Varpaisjärven kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varpaisjärven kirkko
Varpaisjärven kirkko 1.jpg
Sijainti Lapinlahti
Koordinaatit 63°21′27″N, 027°45′23″E
Seurakunta Varpaisjärven seurakunta
Rakentamisvuosi 1904
Suunnittelija Josef Stenbäck
Materiaali kivi
Istumapaikkoja 1100
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Varpaisjärven kirkko päädystä kuvattuna.

Varpaisjärven kirkko on Josef Stenbäckin suunnittelema kirkko Varpaisjärven taajamassa Lapinlahdella. Harmaagraniittinen kirkko on rakennettu 1904.[1] Kirkossa on tiiliholveja.

Muodoltaan kirkko on toisvartinen tornillinen ristikirkko. Kirkon päädyissä on pyöreät, jugendille tyypilliset paraabelikaariset puoliympyrän muotoiset ikkunat. Kansallisromantiikkaan viittaa taas epäsymmetrinen pohjakaava sekä kotimaasta saatu rakennusmateriaali.[1]

Takaosassa kirkkosalia on urkulehteri. Urut ovat Kangasalan urkutehtaan 1936 rakentamat 19+3-äänikertaiset kaksisormioiset pneumaattiset urut. Istumapaikkoja on 1 100 ja pinta-alaa 390 neliömetriä. Varpaisjärven kirkko on toiseksi suurin Josef Stenbäckin suunnittelemista, Suomessa sijaitsevista luonnonkivikirkoista (suurin on Nilsiän kirkko).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jaana Martikainen: Varpaisjärven kirkko tehtiin kahdessa vuodessa savonsanomat.fi. 26.7.2015. Viitattu 13.8.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.