Lapinkangas (Oulu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapinkangas
Kaupungin kartta, jossa Lapinkangas korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Lapinkangas korostettuna.
Kaupunki Oulu
Suuralue Sanginsuun suuralue
Kaupunginosa nro 98
Väkiluku 190 [1] 31.12.2023
Työpaikkoja 39 kpl [2]  (31.12.2011)
Osa-alueet Lapinkangas

Lapinkangas on Oulun 98. kaupunginosa, joka sijaitsee Sanginsuun suuralueella Oulujoen pohjoisrannalla Muhoksen kunnanrajan tuntumassa. Kaupunginosa rajoittuu Oulujokeen sekä Sanginsuun ja Sanginjoen kaupunginosiin. Oulujoen vastarannalla sijaitsee Madekosken kaupunginosa. Kaupunginosan asukasluku on noin 270.

Kaupunginosan rakennuskanta on pääasiassa maatalouden peruja olevaa omakotitalokantaa. Asutus sijoittuu pääasiassa Oulujoen ja sitä seurailevan Vaalantien varsille. Pikkaralan lossi ennen liikennöi touko–lokakuussa Oulujoella Lapinkankaan ja Pikkaralan välillä, mutta lossireitti lakkautettiin ja lossi romutettiin kesäkuussa 2023 johtuen lossin kuljettajan eläkkeelle jäännistä ja lossin käyttäjäkunnan muutoksesta.

Maisema- ja luontoarvot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunginosan maastoa hallitsevat laajat metsä- ja suoalueet, jotka Oulujoen rannalla muuttuvat laajoiksi niitty- ja peltoalueiksi. Oulun kaupungin omistamat Oulujoen ranta-alueet ovat pahasti pusikoituneet. Alue on liitetty Oulun yleiskaavaan ja on valtakunnallisesti maisemainventoitu yhdeksi arvokkaista perinnemaisema-alueista. Inventoinnilla rajataan rakentamista ja halutaan pitää maanviljelysalueet maatalouden käytössä.[3][4] Alueelle tyypillisiä eläimiä ovat muiden muassa hirvet, kurjet, metsälinnut ja vesilinnut. Alueella voi nähdä myös metsäkauriin, jonka kanta on lisääntynyt 2000-luvulla. Joessa aikaisemmin runsaampana kantana asustanut piisami on vähentynyt huomattavasti Oulujoen padotuskorkeuden noston johdosta. Alueella tehdään joka vuosi havaintoja suurpedoista, karhuista, susista ja ilveksistä.[5][6] Syksyisin lintujen muuttoaikaan viljelyspelloilla nähdään laulujoutsenia jopa 150 yksilön parvissa. Kaupunginosan eläimistön monimuotoisuuden mahdollistavat erityyppiset maastotyypit, vähäinen asutus sekä laajojen erämaa-aluiden läheisyys. Sanginsuu–Lapinkangas-kaupunginosilla kyseiset luontoarvot ovat Oulussa merkittävimmät.

Oulun Leimasintehdas Oy sijaitsee Lapinkankaalla
Lossi

Lapinkankaan alueella on ollut jo kivikaudella asutusta. Peurasuon alueelta, joka sijaitsee noin yhden kilometrin Metelimäestä pohjoiseen, on löydetty Oulun yliopiston kaivauksissa kivikauden aikaista asutusta ja esineistöä.[7] Kaupunginosan vanhimmat rakennukset sijaitsevat Oulujoen rantatörmillä. Vanhoista saman suvun omistamista tiloista mainittakoon 1500–1600-luvuilla perustetut Lappi, Kinnula, Tervaoja, Peltoharju, Turkka, Tyni ja nykyinen Parkkisen tila, joka oli aiemmin Junnelius-suvun hallinnassa. Kyseiset tilat ovat kulttuurihistoriallisesti inventoituja kohteita.[8] Alueella on harjoitettu maanviljelyksen lisäksi muun muassa tervan- ja tiilenpolttoa. Myös kalastus on ollut tärkeä elinkeino. Alueella on sijainnut useita lohipatoja, muiden muassa suurpadoista Turkka ja Lappi. Pienempiä apajia ovat olleet Paaso, Pukki, Tervaoja, Rahkola ja Syväapaja.[9] Lapinkangas on kuulunut aiemmin Oulujoen kuntaan. Kunnan lakattua 1965 se liitettiin Oulun kaupunkiin.

  1. Oulun kaupungin ikäluokkatilasto kaupunginosittain 31.12.2023 (pdf) 2024. Oulu: Oulun kaupunki. Viitattu 4.6.2024.
  2. Oulun kaupungin tilastollinen vuosikirja 2013, s. 47. Oulu: Oulun kaupunki, 2014. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 9.10.2014).
  3. Oulun Kaupungin arvokkaat alueet s. 25[vanhentunut linkki]
  4. http://www.kaleva.fi/uutiset/jokivarsi-suuri-mahdollisuus/382385[vanhentunut linkki] Kalevan artikkeli 17.2.2004 maisema-arvoista
  5. http://www.kaleva.fi/uutiset/karhuhavaintoja-oulussa/423827[vanhentunut linkki] Kalevan artikkeli 19.8.2004 karhuhavainnoista
  6. http://www.rktl.fi/riista/suurpedot/suurpetojen_runsauden_seuranta.html (Arkistoitu – Internet Archive) Riistantutkimuslaitoksen suurpetohavainnot Oulussa
  7. http://www.oulu.fi/hutk/yleark/tutkimus/Julkaisut/Meteli-15.pdf Lapinkangas Oulun Yliopiston kaivausraportti
  8. Jounela, Aarno I.: Pohjois-Pohjalainen Junnelius-Suku. Oulu: Pohjoinen, 1983. ID 60983.
  9. Anon. (esipuhe Niilo Saarivirta): Entinen Oulujoki. Helsinki: Oulujoki Osakeyhtiö, 1954.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.