rautatien varressa. Nimensä kaupunginosa on saanut samannimisestä koskipaikasta Oulujoessa.

Kaupunginosa rajoittuu koillisessa Oulujokeen ja Sanginsuuhun, kaakossa Pikkaralaan, etelässä Juurusojaan ja Oulu–Kontiomäki-rautatiehen sekä lännessä Heikkilänkankaaseen.

Alue on omakotitalovaltainen ja toistaiseksi väljästi rakennettu kylämäinen kaupunginosa, jonka maisemaa hallitsevat niitty- ja peltoaukeat sekä sekametsät. Suurin osa omakotitaloista sijaitsee muutaman tärkeimmän tien varrella. Kaupunginosassa on oma kauppa. Turkansaaren ulkomuseo sijaitsee Madekosken kaupunginosassa.

Oulun ja Kontiomäen välinen rautatie kulkee kaupunginosan etelärajalla. Sen rinnalla kulkee valtatie 22, joka on alueen pääväylä.

Aiemmin Madekoskella oli myös oma rautatieseisake. Seisake lakkautettiin ja henkilöliikenteen pysähdykset lopetettiin kokonaan lättähattuliikenteen päättyessä vuonna 1986. Nykyisin Thure Hellströmin suunnittelema entinen seisakerakennus on yksityisomistuksessa. Seisakkeella pysähtyvät ainoastaan museojunat.

Linja-autoliikenne Madekoskella on riittävä asukastiheyteen nähden.

Oulujoen ylitse johtaa Sangin silta Madekoskelta Sanginsuun kaupunginosaan. Tämä silta on itäisin Oulun kaupungin alueella sijaitseva Oulujoen ylittävä maantiesilta.

Madekoskelta lähtee tieyhteys Kempeleen Juurussuon kylään ja siitä eteenpäin Hangaskankaalle ja Tyrnävän Murron kylään.

  1. Oulun kaupungin ikäluokkatilasto kaupunginosittain 31.12.2023 (pdf) 2024. Oulu: Oulun kaupunki. Viitattu 4.6.2024.
  2. Oulun kaupungin tilastollinen vuosikirja 2013, s. 46. Oulu: Oulun kaupunki, 2014. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 8.10.2014).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.