Tuohikotti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuohikotti on kylä Kouvolan kaupungissa Pohjois-Kymenlaaksossa. Se muodostuu Tuohikotin, Pyöriälän, Heikkilän, Parolan, Metsä-Rämän ja Penttilän kylistä. Tuohikotti sijaitsee entisen Valkealan kunnan koillisosassa, noin 25 kilometrin päässä Valkealan kirkonkylältä ja noin 35 kilometrin päässä Kouvolasta. Kylän asukasluku on 442 (2002). Talouksia alueella on 175 ja kesäasuntoja noin 320.

Kylä on perimätiedon mukaan saanut nimensä ensimmäisestä asumuksesta, joka oli tuohesta rakennettu kota tai talo. Pysyvää asutusta alueella on ollut jo 1500-luvulla, jolloin kylällä mainitaan olleen viisi taloa. Vuosina 17691808 kylässä oli venäläinen varuskunta.

Tuohikotissa on ABC-myymälä ja asiamiesposti. Siellä on myös kirkko, neuvola, paloasema ja VPK:n talo. Kyläkoulu lakkautettiin keväällä 2012. Kylässä on ollut myös kaksi kyläkauppaa (Ripatti ja Sale) ja pankki.

Tuohikotti on Veikko Koppisen romaanin Räjähtävä tyhjyys keskeisiä tapahtumapaikkoja. Mikko-Pekka Heikkisen veijariromaanin Terveiset Kutturasta ratkaisutaistelu käydään Kouvolan koilliskulman ABC huoltamolla. Tuohikottia ei mainita nimeltä mutta viittaukset lähikyliin ja maantieteellisiin paikkoihin kertovat selvästi Tuohikotista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.